Kış aylarında artan doğalgaz faturaları her evin öncelikli sorunları arasında yer alır. Her alanda olduğu gibi doğalgaz tasarrufu yapmak da mümkün. Bunun için bilinçli tüketim önemlidir. Peki doğalgazdan nasıl tasarruf edilir?
Doğalgaz tasarruf yöntemlerinin en önemli nokta yalıtımlı bir evde yaşıyor olmaktır. Evinizde dış cephe yalıtımı yoksa tasarruf etmeniz zor olabilir. Bir apartmanda yaşıyorsanız, sadece kendi dairenize dış cephe yalıtımı yaptırmanız yeterli olmaz. Tüm bina sakinleriyle ortaklaşa bir karar alarak binanın ısı yalıtımını yaptırmalısınız. Bunun doğalgaz faturasına katkısını hemen hissedersiniz.
Doğalgaz sistemleri her kullanım öncesi kontrol edilmelidir. Kış aylarına girerken kombi bakımı yaptırmak, kalorifer bakımı yaptırmak hem performansı etkiler, hem de faturanızı doğrudan etkiler. Sezon başlangıcından yetkili servislerden yardım alarak kombi ve petek bakımınızı yaptırmalısınız.
Bacalı doğalgaz sistemleri dolap gibi kapalı alanlara konulmamalıdır. Cihazın evdeki hafayı almasını engelleyen bu durum, cihazın performansının düşmesine sebep olur.
Evdeki petek sayısı metrekareye göre hesaplanmalıdır. Büyük evlerde az petek kullanılıyorsa, hem evi ısıtmakta sorun yaşarsınız hem de ısı dolaşımı daha çok enerji harcanmasına sebep olur. Diğer yandan faturanız devamlı artıyorsa kombi sisemi kontrol edilmelidir.
Kombiyi sürekli açıp kapamak doğru değildir. Her açılışında kombi daha fazla enerji harcar. Bu sebeple evde olmadığınız zamanlarda kombiyi en az seviyede tutmanız daha iyi olacaktır. Diğer yandan peteklerin önüne eşya konmamalıdır. Isıtma cihazlarına takılacak termostatlar ısı kontrolü açısından faydalı olur. Ek olarak doğalgaz tasarruf cihazlarını kullanmayı da düşünebilirsiniz.
Doğalgaz tasarrufu konusunda detaylı bilgi için şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Elinizin altında olan elektrikli ev eşyalarını her gün bilinçli ya da bilinçsiz olarak defalarca kullanıyorsunuz. Bu da faturanıza olumsuz olarak yansıyor. Elektrik faturasını nasıl düşürebilirsiniz? Evde elektrik tasarrufu sağlamak için neler yapabilirsiniz?
Elektrik tasarrufu sağlamak için işe ilk olarak, televizyon, bilgisayar, radyo ve ışığı kapatarak başlayabilirsiniz. Odada işiniz bittiyse ve başka bir odaya geçecekseniz odadan çıkarken, ışık, televizyon gibi tüm elektrikli aletleri kapatarak çıkın. Bekleme konumunda bulunan televizyon, dvd,
fırın ve uydu alıcıları gibi fişte takılı dur an elektrikli aletleri fişten çekin. Bu tür aletler açık olmasalar da, fişte takılı durdukları sürece elektrik tüketirler.
Evinizde tasarruflu ampul kullanın. Normal ampullere göre fiyatları daha yüksek olsa da, büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlarlar. Bu ampuller aynı zamanda daha dayanıklıdır.
Buzdolabı kullanımına dikkat ederek de, büyük ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz. Dolap kapakları sık açıldığında daha fazla elektrik tüketirler. Bunu önlemek için, dolabınızı tek seferde açıp, alacaklarınızı
öyle alın. Dolapta bulunan yiyeceklerinizi ya bir kapta muhafaza edin ya da paketleyin. Böylece buzdolabınız daha rahat soğutacaktır. Açıkta kalan yiyecekler dolapta nem yapar. Bu da dolabın geç soğumasına neden olur.
Bulaşık ve çamaşır makinelerini boş çalıştırmayın. Çamaşırlarınızı biriktirip öyle yıkayın. Kurutma makinesi yerine, çamaşırlarınızı olabildiğince doğal yoldan kurumasını sağlayın.
Günlük ev yaşantınızda, elektrikli aletlerin kullanımı ile ilgili farkındalık sahibi olarak, sene boyunca büyük ölçüde elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Bütün bunlara ek olarak çamaşır ve kurutma makinesi gibi elektronik aletlerinizi elektrik tasarruf saatlerinde kullanmanız ve elektrik tasarruf cihazlarını kullanmanız da faturanızı düşürmeye yardımcı olacaktır.
Kış aylarında su faturasından tasarruf sağlamak için, su ısıtıcısı ayarlarının yükseltilmesi tavsiye edilir. Bunun için kombinin ve elektrikli ısıtıcının musluk ısı ayarlarının en yüksekte tutulması gerekir. Bu sayede sıcak su beklerken, yani suyun ısınması için akıtılan sudan büyük oranda tasarruf sağlanacaktır. Ayrıca küçük bir elektrikli ısıtıcı ile sık ve anlık sıcak su ihtiyacı giderilebilir.
Su ziyanının engellenmesi adına, tasarruflu musluklar edinilmesi önerilir. Diş fırçalama ve tıraş olma gibi ihtiyaçlarda, genellikle musluk açık bırakılarak, boşa su akıtılır. Bunu engellemek adına, muslukların, kullanılmadığı zaman kapatılması önerilir. Bunun için sensörlü musluk kullanılabilir. Lavabolardaki tüm muslukların, sensörlü modeller ile değiştirilmesi önerilir. Böylelikle yüzde 50 tasarruf elde edilir.
Su tasarrufu elde etmek için banyo alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Uzun yıkanmak yerine duş aldığınızda ortalama 70 ile 100 litre arasında su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Evinizdeki tesisat borularını ve bataryaları kontrol edin. Borulardaki su sızıntıları ve bataryadaki damlamaları engelleyerek, yüzde 22 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz. Bataryaya debi düşürücü taktırarak yüzde 30 oranında su kazanımı elde edersiniz. Dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatarak, 25 litre daha az su harcarsınız.
Bunların dışında elektrik su tasarruf aparatları kullanmayı da deneyebilirsiniz.
Su tasarrufu konusunda detaylı bilgi için şu yazılarımızı da okuyabilirsiniz:
Maaştan tasarruf edebilmek için gelir giderinizi doğru hesaplamalısınız. Gelirinizin üzerinde harcama yapıyorsanız tasarruf etmeniz de mümkün olmaz. Bunun için eskilerin deyimiyle ayağınızı yorganınıza göre uzatmanın yollarını aramalısınız.
Öncelikle aylık net kazancınıza göre tasarruf etmek istediğiniz miktarı belirleyin. Örneğin ayda bin lira biriktirmek istiyorsanız ay başında bu miktarı kenara koyun. Kalan miktarı da ay sonunu getirebilecek şekilde bölüştürün. Bunun için biriktirebileceğiniz miktar konusunda gerçekçi olun. Hatta isterseniz miktarı zamanla arttırın.
Her türlü gereksiz giderden vazgeçin. Zaten mevcut bir ürünse ve ek olarak bir tane daha almak istiyorsanız, bütçenizi aşmayacağınızdan emin olmalısınız. Hiçbir şeyin fazlasına ihtiyacınız olmadığını unutmayın. Alacaklarınız konusunda ise araştırma yapın. En uygun seçeneğe yönelin.
Zaruri ihtiyaçlarınız dışında kalan giderleri erteleyebilirsiniz. Örneğin bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız bunu hemen o ay yapmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Bütçenizi zorlamayın. Ama isteğinizden de vazgeçmeyin. Sadece bir ay erteleyin.
Maaşınızından tasarruf etmekle ilgili da detaylı bilgiler alabileceğimiz şu içeriklerimize de göz atabilirsiniz: