Ev Tadilatı Yapmanın Püf Noktaları

Mevsim geçişlerinde evlerde tadilat işleri de yapılır. Eksikler tespit edilir ve gerekli onarım işleri yapılarak yeni mevsime hazırlanılır.

Yaz ayları yaklaşırken evinizde tadilat yapmayı planlıyorsanız bilmeniz gereken birkaç ipucu var. Ev bakımı ve tamiri konusunda işinizi kolaylaştıracak ipuçlarını bir araya getirdik. Ev yenilerken pek çok malzeme kullanılır. Bu malzemelerin ekonomik olmasının yanı sıra, kaliteli olmaları da çok önemlidir.

Ev yenilerken dikkat edilmesi gerekenler

  • İlk olarak bütün evinizi gözden geçirin. Bakım veya onarım isteyen yerlerin listesini çıkarın. Bazı işler profesyonellerden yardım almanızı gerektirir, bazılarını ise kendiniz yapabilirsiniz.
  • Profesyonellerle çalışmanız gereken tamir ve bakım işleri için randevu alın. Kendi yapacaklarınız için ise, gerekli ekipmanları toplayın. Boya, bahçe bakımı gibi işleri kendiniz kolayca halledebilirsiniz.
  • Ev sigortası yaptırırken, ev kazalarını ve tamir işlerini kapsayıp kapsamadığına dikkat edin. Sadece birkaç firma tamir işlerini kapsasa da, bu çok önemli bir ayrıntıdır.
  • Elektrik, su, doğalgaz sistemleri ile ilgili tamir işlerini profesyonellere danışmadan kendi başınıza yapmayın. Bu, çok riskli sonuçlara yol açabilir.
  • Tamir esnasında gerekli önlemleri almayı unutmayın. Örneğin elektrikle ilgili bir işse, elekriği kesin; boya yapacaksanız, eşyaların üstünü örtün.
  • Gerektiği zaman tamir etmek yerine, sık sık bakım yaparak ev ve eşyalarınızın ömrünü uzatın.

Evde tadilat rehberi

Dolgu malzemeleri; kullanıma hazır halde alınanlar ve karıştırılarak hazır hale getirilenler olmak üzere ikiye ayrılır. Karıştırılarak hazır hale gelen dolgu malzemeleri, toz halinde satın alınır. Su ile karıştırılarak hazırlanır. Hazır alınan dolgu malzemeleri daha pahalıdır. Bu sebeple, toz halinde satılanları tercih edin. Evde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Dolgu malzemeleri, duvardaki delik ve çatlakları sıvamak dışında, genel tamir amaçlı da kullanılabilir.

Keten yağından yapılan macunlar, ahşaptaki çatlak ve kırıkları onarmak için kullanılır. Özellikle kapı ve pencere içlerinde çok kullanılan bir malzemedir.

Dolgu malzemeleri çabuk sertleşir. Bu sebeple yüzeye sürüldükten hemen sonra düzeltilmeli ve pürüzsüz bir yüzey haline getirilmelidir.

Astar, metal ve ahşapları korumak için birinci kat olarak kullanılır. Metaller için, çinko astar kullanılmalıdır.

Boya astarı, boyanın daha düzgün ve kalıcı olmasını sağlar. Boyadan daha önemlidir, çünkü düzgün yapılmadığı takdirde boya da kalıcı olmaz. Özenli bir şekilde astar katı atmalısınız. Gerekirse ikinci ve hatta üçüncü kat astar bile kullanılabilir.

Bitirme katı için, parlak, yarı parlak ve başka birçok çeşit boya kullanılabilir. Temizliği kolay ve dayanıklı boya türlerine yönelin.

Tavan ve duvarlarda kullanılmak üzere, su bazlı boyalar vardır. Bu boyayı uygulaması kolaydır ve çabuk kurur. Ahşabın iç yüzeyinde de kullanılabilir, ancak ahşap parlak ve zor aşınan bir yüzeye sahip olmalıdır.

Zımpara, boyanacak yüzeyleri düzleştirmeye yarar. Süngertaşı, zımpara kağıdı veya zımpara pedleri gibi pek çok çeşit vardır.

İncelticiler, boyanın kıvamını ayarlamaya yarar. Su veya terebentin gibi malzemeler ile boya ve diğer karışımları gerekli kıvama getirebilirsiniz. Selüloz boyalar için özel incelticiler de bulunmaktadır.

Bu malzemelere ve özelliklerine dikkat ederek, evinizi daha kolay yenileyebilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu