Evde Bahçe Atölyesi

İstanbul Permakültür Kolektifi, Dilek Yalçın Demiralp’le Evde Bahçe Atölyesi düzenliyor.

Halka sanat projesi’nin ev sahipliğinde 14 Eylül – 14 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ve küratörlüğünü Işıl Eğrikavuk’un yaptığı ”Komşuda Pişer, Bize de Düşer” sergisi kapsamında yer alan atölyelerden ikincisi İstanbul Permakültür Kolektifi’nin düzenlediği Dilek Yalçın Demiralp’le Evde Bahçe Atölyesi.

Atölyenin İçeriği

Kendi saklı cennetinizi oluşturmak için evinizin illa ki bir bahçesi olması gerekmiyor ya da o evin uçsuz bucaksız içinde kaybolacağınız büyüklükte de olması gerekmiyor. Siz, kalbiniz ve elleriniz, o mekanı cennete dönüştürmek için yetersiniz. Hele bir de o saklı cennete yenebilir bitkilerle bir şeyler yaparsanız değmesin kimse keyfinize. Sadece sizin değil, arıların, kelebeklerin, kuşların ve evinize gelecek uğur böceği gibi sürpriz konukların da mutluluğu olacak bu. Minik bir balkon, çatı, teras ya da bir bahçe çok güzel bir şekilde sizin ellerinizle dönüşebilir; mutfak ihtiyacınızın bir kısmını, içeceğiniz çayların hammaddesini oradan sağlayabilirsiniz. Nasıl mı? O da bizim sırrımız atölye günü birlikte keşfedeceğimiz, sizin, bizim ve evinizin saklı cennetinin sırrı, kimseye söylemeyin ya da örnek olun ki, herkes yapsın.

  • Doğa bizim içimizde, permakültür tasarımı yaparken mıntıka analizinde mutlaka 5.bölgeye oturttuğumuz ve farkında olmadığımız bir doğa parçası var. Sizin de evinizde vardır ama farkına bile varmamışsınızdır, atölye gününe kadar. O zaman hemen farkına varalım. Nasıl mı? Permakültür neymiş diye üzerinde konuşurken, mıntıka ve dilim analizi yaparken…
  • Saksılarımız, bitki kaplarımız nasıl olacak, kendi kendine sulasın ister misiniz o kaplar bitkilerinizi? O zaman onlar hakkında bilgi edinelim hepbirlikte…
  •  Toprak nedir? İyi bir toprak nasıl olmalıdır? Bu işin sırrı nerede saklı derseniz de toprağı yatıralım büyütecimizin altına.
  • Evde humus üretmek mümkün mü? Sesinizi duyuyorum evet evet… O zaman haydi kompost çeşitlerine bakalım ve sizin için en uygunu hangisi onu seçelim.
  • Evimize nasıl bir güneş geliyor? Az, çok, kavurucu… Kış ve yaza göre güneşin eğimi nasıl değişiyor? Hiç bunun gözlemini yapmış mıydınız? Bugünden sonra başlayacaksınız, hazır olun!
  • Tohum dediğimiz şey nedir? Nasıl bir seçim yapalım? Bize en uygunu hangisidir? Hatta hediye tohumlarımız bile olabilir, sürpriz sürpriz…
  • Hangi bitkiler evde saksı içinde yetiştirilebilir, hayallerinizle sınırlısınız. Ama temelde neler yapabiliriz ona bir bakalım isterseniz.
  • Tohum tamam, toprak tamam, güneş tamam, ya su? Onun için ne yapabiliriz? Ona da çözüm bulalım…
  • Saksılar hazır, bitkiler üşümesin, yorganları da olsun değil mi? O zaman malç! Nedir şu adını duyup durduğumuz şey, malç malç malç…
  • Hangi bitki hangi bitkiyi sever? Kardeş bitkiler kimlerdir? Ağaç birliktelikleri nedir? E tasarım yapıyoruz dememiş miydik? Bunları da bilmek gerekir.

Tarih: 23 Eylül 2017

Saat: 11:00 – 15:30

Yer: Halka sanat projesi, Moda

Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts and Humanities Research Council, UK) verdiği bursla fonlanan atölye, katılım ücreti olmaksızın gerçekleştirilecektir. İlk kayıt yaptıran 20 kişi arasından çekilecek kurayla belirlenecek 12 kişi katılımcı olacaktır. 8 kişi ise yedek listede yer alacak ve asil listeden gelen olmazsa, kendileriyle iletişim kurulacaktır.

Kayıt için atolyehalka@gmail.com adresine e-posta gönderilmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu