Ev Temizliği Nasıl Yapılır? Nereden Başlanır?
Ev temizliği göz korkutucu bir angarya gibi gelebilir. Ancak temizlik pratik hale getirilebilir. Hazırlayacağınız bir listeyle işlerin üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Nasıl mı?
Aylık, günlük ya da yıllık temizlik yapmayı planlıyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız sizler için işleri kolaylaştıracak bir rehber hazırladık. Hızlı ve pratik temizlik nasıl yapılır? Ev temizliği sıralaması nasıl olmalı?
Hızlı ve Pratik Ev Temizliği
Dip bucak temizlik nasıl yapılır? Temizliğe nereden başlanır? Kapsamlı bir temizliğe hazırlanana herkes bu soruların cevapların merak eder. Temizliği daha kolay halletmek ve işleri pratik hale getirmek için bu listeden faydalanabilirsiniz. Adım adım bu sıralamayı izleyebilirsiniz.
Temizlik yaparken daha rahat çalışmak istiyorsanız sizin için birkaç öneri:
İşleri belirleyin ve sınıflandırın: Öncelikle evde yapılacak işleri gözden geçirin ve sınıflandırın. Örneğin yıkanacak perdeleri, silinecek halıları belirleyin. Bu sayede, yıkanacak perdeleri veya halıları aynı anda yıkarsınız ve hem zaman, hem de enerji tasarrufu yapmış olursunuz.
Temizlik planı oluşturun: Bütün odaları aynı günde temizlemeye kalkarsanız, iş daha da zorlaşır. Bu yüzden plan yapın. Hangi odayı, hangi gün temizleyeceğinize karar verin ve bu sırayı takip edin.
Temizliği evdeki bireylerle birlikte yapın: Eşiniz ya da çocuklarınız da ev temizliği konusunda sorumluluk almalı. Eşler bu konuda eşit görev üstlenmeli. Çocuklar için çoğu kez dağınıklık toplamak eğlenceli bile olabilir.
Malzemelerinizi önceden hazır edin: İhtiyaç duyulduğunda evde bulunmayan temizlik malzemeleri işinizi aksatır ve yavaşlatır. Bu yüzden temizliğe başlamadan önce, tüm eksik malzemeleri önceden temin edin.
Kimyasallardan uzak durun: Temizlik malzemesi seçiminde mümkün olduğunca, daha doğal olanları tercih edin. Bitkisel içerikli, doğal malzemeler kullanın, sağlığınızı koruyun. Bunun yanında sirke, limon gibi evde bulunan malzemeler de temizlik sırasında size yardımcı olur. Sirke ve limon karışımı, kireç ve yağ lekelerinde çok etkilidir.
Bu ipuçlarını takip ederek temizliği pratik hale getirebilirsiniz.
Ev Temizliği Nereden Başlanır?
- Tüm ev havalandırın.
- Duvarları iyice silin.
- Perdeleri yıkayın.
- Camları güzelce silin.
- Etrafı toparlayın ve eşyaların tozunu alın.
- Nevresimleri ve çarşafları yıkayın, değiştirin.
- Çekmece ve dolapları toparlayın.
- Banyo ve tuvaleti dip bucak temizleyin.
- Mutfağı detaylıca temizleyin.
Ev Temizliği Sıralaması
Tüm Evi Havalandırın
Hava ne kadar soğuk olursa olsun, dışarıda kar yağıyor olsa bile temizlik yapacağınız gün muhakkak tüm evi havalandırın. Evde bebeğiniz ya da hasta biri varsa, onun bulunduğu odayı en sona bırakabilirsiniz. Ama tüm evi havalandırmayı ihmal etmeyin. Özellikle sigara içilen evlerde temiz havaya ihtiyaç vardır. Mümkünse evde sigara içilmemesini sağlayın. Evde sigara içilmiyorsa bile eve temiz hava girmesi önemli. Evin temizliğini gösterebilmesi için de taze hava bir ihtiyaçtır. Her şeyden önce ortamı havalandırın.
Duvarları Silin
Eğer silinebilir özellikte bir boya kullanılmışsa işleriniz kolaylaşır. Değilse de hafif nemli bir bezle duvarlar silimenizde bir sakınca olmaz. Boyanız silmeye uygun değilse silme suyuna deterjan eklemeyin. Deterjan boyaya zarar verebilir. Ilık suyla hafifçe ıslattığınız yumuşak bir bezle silmeniz yeterli olur. Duvarlarınız silinebilir özellikteyse suya temizleyici bir malzeme ekleyebilirsiniz. Eğer lekeler varsa sirkeli su işinizi görecektir. Bir kap sirkeli suyla silin, bir kap da duru suyla silin. Duvarlarınız tertemiz olacaktır. Gerekiyorsa kurulamayı da ihmal etmeyin.
Perdeleri Yıkayın
Evin tüm perdelerini yıkayın. Tülleri ve güneşlikleri çıkarın. Uygun sıcaklık ve deterjan ile güzelce yıkayın. Perdeleri bekletmeden asmalısını, aksi durumda kırışırlar. Makinenizde kırışma engelleme özelliği varsa, makineyi o ayara çalıştırın. Perdeler ütü gerektirmez. Stor perdeleri de çıkarıp nemli bezle silebilirsiniz. Ardından yerlerine takın.
Camları Silin
Perdeler yıkanırken camları silebilirsiniz. Camları ve çerçeveleri tek tek elden geçirin. Camları hazır cam silme deterjanları ile silebilirsiniz. Fakat sirkeli su da gayet iyi bir temizleyicidir. Sirkeli su ve miktrofiber bez kullanarak tüm camlaı ve çerçeveleri silin. Ardından kurulayın. Camları silerken çok dikkatli olun. Güvenliğinizi tehlikeye atan davranışlardan kaçının. Camları sildikten sonra aynı suyla aynları da elden geçirin. Aynalar çok kolay kirlendikleri için haftalık temizliğe muhakkak dahil edilmelidirler.
Etrafı Toplayın ve Toz Alın
Toz alma işi en el oyalayıcı iş olabilir. Hiç kimse toz almaktan hoşlanmaz ama maalesef toz almadan temizlik olmaz. Nemli bir bezle etrafın tozunu alabilirsiniz. Her malzemeye göre farklı bir temizleme suyu kullanmanız gerekebilir. Ahşap mobilyalar ile cam mobilyalar farklı temizlik malzemeleri ile temizlenir. Mobilyalarınız uygun temizlik malzemeleri ile temizleyebilirsiniz. Tek tek tüm mobilyaların tozunu alırken eliniz değmişken etrafı da toparlayın. Dağınıklığı ortadan kaldırın. Eşyaları normalde durdukları yerlere koyun. Varsa oyuncakları yerlerine kaldırın. Kitapları düzenleyin.
Koltuklarınız, evinizde en çok toz alan yerlerden biridir. Koltuğunuzdaki tozları silerken, elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Elektrik süpürgesinin yanı sıra, tozlu bölgeye nemli bir bez sererek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Nemli bez serdiğiniz yere birkaç defa vurarak tozun çıkmasını sağlayın. Çıkan toz nemli beze yapışacağı için, yapmanız gereken tek şey, bezi alıp yıkamak olacaktır. Bu yöntemle, koltuklarınızda hiç toz kalmayacağını göreceksiniz.
Nevresimleri Değiştirin
Evdeki tüm yatakların çarşaflarını ve kılıflarını değiştirin. Uzun süre kullanılan çarşaflarda ve yastık kılıflarında koku oluşur Bu da uyku kalitesini etkiler. Ayda bir nevresimleri dğeiştirmeye çalışın. Çarşafları güzelce yıkayın ve mümkünse açık havada sererek kurutun. Eliniz değmişken yatakları ve koltukları da silin. Nemli biz bezle yüzeyleri iyice silin. Ardından kurumları için hvalandırın. Yeni çarafları sermeden yatağın iyice kuruması için bekleyin.
Çekmece ve Dolapları Toparlayın
Tüm evi dip bucak temizlediğinize göre çekmecelere ve dolaplara da bir el atmak gerek. Tüm odalardaki çekmeceleri tek tek açın ve içlerindekilerin tozlarını alın. Zamanla biriken tozları kendi haline bırakmamalısınız. Tüm çekmeceleri elden geçirin. Ardından dolaplara geçin. Giysileri havalandırın. Kirli olanları dolaptan çıkarın. Mutfak olaplarında bir karışıklık varsa düzenleyin. Fazlalıkları ihtiyacı olanlara verin ya da kullanılmayacak durumda olan eşyaları atın.
Banyo ve Tuvaleti Temizleyin
Banyo ve tuvaletler mutfakla birlikte evlerde en çok kirlenen alanlardandır. Banyo ve tuvalet temizliği için uzun süre beklenmemelidir. Haftalık ve aylık ev temizliği listesinde banyolara ve tuvalatlere muhakkak zaman ayırın. Küvet ve duşakabini iyice silin. Kireç oluşumunu engelleme için uygun deterjan kullanın. Paspasları yıkayın. Havluları yenileriyle değiştirin. Duvaları silin. Sabunları, şapuanları kontrol edin. Banyonuzun güzel kokması için oda kokusu kulanabilirsiniz. Pırıl pırıl bir bany için lavaboları da iyice silmek gerekir.
Metal yüzeylerde oluşan pasları temizlemek için en ideal çözüm gazlı bezle silmektir. Paslanmış yerleri, birkaç kere gazlı bezle silin ve yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın. Pasın yok olduğunu göreceksiniz.
Evi Süpürün
Sıra geldi zemin temizliğine. Tüm evi süpürün. Uygun bir eviniz varsa halıları kaldırıp balkonda havaladırabilirsiniz. Haftalık değilse de aylık temizliğe halı havalandırma işini dahil edebilirsiniz. Havalandırmak mümkün değilse bile halıları mevsim değişiminde halı temizlemeciye verip yıkatın. Haftalık temizlikte ise halıları güzelce süpürün. Koltukların altını da ihmal etmeyin. Zeminleri uygun temizlik malzemeleri ile silin.
Mutfağı Temizleyin
Mutfak temizliği ayrı bir zaman gerektirebilir. Kapsamlıi dip bucak ev temizliği sırasında mutfağa diğer yerlerden biraz daha fazla zaman ayırın. Ocağı ve aspiratörü elden geçirin. Yağlanmış olabilecekleri için bu alanlar her hafta muhakkak detaylıca temizlenmelidir. Buzdolabını da kontrol edin. Çürüyen, bozulan malzemeleri atın. Dolabın içini de temizleyin. Elektrikli küçük ev altelerini gözden geçirin. Arızalı olanaları onarıma verin.
Temizlik Malzemelerini Kaldırın
Tüm evi pırıl pırıl ettiğinize göre artık malzemeleri ortadan kaldırabilirsiniz. Süpürgeyi, kovaları, kapları, bezleri temileyip yerlerinde kaldırın. Artık temiz evinizin keyfini sürebilirsiniz.
Ev temizliği nasıl yapılır konusu gayet güzel ele alınmış tebrik ederim.