Evde Fesleğen Nasıl Yetiştirilir?

Evde fesleğen yetiştirmek mümkün. Kekik, nane, karabiber, fesleğen gibi kurutularak baharat olarak kullanılan otları saksıda kolayca yetiştirebilir ve kendi baharatlarınızı kendiniz üretebilirsiniz.

Fesleğen, Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Fesleğen tek yıllık bir bitki olup, çok keskin ve güzel bir kokuya sahiptir. Fesleğenin dünyada 35 ana türü bulunmaktadır. Mor ve yeşil iri ya da küçük yapraklıları en yaygın türleridir. Ayrıca öksürüğe ve ağız yaralarına da iyi gelmektedir.

Fesleğenin bahar döneminde tohumları ekilir. Güneşi seven bir bitkidir. Küçük saksıda ya da bahçede geçirgen ve organik maddece zengin toprakta yetiştirmesi önerilen bitki, ayrıca güneşi sevmektedir.

Evde fesleğen bitkisi, hem taze hem de kurutularak kullanılır. pişirilerek ya da çiğ olarak yemeklerde yaygın olarak kullanılır. pişirildiğinde tadını çabuk yitiren fesleğeni, genellikle yemeklere son anda katarak tüketilmesini tavsiye edilir.

Saksıda fesleğen
Saksıda fesleğen

Saksıda Fesleğen Yetiştirme

Maydanoz, roka, tere, rezene, kekik gibi otların tümünü balkon ya da bahçenizde kolayca yetiştirebilirsiniz. Çok fazla bakım gerektirmeyen ve verimli bir toprakta kolayca yetişebilen bu bitkilerden üretim yaparak, baharat olarak kullanmak için kurutabilir ya da doğrudan yemeklerde kullanabilirsiniz.

Yemeklerde ve salatalarda sıkça kullanılan fesleğenin, bahar döneminde tohumlarının ekilmesi önerilir. Yemyeşil yaprak fesleğene, yazın sahip olunabilir. Ayrıca, sonbahar ve kışın da bitki yeşillik vermeye devam eder.

Güneşi seven bitki, geçirgen ve organik maddece zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Fesleğen hem bahçede, hem de saksıda yetişebilen bir bitkidir.

Fesleğen tek yıllık ve otsu bir bitkidir. Pembe ya da beyaz çiçekleri bulunur.20-30 santimetreye kadar boylanabilen bitkinin, mor ve yeşil yapraklı türleri sık kullanılır.

Fesleğen, lezzetli ve hoş kokulu bir bitki olduğundan dolayı, hem taze, hem de kurutulmuş olarak özellikle yemeklerde çok sık kullanılır.
Siz de, bu öneriler ile bahçenizde ya da mutfağınızda saksıda fesleğen yetiştirebilir ve bu yeşilliği sofralarınıza davet edebilirsiniz.

Fesleğen Nasıl Yetiştirilir?

Yıllık bitkiler arasında yer alan fesleğen, tohumlarından yetiştirebilir. Her yıl yeniden ekmek gerektiğinden, tohum verme döneminde, fesleğenin tohumlarını saklamak unutulmamalıdır.

Fesleğen Nasıl Ekilir?

Fesleğen hem iç mekanda hem de dış mekanda yetiştirilebilir. Bol ışık seven bu bitkinin hızlı ve sağlıklı büyümesi için toprağı doğal humusla karıştırarak zengin hale getirebilirsiniz. Fesleğen kökleri su almayı sevmediğinden, toprağın geçirgen olmasına dikkat etmelisiniz.

Mutfakta oluşturduğu koku ile sivrisineklerin eve girmesini de engelleyen fesleğen, mutfakta yetiştirilebileceği gibi, balkon ya da bahçede de yetiştirilebilir.

Fesleğen
Fesleğen

Fesleğen Ekerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Toprak alaşımlı olmayan kaplar ya da saksılar kullanmanız gerektiği gibi, toprağın drenajına da dikkat etmeniz gereklidir. Toprağın en alt kısmına çakıl taşları ya da Antep fıstığı kabuğu drenajı uygun seviyeye getirebilirsiniz.

  • Fesleğenin boyu 15 cm’ye ulaştığında, makasla keserek daha gür olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Üst yapraklarını kesmek, fesleğenin daha hızlı uzamasını sağlar.
  • Domates ve fesleğenleri bir arada yetiştirirseniz, birbirinden etkilenerek, daha lezzetli olmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Fesleğen yapraklarının sararması durumunda, toprağa humus takviyesi yapabilir ve suluma düzeninizi kontrol edebilirsiniz.

Sık kullandığınız baharatları, mutfağınızda ya da balkonunuzda yetiştirip kurutarak, daha sağlıklı ve taze baharatlar oluşturabilirsiniz. Siz de bu öneriler ile saksınızda ya da bahçenizde fesleğen yetiştirebilir, bu güzel kokulu bitkiden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu