Ev ve Bahçedeki Karıncalara Karşı Doğal Çözümler
Bereketin simgesi olarak anılan karıncalar, insanlara doğrudan doğruya zarar vermez. Zararları, genellikle yiyeceklerimiz ve eşyalarımız üzerinde olur.
Dünya üzerinde binlerce türü olduğu bilinen karıncalar, özellikle yaz aylarında evlerimizi istila eder. Karıncalar, yiyecek kırıntısı ve su birikintisi olan her yerde koloniler halinde toplanabilir. Bunu önlemek için yapılması gereken öncelikli şey, her yemek yapımından ve yiyişinden sonra zemine düşen kırıntıları temizlemek, yiyeceklerin üzerini streç film ile kapattıktan sonra muhafaza etmek ve ıslak olan bölgeleri silmektir. Aksi halde karıncalar, fırsat buldukları ilk anda mekânları istila edecektir.
Evdeki ve bahçedeki istenmeyen bu misafirlerden kurtulmanın birçok doğal yolu vardır. Karınca sayısı, baş edilmeyecek seviyedeyse ilaçlama yapılması önerilir. Ancak durum, bu raddeye gelmediyse aşağıdaki yöntemler uygulanarak karıncalar mekânlardan uzaklaştırılabilir.
Sirke ve limon
Yarım litrelik sprey şişesini, sirkeli su ile (yüzde 50-yüzde 50) doldurun. Bu karışımı, karıncaların evinize girdiğini fark ettiğiniz noktalara ve özellikle evin köşelerine sıkın. Karıncalar, sirke kokusundan rahatsız olacak ve oradan hızla uzaklaşacaktır. Aynı zamanda mutfak tezgâhınızı ve bulaşıklarınızı kuruttuğunuz alanı, belirli aralıklarla sirkeli su ile silin. Bu işlem, karıncaları uzaklaştırmanın yanı sıra, etkili bir temizleme yöntemi olacaktır.
Sirke gibi limon da karıncaları uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Karıncaların giriş-çıkış yaptığı noktalara kullanmış olduğunuz limon parçalarını koyun ve karıncaların zarar görmeden oradan uzaklaşmasını sağlayın.
Kahve telvesi, nane ve tarçın
Sirkenin kokusundan rahatsız oluyorsanız, karıncaları uzaklaştırmada başka alternatifler de var. Bunlardan ilki kahve telvesi; telveyi, karıncaların eve girip çıktığı bölgelere dökün, karıncalar hızla uzaklaşacaktır.
Karıncalar, nane kokusundan hiç hoşlanmazlar. Bu nedenle, üzerine belli miktarda (3 damla yeterlidir) nane yağı döktüğünüz bir pamuğu, karıncaların giriş-çıkış noktalarına koyun. Nane yağı yerine, parçalamış olduğunuz naneli sakızlardan da faydalanabilirsiniz.
Bir diğer faydalanabileceğiniz ürün, tarçındır. Tarçını, yine karıncaların eve girdiği noktalara serpiştirin veya bir kâse içerisinde dolap içlerine koyun.
Borakslı karınca yemi
Ağız için antiseptik olarak kullanılan boraks, karınca yok etmede çocukların yutma ihtimaline karşı çocuklu aileler için pek tavsiye ettiğimiz bir yöntem değildir. Ancak dikkatli kullanım sonucunda, karınca kolonilerini yok etmede oldukça etkilidir.
Bunun için borakslı bir karınca yemi hazırlamanız gerekir. Bir kabın içerisine su, şeker ve boraks koyun ve kabı, karıncaların eve girdiği noktalara yerleştirin. Şeker ve suya gelen karıncalar, aynı zamanda boraksı da içecektir.
Bunların içerisinde bahçeleriniz için en doğru yöntem, limon kullanmaktır. Limon, ne bitkilerinize, ne de karıncalara bir zarar vermeyecektir.
Tüm bu uygulamalar sonucu başarı elde edemezseniz, bir ilaçlama firmasıyla anlaşarak evinizi ve bahçenizi ilaçlatmanızda fayda vardır.