Kestane Nasıl Pişirilir?
Kestane nasıl pişirilir? Oldukça besleyici ve kalori değeri yüksek olan kestane, bol miktarda mineral ve protein içerir. Ülkemizde en çok Aydın’da üretilen kestane, kışa keyif katan besinlerin başında gelir.
Kestane mevsimi başlıyor. Kışın vazgeçilmez tadı kestaneyi evde de kolaylıkla pişirebilirsiniz, kış gecelerinde bu tadın keyfini çıkarabilirsiniz.
Soba üzerinde kavrulan kestanenin kokusu ve sesi çoğumuzun hatırındadır. Kışın geldiğini biraz da kestane kokusundan anlarız. Lezzetiyle özellikle kış akşamlarına lezzet katan kestaneyi iyi pişirmek önemlidir.
İnsanoğlunun ilk besin kaynaklarından olan kestane, mutfakta pek çok şekilde kullanılmaktadır. En çok taze olarak, haşlanarak ya da kebabı yapılarak tüketilen kestanenin şekerlemesi de ülkemizde çok rağbet görmektedir. Pastaclılık sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kestane Osmanlı saray mutfağında da sıklıkla kullanılmaktaydı.
Kestane kebap yapmak için önce kestaneleri yıkayın. Sonra sıcak suda yarım saat kadar bekletin. Kestanenin etine zarar vermeksizin, kabuğuna çapraz bir çizik atın. Bu sayede kestanelerin patlamadan pişmesini sağlamış olursunuz. Kestaneleri çizik tarafları yukarı bakacak şekilde fırın tepsisine dizin. Kestaneler yumuşayana kadar yaklaşık yarım saat pişirin. Pişirme süresi kestanelerin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterecektir. Kestanelerin kabuklarını elinizi yakmayacak kadar sıcakken soymanızı öneririz. Böylece iç zarını kolayca çıkarabilirsiniz.
Kavurma Kestane
- Kabuklu bir yemiş olan kestane pişirilmeden önce genellikle yıkanmaz. Oysa kestanenin de tozundan arındırılması gerekir. Öncelikle kestaneleri yıkayın ve iyice süzün.
- Ardından kestaneleri gövdelerinden bıçakla hafifçe çizin. Çizik çok derin olmamalıdır. Aksi durumda pişerken kestane yarılabilir.
- Kestaneleri tencere ya da tavaya alın ve normal ocak ısısında karıştırarak kavurun.
Fırında Kestane
- Kestanelerin kubbe tarafını (şişman olan kısmını) bıçak yardımıyla enlemesine çizin. Çizdiğinizin kestaneleri yarım saat ılık suda bekletin.
- Ardından kestaneleri fırın ızgarasına dizin. Kabukları birbirinden uzaklaşıncaya kadar fırında tutun.
- Fırından aldığınız kestaneleri hafif nemli bir havlunun üzerine koyun. Havlunun boşta kalan kısımlarıyla kestanelerin üstünü kapatın. Ardından kestanelere doğru bastırın.
- Havluyu açtığınızda kestanelerin kabuklarının birbirinden iyice ayrıldığını göreceksiniz.
Haşlama Kestane
- Kestanelerin gövdesini bıçak yardımıyla çizin. Bir tencerede su kaynatın. Ardından çizdiğiniz kestaneleri kaynayan suya koyun. On dakika haşlayın.
- Ardından kestaneleri tencereden alın ve soğuk suyun altında kabuklarını soyun.