Beyaz Sirke Nedir? Nasıl Kullanılır?

Beyaz sirke sirke dünyasının yıldızı sayılabilir. Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır? Yunanlar, Mısırlılar ve daha birçok medeniyet sirkeyi yemeklerinde bir malzeme olarak ve ilaç yapımında kullanmışlardır. Yemeklerde çeşni, çeşitli hastalıkların tedavisinde şifa, temizlikte leke çıkarıcı olarak kullanarak sirke günümüzde de kullanılmaktadır. Örneğin beyaz sirke ile turşu yapılır mı sorusunun cevabı da evettir.

Beyaz sirke, diğer sirke çeşitleri arasında en çok alanda kullanılanlar arasındadır. Üretiminin kolay olması sebebiyle oldukça ucuz bir ürün olan sirke, ülkemizde diğer sirkeler kadar yaygın değildir. Doğal sirke olarak da bilinen bu sirke, insan sağlığına zararı olmaması sebebiyle güvenle kullanılabilir.

Beyaz Sirke Yapımı

Sirke, tahıllı alkolün fermente edilmesiyle yapılır. Üretiminde şeker pancarı ya da mısır şekeri kullanılır. Sirke üretiminde önemli olan aromasız, kokusuz ve tatsız malzeme kullanılmasıdır.

Fermantasyon yapmanın amacı ise alkol oranı yüksek bir yapı elde etmektir. Basit bir şekilde üretilebilen beyaz sirkenin yoğun bir tadı ya da aroması yoktur.

Beyaz Sirke Kokar mı?

Beyaz sirke de diğer sirkeler gibi güçlü bir kokuya sahiptir. Diğer sirkelerden farklı olarak şeffaf olduğu, suya benzetildiği için kokusuz olduğu düşünülmektedir. Fakat güçlü bir kokusu ve keskin bir tadı vardır. Bu sebeple yemeklerde kullanırken miktarına dikkat etmek gerekir. Fazla konulduğunda yemeğin tadını bastırabilir. Fakat uygun miktarda konulmasında bir sakınca yoktur.

Beyaz Sirke Nerelerde Kullanılır?

Beyaz Sirkenin Yemeklerde Kullanımı

Beyaz sirke yemeklerde kullanılır mı? Sirke salata soslarında, et yemeklerinde güvenle kullanılabilir. Etlerin marine edilmesinde sirke oldukça iyi bir tercihtir. Deniz ürünleri ve etleri marine ederken yumuşatıcı işlevi gördüğünden ete lezzet verir. Salata soslarına da lezzet katar. İşte sirkenin kullanım alanaları:

Beyaz sirke nerelerde kullanılır?
Beyaz sirke nerelerde kullanılır?

Beyaz Sirke ile Turşu Yapılır mı? Beyaz sirkenin yemeklerde kullanımında herhangi bir risk yoktur. Peki beyaz sirke ile turşu yapılır mı? Yüksek asit içeren sirke turşu yapımında kullanılır. Bu sirke yüzde 4 ya da 5 asit barındıran sirkelerde farklı olarak yüzde 10 asit oranı içermesi sebebiyle tercih edilebilir. Yoğun asit içermesi, gıdaların bozulmasına neden olan mikroorganizmaların gelişmesini engeller. Beyaz sirke ile turşu yapımı videosu size turşu yapımı hakkında bilgi verebilir.

Salatalar ve Soslar: Bu sirke, salatanın tadını dengeler. Salataya hazırlanacak sosu sirke ile çeşnilendirebilirsiniz.

Etler: Et yemekleri için kullanılacak olan et beyaz sirkede bekletilerek terbiye edilebilir. Sos için limon, zeytinyağı, baharat da kullanılabilir. Bu karışım etin yumuşamasını sağlar.

Gıda Temizliği: Meyve ve sebzeleri kirinden arındırmak için bu sirkeyi kullanabilirsiniz. Sebze ve meyveleri suyla yıkadıktan sonra 15 – 20 dakika sirkeli suda bekletebilirsiniz.

Kokulara: Beyaz sirkenin koku giderme özelliği vardır. Yemek pişirdikten sonra mutfakta kalan kötü kokuyu çıkarmak için sirke kullanabilirsiniz. Yarım bardak bu sirkeyi ve bir bardak suyu karıştırıp kaynatın. Kaynama sırasında oluşan buhar kötü kokuları emecektir. Ellerinizi de sirke ile ovabilirsiniz. Ayrıca bu konu için evdeki kötü kokular nasıl giderilir konusuna bakabilirsiniz.

Beyaz Sirkenin Temizlikte Kullanımı

Beyaz sirkenin temizlikte kullanımı
Beyaz sirkenin temizlikte kullanımı

Banyo ve Tuvalet: Çamaşır suyu gibi ağır bir kimyasal olmadığı için temizlikte bu sirke tercih edilebilir. Beyaz sirkeyi klozete döküp bir sür bekleyin ve sonra klozeti durulayın. Kaynattığınız bu sirkeyi ile lavaboyu ovabilirsiniz. Lavabo gider borusundaki kokuları gidermede sirkeden faydalanabilirsiniz. Her hafta lavabonuza bir su bardağı sirke döküp 30 dakika bekleyin ve ardından soğuk suyla durulayın.

Fayans Temizliği: Bu sirke fayans temizliği için de kullanılabilir. Beyaz sirkeyi sprey kutusuna koyun. Banyo, tuvalet ya da mutfak fayanslarına sprey kutusundan bu sirkeyi püskürtün. Ardından yüzeyi iyice temizleyin. Zor lekeler için beyaz sirkeyi püskürttükten sonra bir süre beklemelisiniz.

Mutfak Temizliği: Dibi tutmuş tencere, fırın ve tezgah temizliği ve kireçlenen mutfak aletlerinin temizliğinde sirke kullanılabilir. Su ile seyrelttiğiniz bu sirke ile bu yüzeyleri kolayca temizleyebilirsiniz. Buzdolabınızı sirke ile silebilirsiniz. Bire bir ölçüyle sirke ve su karışımı hazırlayarak temiz bir bezle buzdolabını silebilirsiniz. Kesme tahtalarını sirke ile dezenfekte edebilirsiniz. Mikrodalgayı sirke ile temizleyebilirsiniz. Bir kabın içine yarım su bardağı sirke ve yarım su bardağı su koyarak mikrodalgada 30 saniye ısıtın. Ardından nemli bir bezle silin.

Ütü Temizliği: Kireçlenen ütünü iç haznesine yarım bardak su, yarım bardak sirke koyun. Ütüyü yüksek ısıda çalıştırın. 5 dakika kadar buhar yapın. Ütüyü prizden çıkarıp yarım saat bekleyin. Ardından ütünün içindeki su bitene kadar buhar vermeyi sürdürün. Bu işlemin ardından ütünün kireci temizlenecektir.

Çamaşır ve Bulaşık Makinesi: Bulaşık makinesinin deterjan gözüne sirke koyup makineyi boş çalıştırın. Ardından durulamak için makineyi tekrar çalıştırın. Böylece makine temizlenecektir.

Oyuncak Temizliği: Işık suya biraz sirke ekleyerek çocuğunuzun oyuncaklarını bu suyla temizleyebilirsiniz.

Mücevherler: Küçük bir kaba sirke koyun ve mücevherlerinizi de bu kapta 20 dakika bekletin. Daha sonra mücevherleri hafifçe fırçalayın ve iyice durulayın. Fakat her mücevher tipi için sirke önerilmemektedir.

Sürahi ve Vazolar: Bir kabın yarısını su, yarısını sirke ile doldurun. Bu karışıma sürahi ya da vazoyu koyun ve 5 saat bekletin. Ardından duru su ile iyice temizleyin.

Beyaz Sirke ile Saç Yıkamak
Beyaz sirke ile saç yıkamak

Beyaz Sirke ile Saç Yıkamak: Bu sirke oldukça yoğun asit içerdiğinden saçı yıkamak istediğinizde sirkeyi suyla seyreltmelisiniz. 2 bardak suya iki kaşık sirke yeterli olur. Bu suyla saçınızı yıkayabilirisiniz.

Beyaz sirke yemeklerde ve temizlikte güvenle kullanılabilir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

    1. Merhaba Seher Hanım,

      Beyaz sirke elma sirkesi değil. Marketlerden beyaz sirke diyerek alabilirsiniz. İyi günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu