Ev Çiçeklerinin Saksı Toprağı Nasıl Olmalı?
Çiçeklerin toprak isteği birbirinden farklıdır. Ev çiçekleri için en güvenli saksı toprağı nasıl olmalıdır?
Çiçekçiden alınan çiçeğin saksısındaki hazır toprak çiçeğin gelişimi için yeterli olmayabilir. Saksı toprağının gözenekli ve su emme kapasitesi yüksek olması gerekir. Bu sebeple, saksının tabanına kumdan bir tabaka yapmanız gerekir. Kum tabakası sayesinde, toprak iyi drene olur ve nem oranını dengede tutabilir.
Afrika menekşesi, açelya, orkide, eğrelti otu ve begonya gibi bitkiler için seçilen toprak, çok gözenekli olmalıdır. Atatürk çiçeği, kamelya ve ortancalar ise, normal gözenekli toprakta daha sağlıklı yetişir. Sarmaşık, ebegümeci ve sardunya gibi bitkiler, daha sıkı toprağa ihtiyaç duyar.
Ev içinde bakılan saksı bitkileri, beş ile altı buçuk oranında pH değerine sahip toprak ister. Eski bitkilerden ve gübreden oluşturulmuş kompost da bu bitkiler için faydalıdır. Eğreltiotu ve orkide gibi hassas bitkiler, fidanlıktan satın alındığında içinde bulunduğu saksı ve topraktan hemen çıkarılarak ihtiyaç duyduğu özel toprağına alınmalıdır. Zakkum ve kuşkonmaz, kil bazlı toprakta yetişir.
Evinizdeki çiçeklerin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için kendini uygun toprak karışımını hazırlayabilirsiniz.
Saksı Toprağı Hazırlama
İyi bir toprağın ev şartlarında ortalama 6 günde tekrar sulanması gerekecek şekilde nem kaybedebilmesi gerekir. Buna göre toprak alabileceğiniz gibi, hazır satılan toprakları çeşitli karışımlarla bu niteliğe de getirebilirsiniz.
En kaliteli toprak doğal humuslu olandır. Doğal humuslu toprağı 3 ölçü kuvars kumuyla karıştırın. Sonra bu karışıma 1/4 oranında ince taneli ponza taşı ilave edin.
Eğer doğal humuslu toprak bulamazsanız hazır poşet toprak da kullanabilirsiniz. Fakat hazır poşet toprağı uygun hale getirmek için önceden alıp birkaç ay bekletmeniz gerekir. Beklettiğiniz toprağı 1/5 oranında ponza taşı ve 1/5 oranında dere kumu ile karıştırın.
Hazırladığınız toprağı ev bitkileriniz için güvenle kullanabilirsiniz.