Evde Mum Yapımı

Evde mum yapımı için ihtiyacınız olan yalnızca birkaç malzeme var. Bu birkaç malzeme ile kolayca kendi mumlarınızı yapabilirsiniz. Dekoratif mum yapımı, kavanozda mum yapımı nasıl olmalı? Evde mum yapımı kolay yöntemi nedir? Evde mum yapımı malzemeleri nelerdir?

Mumlar insanlık tarihinin en eski dönemlerinden beri kullanılıyor. Elektriğin icadından önce aydınlatma ihtiyacıyla kullanılıyordu. Artık ev dekorasyonlarının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Vereceğimiz küçük ipuçlarıyla, evinizin farklı köşelerinde mumları kullanarak hem ucuz, hem de şık dekorasyonlar elde edebilirsiniz. Üstelik dekorasyonda sıklıkla tercih edilen mumları evde kendiniz yapabilirsiniz.

Dekoratif mum yapımı
Dekoratif mum yapımı

Mum Dekorasyon

Öncelikle dekorasyondan bahsedelim. Evlerin en çok vakit geçirilen kısımları olan salonlardan başlayalım. Salonlarınızın boşluğundan ve tekdüzeliğinden şikâyetçiyseniz, birbirine uyumlu renklerde alacağınız çiçekler ve mumlarla son derece sevimli bir köşe elde edebilirsiniz. Aldığınız çiçekler mobilyalarınızla da uyum sağlayacak nitelikte olsun. Böylece mumlar ve çiçeklerin zarif birlikteliğiyle salonunuz ayrı bir havaya bürünür.

Dilerseniz köşeli ya da yuvarlak yapıda ve farklı boyutlarda cam kaplar alın. Bunların içini belli bir seviyeye kadar kumla doldurun. Mumları da bu kumlu kapların ortasına yerleştiririn. Masalarınızın üzerinde kullandığınız şamdanlar cam ise, aynı yöntemi şamdanlarınızda da uygulayarak çok şık bir görüntü elde etmeniz mümkün.

Şömine yakmak oldukça zahmetli bir iş olduğundan, pek çoğumuz evimizde bulunan şömineleri kullanmıyoruz. Oysa ki şöminelerin içerisine yerleştirilen irili ufaklı mumlar özellikle kış aylarında şömine ateşinden mahrum kalmamanızı sağlarken, dekoratif bir görünüm de sunacaktır.

Dekoratif Mumlar

Mumlar meditasyon seanslarının vazgeçilmez bir parçası. Bulundukları ortama sakinlik katarlar ve yaydıkları dingin havayla stres azaltıcı bir özelliğe sahiptirler. Banyolarınızın farklı köşelerine, değişik renk ve kokularda mumlar yerleştirin. Böylece banyo yaparken rahatlayın ve günün stresini üzerinizden atın.

Terasınız ya da kış bahçeniz varsa, buraların dekorasyonunda da mumlar çok işinize yarayacak. Evinizin bu kısımları için size tavsiyemiz; suda yüzen mumlardan yararlanmanız. Alacağınız farklı renk ve desenlerdeki bu mumları içerisine su doldurduğunuz fanusların içerisine bırakın. Dilerseniz küçük kaplardan da alabilir ve bunları da sehpanızın üzerine yerleştirebilirsiniz.

Yatak odalarında mum kullanmak da rahatlamanızı sağlayacak, odanıza şık ve romantik bir hava katacaktır. Ancak güvenlik açısından yatak odalarındaki mumları kitap, kıyafet gibi yanıcı cisimlerden uzak köşelere koyun. Daha ziyade cam kaplar içerisine yerleştirerek koyun. Uyumadan önce söndürmeyi unutmayın.

Evde mum yapımı kolay
Evde mum yapımı kolay

Evde Mum Yapımı

Evlerinizde şık dekorasyonlar için yararlanacağınız bu mumları dışarıdan almanın yanı sıra, kendiniz de yapabilirsiniz. Dilediğiniz renk ve şekilde mum üretebilirsiniz.

Dekoratif mum yapımı başlamadan önce aşağıdaki malzemeleri temin etmelisiniz.

Evde Mum Yapımı Malzemeleri

  • Parafin
  • Stearin
  • Mum boyası / Pastel Boya
  • Saf pamuklu ip (fitil için)
  • Geniş bir tencere
  • Mum kalıpları
  • Koku
  • Arap sabunu
  • Termometre

Mum Nasıl Yapılır?

  • Parafin
  • Fitil
  • Renklendirici
  • Esans
  • Kalıp
  • Stearik asit

Parafini bir kapta eritin. Parafini satın alırken, erime ısısının 60 derece olmasına dikkat edin. Eriyen parafinin içine, parafinin onda biri kadar stearik asiti ekleyin. Asit, parafinin katılaşmasını sağlar. Kalıbın dibini, arap sabunu ile yağlayın. Fitili kalıbın dibine yapıştırın. Ucunu, düz durması için bir elinizle tutun. Diğer elinizle, parafin karışımını kalıba dökün. Yarı şeffaf parafin kullanabilirsiniz. Böylece, dilerseniz mumunuzun içine, özellikle mumun çevresine gelecek şekilde, deniz kabukları veya yanmaz demir boncuklar koyarak dekoratif mumlar elde edebilirsiniz.

Dekoratif Mum Yapımı Nasıl Olmalı?

  1. Parafin ve stearin mum yapımında kullanılan iki temel maddedir.

    Stearin miktarı parafin miktarının yaklaşık % 10’u kadar olmalı, yaz aylarında bu oran bir miktar arttırılmalıdır. Her 500 gram parafin için 5 çorba kaşığı kadar stearin kullanılır.
    Stearin mumun katılaşarak kalıptan daha rahat çıkmasını sağlarken, bir yandan da muma matlık kazandırır. Mum boyasının miktarı ise parafinin % 2’si kadar olmalı, çay kaşığı ya da kürdan yardımıyla karışıma ilave edilmelidir.

  2. Mum yapımında parafin ve stearinin ateşle çok yakın temasını engellemek için benmari yöntemini kullanmak gerekmektedir. Bu yüzden ilk olarak ocağınızın üzerine genişçe bir tencere koyun ve tencerenin içini sıcak suyla doldurun.

    Sıcak su dolu tencerenin içerisine de daha küçük bir kap koyun ve elinizdeki parafini kaba boşaltın. Eritme işlemi çok yüksek sıcaklıkta yapılırsa parafin tutuşabilir, bu yüzden sıcaklık 80-90°C civarında olmalıdır.
    Karıştırma sırasında sıcaklığı kontrol etmek için termometreden yararlanmalısınız. Fazla ısınma olduğu takdirde ateşin seviyesini düşürmelisiniz. Kaba dökülen parafin eriyip şeffaf – akışkan hale gelene kadar bir süre karıştırın; eridikten sonra üzerine stearin ve ardından mum boyası ekleyip karıştırmaya devam edin.

  3. Bu maddeler iyice eriyip kalıba boşaltılacak kıvama geldiğinde, önceden bir kenara hazırladığınız mum kalıplarının içerisine arap sabunlu su ya da mumun kaba yapışmasını önleyici özel yağdan sürün.

    Bu işlem mum malzemelerinin kalıba yapışmaması ve düzgün bir şekilde çıkartılması için çok önemlidir. Ayrıca mum karışımının kabın altındaki fitil deliğinden sızma ihtimaline karşı, deliği cam macunu ile tıkayın.
    Kalıpların hazırlanmasından sonra, mum karışımını yavaşça bunların içerisine dökün. Karışımı boşalttıktan sonra, kalıbın altında bulunan delikten fitili geçirin; fitilin boyunu kalıptan birkaç santim daha uzun kalacak şekilde ayarlamaya dikkat edin.

  4. Bu işlemlerden sonra mumları yaklaşık 20 °C sıcaklıkta, 7- 8 saat süresince soğumaya bırakın.

    Mum soğuduktan sonra kalıbından çıkarabilirsiniz. Eğer çıkarmakta zorluk çekiyorsanız yeterli soğuma sağlanmamış demektir. Böyle durumlarda kabı 3-5 dakika süresince dondurucuda bekletmek faydalı olacaktır, ancak mum çok uzun süre bekletilirse üzerinde çatlak oluşabilir.
    Mum kalıptan çıkarıldıktan sonra, daha parlak bir görünüm elde etmek için üzerini pamuklu bir kumaş yardımıyla yavaşça silmeli ve taban kısmında oluşan çıkıntıları bıçak yardımıyla düzeltmelisiniz. Tüm bu işlemlerden sonra mumunuz kullanıma hazırdır.

Kavanozda mum yapımı
Kavanozda mum yapımı

Evde Mumluk Yapımı

Pet Şişe ile Mumluk Yapımı

Günlük hayatta sıklıkla kullandığınız pet şişelerden mumluk elde etmek oldukça kolay. Pet şişeyi, küçüklü büyüklü, yaprak şeklinde kesin. Daha sonra bu yaprakları üç bölüm oluşacak şekilde  büyükten küçüğe doğru sıralayın.

Kesmiş olduğunuz plastik yaprak parçalarını, mumun altına yerleştirin. Geri kalan parçalarıysa  en büyük yaprakların iç kısmına yerleştirin. Böylece çiçek görünümlü bir mumluk elde etmiş olursunuz. Bu mumlukları dilerseniz boyayabilir, dekoratif süsler elde edebilirsiniz.

Kavanozda Mumluk Yapımı

Kavanozda mum yapımı nasıl olur? Hemen her boyuttaki cam bardaktan mumluk yapmak mümkündür. Bu nedenle eskiyen cam bardakları, atmak yerine onlardan çok şık mumluklar elde edebilirsiniz. Temizlediğiniz bardağınızın iç kısmına, sağlam bir yapıştırıcı sürüp, akabinde bardağın alt kısmına ufak mumlar yerleştirin.

Son olarak bardağınızın dış kısmına beğendiğiniz bir fotoğrafı yapıştırın. Böylece istediğiniz fotoğrafları ön plana çıkaran mumluklar elde edebilirsiniz. Kavanozda mum yapımı bu şekilde.

Kağıt ve Sicim ile Mumluk Yapımı

Evdeki malzeleri kullanarak, küçük elişi projeleri yapmaktan zevk alıyorsanız, sevdiğiniz renklerde mumluklar tasarlayabilirsiniz. Mumluk yapımı için bardak, kağıt ve sicime ihtiyacınız var. Dilerseniz, kuru yapraklar kullanarak, ekstra süs da katabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Düz yüzeyli uzun bardak
  • Pergamin kağıt
  • Selobant
  • Mumlu sicim
  • Kuru yaprak

Hazırlanışı:

  • Kağıdı, yüzeyi düz uzun bardağın etrafını saracak ebatta kesin. Kağıdı keserken, dikdörtgen olmasına dikkat edin. Ebadı, bardağın etrafını biraz marjla çevirecek ve uzunlamasına da bardağın üzerine çıkacak kadar olmalıdır.
  • Kağıdı sardıktan sonra, sabitlemek için, selobantı çift taraflı hale getirerek, kullanabilirsiniz.
  • Dilerseniz, ilk kağıt rengi ile uyumlu ikinci bir kağıt da kullanabilirsiniz. Bunun ilkine göre biraz daha küçük ebatta olması gerekir ki ikinci kat olarak alttan ve üstten ilk kağıdı gösterebilsin.
  • İki kat kağıt kullanacaksanız, dekoratif olarak kuru yaprakları iki katın arasına yerleştirebilirsiniz.
  • Kağıtları sabitlemek için, mumlu sicimle ortadan bağlayın.
  • Bardağın içine tealight veya sütun mum yerleştirin.

Kendi ürettiğiniz mumlarla evinize zarif dokunuşlar yaparken, hobilerinize de bir yenisini eklemiş olacak ve keyifli dakikalar geçireceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu