Evde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri
İhmal ya da dikkatsizlik ev kazalarına sebebiyet verebilir. Önlem alarak ve teknolojiden faydalanarak yaşam alanlarını güvenli hale getirmek mümkün.
Küçük dikkatsizlikler sonucu ev kazaları yaşamışsınızdır. Dikkatsiz ya da ihmalkarlık sonucunda meydana gelen ev kazalarından korunmak elinizde. Hele bir de çocuğunuz varsa daha fazla özen göstermeniz gerekir. Odalarınızda alacağınız tedbirlerle ev kazalarını önleyebilirsiniz.
Evde yaşayan bireylerin güvenliği için önlem almak gerekli ve önemlidir. Yaşam alanlarında güvenli ortamlar yaratmak birkaç önlemle mümkün olabilir.
Evde ve iş yerlerinde, küçük kazaların olmaması birkaç noktaya dikkat ederek mümkün olabilir. Evde merdiven var ise, iki tarafına korkuluk yerleştirilmelidir. Salonda, tedbir amaçlı duman detektörü bulundurulabilir. Köşeli mobilyalarda ise, vurma ve çarpmalara karşı köşe bantlarıyla koruma sağlanabilir. Evde çocuk var ise, üzerine çıkıp düşmemesi için camların önünde sandalye, masa ve sehpa gibi mobilyalar bulundurulmamalıdır.
Yaşam alanlarında, güvenlik amacıyla yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir: Evden çıkılacağı zamanlarda, ocakta tencere ya da tava bırakılmamalıdır. Elektrikli ev aletleri kapatılmalıdır. Ocakların yanında kumaş ve benzeri ürünler bulundurulmamalıdır. Temizlik malzemelerini, yemek ürünlerinin yanında bırakılmamalıdır. Belirli zamanlarda, aspiratör filtreleri değiştirilmelidir. Yemek pişirildiğinde, arka taraftaki ocakları kullanırken, tava saplarının dışa doğru bakmaması gerekir.
Evde Güvenlik Önlemleri
Mutfakta Güvenlik Önlemleri
Yaşlıysanız ve kendi yemeğinizi kendiniz yapıyorsanız, yemek yaparken kolunuzun tencereye takılmaması için, kol ağzı kısa ve dar kıyafetler seçmelisiniz. Elektrik çarpmalarını önlemek için, elektrik kablolarını lavabo ve ocağa uzak konumlandırmalısınız. Mutfağınızı olabildiğince fazla aydınlatarak, yiyeceklerinizi soyup doğrarken meydana gelecek kazaları önlemiş olursunuz.
Evden çıkılacağı zamanlarda, ocakta tencere ya da tava bırakılmamalıdır. Elektrikli ev aletleri kapatılmalıdır. Ocakların yanında kumaş ve benzeri ürünler bulundurulmamalıdır. Temizlik malzemelerini, yemek ürünlerinin yanında bırakılmamalıdır. Belirli zamanlarda, aspiratör filtreleri değiştirilmelidir. Yemek pişirildiğinde, arka taraftaki ocakları kullanırken, tava saplarının dışa doğru bakmaması gerekir.
Banyoda Güvenlik Önlemleri
Banyonuzu kullandıktan sonra herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için zemini iyice kurulayın. Kuru zeminde kullanmak üzere, alt kısmı kaymaz madde ile kaplanmış olan kilimleri kullanın. Saç kurutma makinesi gibi elektrikli aletleri, banyo küveti yakınında bulundurmayın. İlk yardım dolabını, banyo ve mutfak gibi nemli olabilecek yerlere yerleştirmeyin. Şampuan, deterjan ve makyaj temizleyicileri gibi kimyasal ürünleri çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun. Banyo kapısını, yaşanabilecek herhangi bir sorun ihtimaline karşı kilitlemeyin. Banyodaki ışıklandırmanın tüm mekanı aydınlatmasını sağlayın.
Klozet ve duş kabinine sağlam tutacaklar yerleştirebilirsiniz. Suyun sıcaklığını ayarlamak için termostat kullanabilirsiniz. Böylece meydana gelebilecek haşlanmaları önlemiş olursunuz. Banyoda meydana gelebilecek en önemli sorunlardan biri de şofben zehirlenmesidir. Zehirlenme olasılığını ortadan kaldırmak için, banyoda yeteri kadar havalandırma sağlanmalıdır.
Salonda Güvenlik Önlemleri
Yer döşemelerinizin kaygan olmamasına özen gösterin. Halı ve kilimlerinizin kaymamaları için dört bir köşesine ince lastik ya da köpük sünger dikebilirsiniz. Takılıp düşmeleri önlemek için, halı kenarlarının kalkık ve kıvrık olmamasına özen gösterin.
Evde merdiven var ise, iki tarafına korkuluk yerleştirilmelidir. Salonda, tedbir amaçlı duman detektörü bulundurulabilir. Köşeli mobilyalarda ise, vurma ve çarpmalara karşı köşe bantlarıyla koruma sağlanabilir. Evde çocuk var ise, üzerine çıkıp düşmemesi için camların önünde sandalye, masa ve sehpa gibi mobilyalar bulundurulmamalıdır.
Odanızda kayan halı ya da kilimleri sabitleyebilirsiniz. Çocukların sarkmasını önlemek için balkon demirlerini yükseltebilirsiniz. Pencerelerinize kilit taktırabilirsiniz. Açık duran prizler çocuklar için büyük tehlike oluşturur. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için odalarınızda kapaklı priz kullanabilirsiniz.
Evinizde bulunan kitaplıkları duvara monte ettirebilirsiniz. Çocuklarınızı radyatörden uzak tutmak için radyatör koruyucusu kullanabilirsiniz. Radyatörün önüne koyduğunuz ısıyı engellemeyen koruyucuyu aynı zamanda raf olarak da kullanabilirsiniz. Odanızda masa ve sehpa gibi sivri uçlu mobilyaların köşelerini yumuşak maddelerle kaplayabilirsiniz.
Çocuk Odalarında Güvenlik Önlemleri
Özellikle yeni yürümeye başlayan ve evi yeni keşfetmeye başlayan çocuğunuzu elektrik prizlerinden uzak tutmalısınız. Olası bir elektrik çarpmasını önlemek için, elektrik prizlerini özel plastik koruyucularla kapatabilirsiniz.
Çocuklarınızı pencere ve camlardan uzak durması için, mobilya, sandalye ve merdiven gibi eşyaları cam kenarlarından uzak tutmalısınız. Pencere ve kapılara kilit takabilirsiniz.
Çocuklu evlerde mümkün olduğunca cam sehpaları odanın ortasına koymayınız. Hatta mümkünse evinizde cam sehpa bulundurmayabilirsiniz. Çocuğunuzun yatağında çarpmaları önlemek amacıyla karyolanın yanlarına koruyucu kullanabilirsiniz.
Aksesuar olarak kullandığınız küçük bibloları, boncukları çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere koyun. Ayrıca bıçak, makas gibi kesici aletleri çocuklardan uzak tutmaya çalışın.
Çocuğunuz odasında lambader, abajur gibi aydınlatıcılar kullanmayın. Bu aydınlatıcıların devrilme tehlikesi vardır. Bunun yerine çocuğunuz odasında genel aydınlatma kullanmalısınız. Çocuğunuzun fırın ve ocak düğmeleriyle oynamasını engellemek için, açma – kapalı düğmelerinde koruyucu aparat kullanabilirsiniz.
Teknolojik Güvenlik Önlemleri
Evde yokken caydırıcı olması için herhangi bir ışığı açık bırakmak yerine ayarlı prizleri kullanabilirsiniz. Cama yakın konumlandırabileceğiz bir lambayı ya da bir müzik setini ayarlı prize takıp, farklı saatlerde çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Bu prizleri yapı marketlerinden temin edebilirsiniz.
Kapı ve pencerelere takılan alarm sistemleri hırsızları caydırabilecek diğer teknolojik seçenekler arasında yer alıyor.
Kuracağınız ağ kamera sistemi ile gittiğiniz her yerden evinizi kontrol edebilirsiniz. ADLS modemlere bağlayacağınız ağ kamera sistemlerini ile evinizi gözetleyebilirsiniz. Kullandığınız kamera 3G’yi destekliyorsa, evinizi cep telefonunuzdan canlı olarak da izleyebilirsiniz.
Ev kazalarını önlemek için önlemler almayı unutmayın.