Evde Limon Ağacı Yetiştirin
Saksılarda yetiştirdiğiniz çiçeklerin yanında ağaçlara da yer açın. “Evde ağaç yetiştirilir mi?” demeyin. Saksıda limon ağacı yetiştirebilirsiniz.
Öncelikle uygun ebatta bir saksı seçmelisiniz. Ardından PH derecesinin 6-6,5 olduğu, iyi bir asit yapısında ve besin değeri yüksek toprak edinin. Limon soğuk ve rüzgardan hoşlanmaz. Saksınızı teras ya da balkonda tutacaksanız, ağacınızı rüzgar ve soğuktan korumalısınız.
Limon ağaçları, ışığa ihtiyaç duyar. Yaz ve bahar aylarında gerekli ışığı güneşten alabilir. Fakat kış aylarında fazla gün ışığı alamayacağından bu ihtiyacı floresan tipi ışıklarla desteklenmelidir. Yaz aylarında saksınızı balkon ya da terasa çıkarabilirsiniz. Böylece gün ışığından faydalanabilecektir.
Dikkat edilmesi gerekenler
- Limon ağacının saksısı 17, 22 ya da 28’lik olmalıdır.
- İyi besin alabileceği toprak almalısınız.
- Havadar, rüzgar alan bir yerde tutmalısınız.
- Soğuktan ve rüzgardan korumalısınız.
- Sulamasına özen gösterin. Çok fazla sulanmayın. Sulama yaparken saksının altında su birikmemesine dikkat edin. Bu, ağacın hastalanmasına sebep olabilir.
- Saksının altı delik olmalıdır, iyi drene olmalıdır.
- Toprağın PH derecesi 6-6,5 olmalıdır.
- Azot, fosfor ve potasyumla zenginleşmiş toprak tercih etmelisiniz.
- Bol ışık alması sağlanmalıdır.
- Çok nem kaybı olduğundan ısıtıcı ya da kalorifer kenarlarına konmamalıdır.
- Saksının altına drene koyarak daha iyi drene yapması sağlanabilir.
- İyi verim alabilmek için budama yapılmalıdır.
Ne zaman meyve verir?
Güneşin sıcaklığın hissettirmeye başladığı bahar aylarının ilk günlerinde çiçeklenmeye başlar. Ağustos ayından ocak sonuna kadar hasat alabilirsiniz. Şubat ayında budama ve ilaçlama yapılmalıdır.
Nasıl budanır?
Boyu 2.44 metreden 4.6 metreye kadar çıkabilir. Saksıda büyütülebilir ve o şekilde meyve verebilir. İyi verim alabilmek için budama yapılmalıdır. Budama yapılınca daha iyi güneş alacağından daha çok meyve verecektir. Ayrıca budamayla dalları kuvvetlenecektir.
Limon ağacı her zaman yeşildir, yapraklarını dökmez. Fakat bahar aylarında büyümesi yavaşlar. Budama için en uygun vakit de bahar aylarıdır. Zarar gören dallar kesilmelidir. Küçük dalları da kesilmelidir. Eğer klasik budama yöntemini kullanacaksanız, ağcı aşağıdan üste doğru budamalısınız. Budama dengeli şekilde yapılmalıdır. Her tarafından eşit şekilde budanmalıdır.
Evde yetiştirmeye öalışıyorum. Aldığımda üzerinde limon vardı. Ama geçen sene hiç limon tutmadı. Bu sene ise yapraklarını döktü ama çok fazla çiçek verdi. Ancak gene koruyamadı meyvesini. Şimdi ise çiçekler de döküldü yapraklarda. Üzerinde çok az çiçek ve yaprak kaldı. Bugün gördümki böceklenmiş. Böceklere sirke su karışımı sıktım. Meyve vermesi ve yapraklanmadı için ne yapabilirim?
Merhaba,
Öncelikle ağacın bulunduğu saksının ağaç için yeterli büyüklükte olduğundan emin olun. En az 17 olmak üzere 22 ya da 28’lik saksılar limon ağacı için uygundur. Saksı havadar ama rüzgardan uzak, iyi ışık alan ve güneşli bir yerde tutulmalıdır. Sulama önemli. Saksının altında delik olmalı, böylece bitkinin köklerinde su birikmesini engelleyebilirsiz. Aşırı sulanması durumunda mantar hastalıklarına yakalanabilir. Saksının dibine çakıl taşları koyarak suyu drene edebilirsiniz. Toprağın pH derecesi 6-6,5 olmalıdır. Kalorifer ya da ısıtıcı kenarında tutulmamalıdır. Meyve vermesinde budama önemlidir. Bahar ayları bunun için uygundur. Zarar gören ve hastalıklı dallar budanmalıdır.
Bu mesajı geçen sene yazmışsınız. Acaba şu an ki durum nedir? Benimde aldığım saksıda ağacımda aynı problem var. küçük meyveli geldi. meyve ne büyüyor ne açtığı çiçekler meyve tutuyor.
Merhabalar benim 2 liman saksum var soguktan eve aldim yarasa gubresi verdim ama yeni verdim dalları heykel gibi semsert ve dokuldu ondan sonra gubreledim bu sene verim alamadim baska ne yapabilirim acaba 22lik saksida fakat balkonumda
Iyidiler kış biraz zorladı gibi önerileriniz nelerdir acaba ben hepsini yaptim dalları kelleşti kaybetmekte istemiyorum limaonları tesekkur ederim simdiden
Merhaba Volkan Bey,
Limon ağacı çok fazla ışık ister. Kış aylarında özellikle de evde bakılıyorsa floresan ışığı ile desteklenmelidir. Havadar, rüzgardan uzak, iyi ışık alan ve güneşli bir yerde tutulmalıdır. Saksının drenesi iyi olmalıdır. Alt kısmı delikli olmalı. Saksının altına küçük çakıl taşları koyarak daha iyi drene edilmesini sağlayabilirsiniz. Limon aşırı sudan etkilenir. Su verdiğinizde saksının dibinde birikme olmamalı. Kalorifer yanında tutulmamalı. Soğuk bir odada tutulmamalı. Soğuktan etkilenir. Gelişimi de budamaya bağlıdır. Limon ağacı bahar aylarında hızla büyümeye başlar. Bundan önce budama yapılmalıdır. Zarar gören ve hastalıklı tüm dalları budanmalıdır. Kalemin çapından daha küçük olan tüm dalları kesilmelidir. Yılın her vakti ağacın üstündeki filizler budanmalıdır.
Kolaylıklar dileriz.
2016 mayıs ayında bodur limon aldım.1.60 cm haziranda alt dalları 40-50 tane çiçek açtı sadece 1 tane kaldı hepsi döküldü.eylülde yine çiçek açtı 3 tane limon kaldı.aralıkta tüm dallar çiçek dolu ve minik limonlar oluşmaya başladı. dökülmemesi için ne yapmalıyım.
Merhaba Okşan Hanım,
Hangi bölgede yaşıyorsunuz? Sıcaklık durumuna göre değerlendirebiliriz.
merhaba 4,5 yıllık bir limon ağacım var çekirdekten yetiştirme boyu 2 metreyi geçti ama halen meyve alamadım.duydum ki aşılama yapılması gerekirmiş a-aşılama yapmak gerekir mi? b-aşılama yapılacaksa kendi dalındanda aşılama olur mu yoksa limon veren bir ağaçtan mı olması gerekir. c- aşı yapılacak ağacın aşısız olacak kısımları komple kesilecek mi ?
Merhaba izmirde balkonumda Mayer limon fidesi büyütüyorum.dikkat edilmesi gerekenleri yaptım fideyi alırken üstü çiçekli idi ,cicekler nohut kadar limon oldu ama renkleri kahverengiye döndü.toprağı fidesi aldığım fidanci dan aldım.limonun ihtiyacı olan tüm karışımları olduğunu söylemişti. Başka neden olabilir.kahverengiye dönenleri temizlemelimiyim.Teşekkürler.
Üzerinde 1 küçük limonu olan saksıda yediveren limon aldım. kardenizden akdenize k.maraşa geldi. çiçeklenme döneminde geldi. Saksı orta boy. çiçeklenme döneminde olduğu için büyük saksıya geçirmedim zararlı olur diye. 1 ayı geçti küçük limon ne büyüyor. ne de çiçekler meyve tuttu. sebebi ne olabilir? bu arada güzel güneş alıyor. toprağı gübreli. sulamayı da toprağın içine bakıp kuru ise suluyorum.
Merhaba,
Limon çiçeklerinin meyveye dönüşmemesini birçok sebebi olabiliyor. Bunlar: düzensiz sulama, aşırı sıcak hava, soğuk, sert rüzgar, ışık yetersizliği, azot, yetersiz drenaj, uygunsuz budama, potasyum eksikliği. En yaygın iki sebep ise sulama ve sert hava koşullarıdır. Eğer yaz ayları çok sıcak oluyorsa bitkinin etkilenmemesi için azar azar sık sık sulamalısınız. Drenaj da önemli. Limonun kökleri ıslak bırakılmamalıdır.
Mhb limon agacim 2 yildir bende topragini her yil degistiriyorum kisin icerde yazin.balkonda gunes gorecek sekilde birakiyom budamasinida yapiyorum ama daha cicek vermedi ne yapmaliyim
merhaba. mandalina ve limon çekirdeğinden ufak fideler aldım. mutfak ta köşeye koydum. yerlerini beğendiler. limon 1 metreye yaklaştı.saksısı ufak geliyor. ne zaman saksıyı değiştirebilirim ? nasıl toprak almam lazım. bauhaus çok yakın. orda çok toprak çeşidi var. birde şunu duydum. çekirdek ten limon alamazsın dediler. aşı yapmak gerekir dediler
Merhaba Orkun Bey,
Saksı değişimi için en ideal zaman kışın bu dönemlerdir. Köklerin korumaya geçip sessizleştiği dönemde saksı değişimi yapılır. Uygun büyüklükte toprak saksı alarak yeni saksıya geçebilirsiniz. Bahçe toprağı, torf ve tınılı toprak karışımı olmalı. Kolay gelsin.
merhabalar
gecenlerde limon ağacımda yaprak biti oluştu.ziraatçi bir arkadaşımın önerisi ile ,pulbiber sarımsak karabiberi kaynatıp 1 gece bekletip sabah ve akşam olmak üzere fısfısla sıktım.bitler arındı fakat limonum canlılığını kaybetti.daha sağlıklı olabilmesi adına nasıl bir yol izleyebilirim.buarada toprağına 2 yemek kaşığı kadar solucan gübresi ekledim.
Merhaba,
Yerinde ve bakımında bir değişiklik yapmadıysanız birkaç güne kendisini toplayacaktır. Fazla susuz kalmadıysa ölmeyecektir. Kırmızı toprak ve koyun gübresi karışımı da kullanabilirsiniz.