Ev Taşırken Eşya Paketleme
Ev taşırken en önemli husus eşya paketleme aşamasıdır. Özenle ve dikkatle yapılmış paketleme ile eşyaların zarar görmeden taşınması sağlanır.
Ev değiştirme aynı zamanda eşyaların düzenlenmesine ve gereksiz eşyaların elenmesine fırsat vermektedir. Özellikle kırılacak eşyaları sarmak için kâğıt, gazete, vakumlu torbalar vb. malzemeler hazırda bulundurulmalıdır. Eşyalara uygun her boyda kutular, ambalajlar, marketlerden ve dükkânlardan temin edilebilir.
Paketleme işlemi için uzun zaman ve emek harcanması gerekir. Bunun için erkenden işe başlanılması uygun olmaktadır. Eşyaların nasıl paketlenebileceğini bilmek yapılacak işlerin kalitesini yükselteceği gibi zamanın ve enerjinin de verimli kullanılmasını sağlayacağından yorgunluğu azaltmaktadır.
Kitapların toplanması, taşınması ağırdır. Değerli eşyalar ise hassas paketleme gerektirir. Bazı mobilyaların da sökülmesi gerekebilir bu farklılıklar dikkate alınarak paketleme ve kolileme işlemleri yürütülmelidir.
Paketlemede kullanılan malzemelerin tipi eşyalara göre seçilir ve hava alması sağlanır. Aksi takdirde yanlış yapılacak bir paketleme eşyaların hem kırılmasına hem de hava almayıp nemlenerek rutubetlenmesine sebep olmaktadır.
Bilinçsizce yapılan paketleme taşıma esnasında da eşyaların zarar görmesine neden olabilir. Nakliye sırasında oluşabilecek sarsılmalardan veya sallanmalardan dolayı herhangi bir hasar almaması için özel olarak eşyalar için tasarlanmış kaliteli paketleme malzemeleri üretilmektedir.
Eşya Paketleme Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Dolaplar, şifoniyerler, çekmeceler vb. eşyaların içleri boşaltılabileceği gibi boşaltılmadan da taşınma için hazırlanabilir. Ancak boşaltmadan taşımak ağırlık oluşturacağı için taşınma sırasında zorluklar yaşanabilir. Kırılacak eşyalar mutlaka çıkarılmalı ve sarılmalıdır.
- Ağır çanta, valiz vb. eşyaların açılmasını engellemek için etrafının iple sarılması ve etiketlenmesi gereklidir.
- Mümkünse paketleme yapılan eşyaların kolilenmesinde aynı özellikteki koliler kullanılmalıdır. El alışkanlığı oluşacağı için açılmasında pratiklik sağlanır. Kolilerin kapatılmasında koli bandı tercih edilmelidir.
- Aynalı ve mekanik eşyalar çok hassas olduğu için onları paketlerken sararken ve açarken dikkat edilmelidir. Vakumlu torbalar ve hatta köpükler de kullanılarak tüm eşyalar güvenle paketlenebilir.
- Tüm eşyalar uzunluklarına ve kısalıklarına göre hesaplanmalı, gerekirse metreyle her yeri ölçülmeli ve tam yerleşmesi sağlanmalıdır. Böylece taşırken de yerleştirirken de kolaylık sağlanmış olur. Unutulmamalı ki her taşınma eşyaları biraz hırpalar bunun için özellikle paketleme aşamasında çok dikkatli olunmalı ve her ihtimal düşünülmelidir.
- Kıyafetler kırılacak eşyaların arasına konularak siper görevi yaptırılabilir.
- Paketlenen eşyalar açılmadan önce monte edilmesi gereken eşya veya araç gereçle ilgili kitapçıklar kolay ulaşılabilecek yere konulmalıdır.
- Kolilerin üstüne büyükçe rakamlar yazılarak paketlenen eşyalar listelenmelidir. Böylece yapılacak işler planlanır ve aranan eşyaların kaybolmaları engellenebilir.
- Taşınılacak gün kesinleştikten sonra yeme içme ile ilgili ihtiyacın karşılanması için tek kullanımlık bardak ve tabakların kullanılması gereksiz bulaşıkla uğraşmayı ortadan kaldıracaktır.
- Paketleme işi bittikten sonra çıkarken odalar temizlenmelidir.
Kolaylıklar diliyoruz.