Ev Tipi Yangın Söndürme Cihazının Bakımı
Evinizde ya da arabanızda, acil durumlara müdahale edebilmek amacıyla bulundurduğunuz yangın tüpleri belli periyotlarla bakıma ihtiyaç duyar.
Ev kazalarının başında küçük çaplı yangınlar gelmektedir. Anıda müdahaleyle kolayca atlatılabilecek durumların büyümemesi için doğru ekipmana sahip olmak gerekir. Evinizde bulunduracağınız bir yangın söndürücü hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Yangın söndürücüler, çeşitli kimyasalların bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş özel karışımlardır. Yangın söndürücünün verimli çalışabilmesi için bakımları ihmal edilmemelidir. Bir kez alınıp hiç ihtiyaç duyulmadığı için bir kenarda duran yangın tüpleri belirli aralıklarla bakımdan geçirilmelidir. Çünkü yangın söndürücülerin kullanım ömrü vardır.
Zaman içinde etkinliğini kaybeden ve içi boşalan yangın tüpleri fayda sağlamayacağı gibi, tehlike saçmaktadırlar. İçlerinde biriken basınç sebebiyle patlama tehlikesi arz etmektedirler.
Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği’nde yangın tüplerinin bakım süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Dördüncü senenin sonunda yangın tüpleri tamamen boşaltılıp değiştirilir ve bu esnada hidrostatik test adı verilen testlerden başarılı ile geçmiş olması beklenir.
Yangın Söndürme Cihazlarının Kontrolü Nasıl Olmalıdır?
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre;
İlk kontrol edilecek bölüm basınç ibresidir.Yangın söndürme cihazında (yukarıda resimde görüldüğü gibi) basınç durumunu gösteren ibresi bulunmaktadır.
İkinci kontrol edilmesi gereken bölüm (yukarıda resimde görüldüğü üzere) sarı renkte görülen mühürlü güvenlik piminin açılmamış olmasıdır. Açık olan pimler zamanla basınç kaçağı yaratacağından bir müddet sonra ihtiyaç duyulduğunda yangını söndüremeyecektir.
Üçüncü kontrol edilecek bölüm anlaşmalı firma tarafından (yukarıda resimde görüldüğü gibi) yangın söndürme cihazının alt tarafı veya yan tarafına yapıştırılan kontrol etiketidir. Etiketin üzerinde dolum tarihi ve son kullanma tarihi belirtilmektedir. İlk dolum tarihi ile bitim tarihi arasında 6(altı) ayda bir yapılan kontrol bandrolü yine burada bulunur.
Yangın tüplerinin bakımı yetkili kişilerce yapılmalıdır. Kesinlikle bakım ve kontrol işlemelerini evde kendiniz yapmaya çalışmayın. Aksi durumda tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.