Evde Tadilat İşleri Rehberi

Evdeki tadilat işlerini kendiniz de yapabilirsiniz. Dolu bir evde tadilat yapmak, boş eve oranla her zaman daha zordur. Ancak birkaç küçük püf noktasıyla, işleri kolaylaştırabilirsiniz.

Evde yapacağınız ufak tefek bakım onarım uygulamaları ile gıcırtılardan kurtulabilir, yıpranmış görünümlü bölümleri yenileyebilirsiniz. Sık kullanım sonucunda evdeki her şey eskir. Belirli aralıklarla basit uygulamalar yaparak, evde sorunlu eşyaları yeniden sorunsuzca kullanılır hale getirebilirsiniz.

Evde Tadilat Zamanı

Kaymayı önleme

Sırlı çinilerde delik delerken matkabınızın tehlikeli bir şekilde kaymasını önleyebilmek için iki parça maskeleme bandını deliğin olması gereken yere çapraz olarak yapıştırın, böylece matkabınız kaymayacaktır.

Çatlamayı önlemek

Çivinin kafasını, ahşabın damarlarının yönü ile dik açı yapacak şekilde çakın.

Kırık mutfak eşyaları

Bir kaseyi ince kum ile doldurun ve onarmak istediğiniz nesneyi dikkatle kumun içine bastırın. Böylece, koyduğunuz yerde kalacaktır.

Musluk contasının değiştirilmesi

Musluğunuza pense ile zarar vermemek için, gerekli basıncı birbirlerine bağlayacağınız ya da vidalayacağınız iki parça tahta ile uygulayabilirsiniz.

Havşa başlı vidalar

Vidanın malzemenin üstü ile aynı hizada olduğundan emin olmak için, vida ile aynı çapta bir matkapla vidayı takacağınız yere bir kaç milimetrelik bir havşa deliği açın.

Denk delikler delme

Önceden delinmiş ahşap şeridini duvara dayayın ve küçük bir taş matkabı kullanarak karşılık gelen delikleri duvara işaretleyin. Ahşabı duvardan kaldırdığınızda, dübeller için gerekli deliklere tam olarak nereye delmeniz gerektiğini göreceksiniz.

Boşluklu duvarda delik açma

Önce küçük bir delik delin. Sonra, kalın bir elektrik kablosu parçasını, iç duvara değene dek bu deliğin içine itin. Böylece delmeniz gereken ekstra derinliği tam olarak görebilirsiniz.

Yumuşak metalde delme

Bir zımba ya da çivi ile delmek istediğiniz yere küçük bir çentik açın. Böylece matkap, olması gereken yerde kalacaktır.

Tozsuz delme

Delme işleminde kaynaklanan tozu tutmak için, ikiye katlanmış kendinden yapışkanlı bir not kağıdını duvara yapıştırın.

Çivilerin çakılması

Çivi çakarken çiviyi bir kağıt klipsi ile tutarsanız çekici parmaklarınıza vurmaktan kurtulabilirsiniz.

Gevşek vidalar

Ahşaptaki vidaların gevşemesi durumunda, daha kalın vidalar takabilirsiniz. Ya da ekstra alanı bir parça ahşap ) yapıştırarak doldurun. Kuruduğunda, vidayı değiştirmeniz yeterlidir.

Pencere camı takma

Güçlü bir yapışkan bant kullanarak cama bir taşıma sapı yapın. Büyük camlar için, iki levha yapın.

Damlatmadan boyama

Fırçanın sapının alt kısmının etrafına saracağınız bir kaç tur maskeleme bandı, başınızdan yüksekte boya yaparken boyanın ellerinize damlamasını önleyecektir.

Eski boyayı tekrar kullanma

Önce yüzeydeki tabakayı kaldırın ve boyayı iyice karıştırın. Eğer boyanın üzerinde hâlâ tabaka parçaları ya da yumrular varsa, eski bir naylon çorapla süzün, eski boyanız tekrar yeni gibi olacaktır.

Çivilerin sökülmesi

Yüzeyi ahşap bir blok ile koruyarak, kerpeten ya da keserin ahşap işlerine zarar vermesini önleyebilirsiniz.

Boya fırçalarının saklanması

Boya fırçanız kurur kurumaz, kılların üzerine elastik bir bant geçirerek bir sonraki iş için iyi durumda kalmasını sağlayabilirsiniz.

Hava kabarcıksız duvar kağıdı

Yeni duvar kağıdınızda hava kabarcıkları varsa, bir falçata ya da jilet kullanarak duvar kağıdına küçük bir kesik açın. Sonra, bir ressam fırçası kullanarak az miktarda duvar kağıdı macunu sürün. Kağıdı tamamen bastırın ve fazla macunu ıslak bir bez ile silin.

Gıcırdayan Kapı Menteşeleri: 

Gıcırdayan kapı menteşelerinin bakımı için makina yağı, zeytinyağı ya da vazelin kullanabilirsiniz. Menteşelerin üzerine birkaç damla yağ damlatıp, kapıyı öne arkaya doğru hareket ettirin. Bu işlemi yaparken, yağın yere damlamaması için bir parça bezi menteşenin altında tutun. Yağ yerine vazelin de kullanabilirsiniz. Bu defa da vazelini menteşelere sürerek, kapıyı öne arkaya hareket ettirmeniz gerekir.

Gıcırdayan Yerler: 

Yerin gıcırdamasını önlemek için bir miktar talk pudrasını ses çıkartan yerin üzerine serpin. Talk pudrasını özellikle yerdeki çatlakların içine doğru süpürün. Bu işlemden sonra, yüzeyde kalan talk pudrasını silerek, temizleyin.

Kalkmış Duvar Kağıdı: 

Bir bıçak yardımı ile duvar kağıdı yapıştırıcısını bir kağıt üzerine uygulayın. Bu kağıdı, kalkmış duvar kağıdının altına sürtün. Duvar kağıdını duvara bastırırken, kağıdı çekerek çıkartın. Son olarak temiz bir bez ile oluşan kabarcıklar varsa, düzleyin.

Yıpranmış Bambu: 

Oturak ve sırtlık bölümü örgü bambulu sandalyeleriniz varsa, bambu bölümler bir süre sonra kullanım sonucunda bollaşır. Bu bollaşmayı gerdirmek için bir süngeri ılık su ile ıslatın. Islak süngeri bambu bölümlerin altında gezdirin. Ertesi güne kadar yavaş yavaş kurumaya bırakın. Gerekiyorsa, işlemi yenileyin.

Takılan Sürgülü Pencereler: 

Hırdavatçı dükkanlarında satılan silikon yağlayıcı spreyi kullanarak, kızakları yağlayın. Bir bezin üzerine spreyleyin ve kızak yolu boyunca sürün.

Bakım gerektiren eşyalara anında müdahale edebileceğiniz gibi, evin içinde problem yaratabilecek bölümlere düzenli aralıklarla bakım onarım uygulaması yaparak, evinizdeki eşyaların ömrünü uzatabilir ve huzurunuzu koruyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu