Ev Bitkilerinin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

İç mekan bitkileri eve güzellik katarken yanı zamanda da havayı temizler. Çiçeklenmeye başlayan bitkilerde küflenme görülebilir.

Güzel görüntüleri ve hoş kokularının yanı sıra çiçekler bazı durumlarda küflenebilir. Eğer alerjiniz varsa havaya karışan küf kokusu sağlığınız için zararlı olabilir. İç mekan bitkilerinin küflenmesini önlemek için neler yapmalısınız?

Yüzeysel Küflenme

Sadece saksı toprağının üzerinde küflenme varsa, henüz erken demektir. Küfün yayılmasını ve bitkiye bulaşmasını engellemek için bitkiyi kökünden dikkatlice çıkarın. Saksıyı taze toprakla doldurup bitkiyi yeniden dikin.

Yeni toprağı sulamak için sprey kabı kullanabilirsiniz. Eğer yeni toprağı değiştirme imkanınız yoksa toprağın üstündeki topraklı bölgeyi alabilirsiniz. Ardından köke zarar gelmeyecek şekilde toprağı havalandırın.

Toz Halinde Küflenme

Toz halinde beyaz küfler genellikle yaprakların üzerinde görülür. Bu küfü nemli bir bezle hafifçe silin. Bu süreçte çiçeğe fazla su vermeyin. Odanın iyi havalandırıldığından emin olun. Küflenme genellikle aşırı sulama ve havasızlıktan oluşmaktadır.

iStock_000000308602_Large

Mantar Hastalıkları

Mantar hastalığı genellikle küçük kahverengi lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler yapraklar ve bitkinin sapları üzerindedir. Bu hastalık bitkiler arasında geçiş yapabilir. Bu sebeple mantar gördüğünüz bitkiyi diğer bitkilerden ayırmalısınız. Mantar oluşan yaprakları temizleyin ve bitkiye fazla su vermeyin.  Mantar genellikle yaşlı yapraklarda oluşur.

Kurum Şeklinde Küflenme

Bu küflenme siyah toz şeklinde olur ve bitki böcekleri nedeniyle oluşur. Küfleri bir bezle alın ve bitkiyi ilaçlayın. Sararan yaprakları da almanız gerekir.

Küflenmeyi Engelleyin

Bitkilere fazla su vermeyin. Evden uzun süre uzak kalınacağı zamanlarda bitkiye ihtiyacından fazla su verilir. Bu da yanlış bir yöntemdir. Unutmayın, bitki uzun süre maruz kalınca küflenir.

Bazı bitkiler gece sulanınca mantar hastalığı oluşabilir. Bitkinizin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu bilmeli ve her zaman aynı miktarda su vermelisiniz.

Küflenmeyi temizlerken küfün elinize zarar vermemesi için eldiven ve maske kullanmanız gerekir. Bitkileri temizledikten sonra elinizi ve yüzünü bol su ile yıkamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu