Evde Tadilat Rehberi
Evde tadilat işleri yorucu ve bütçenizi zorlayıcı olmasın istiyorsanız en iyimser senaryoyu oluşturmak elinizde. İş yükünüzü azaltın ve ekonomik ilerleyin.
İster mobilyalarda isterseniz evinizin şeklinde değişiklik yapıyor olun, öncelikle bütçe ve zaman planlaması yapmanız gerekir. Bir uzmandan (mimar, usta vs.) yardım alıyor olsanız bile ne istediğinizi belirleyin ve işleri siz yönlendirin.
Evi yenilemek adına, tadilat için uygun ve doğru bir zaman belirlenmesi gerekir. Tadilat için önce, kişinin kendine uygun bir zaman aralığı belirlemesi gerekir. Bu tarihlerin esnek olmasına dikkat edilmesi önerilir. Zira, hesapta olmayan başka dış etkenler, belirlenen zamanın dışına çıkılmasına neden olabilir. Örneğin, sipariş verilen malzeme zamanında gelmeyebilir ya da ustaların zamanı ile belirlenen tadilat zamanı örtüşmeyebilir. Yani, tadilat çeşidine göre esnek zaman aralıkları belirlenmelidir.
Tadilat işleri için uygun mevsimin de seçilmesi önemli bir konudur. Boya, badana gibi tadilat işlerinde ilkbahar ya da sonbahar mevsiminin seçilmesi tavsiye edilir. Çatı tadilatı yapımında, yağmursuz bir dönemin tercih edilmesi önerilir. Mantolama ve dış cephe gibi tadilatlar ise, mutlaka yazın yaptırılmalıdır. Elektrik tesisatı, su borusu ve kalorifer peteği gibi tadilatların da, kışa girmeden yaptırılması önerilir.
Genel Bakım Onarım
Yeni bir yerde tadilat yaptırmıyorsanız, işiniz biraz daha zor olacaktır. Bu süreçte işinizi kolaylaştırmak için ihtiyaç listesi hazırlayın. Tüm evde tadilat yapılacaksa mutfak ve banyodan başlayın. Tadilatı siz yapacaksanız isteklerinizi önceden detaylıca belirleyin. Başa dönmek zorunda kalmayın.
Boya İşleri
Boyanacak alan için ne kadar boya gerektiğini belirleyin. Hazır renkler yerine renk kartelasından dilediğiniz tonları seçebilirsiniz. Nefes alabilen ve dayanıklı malzemeler seçin. Boyayı ihtiyacınızdan biraz fazla alın.
Zeminler
Öncelikle malzeme tercihinizi yapın ve bu tercihe göre en iyi fiyatı belirleyin. En sağlıklı, en kullanışlı ve en ekonomik seçeneğe yönelin. Önceki zemininiz sert ir yüzeyse yenisi döşenmeden önce eskisinin sökülmesi gerekebilir. Bu gibi durumları göz önünde bulundurun.
Isı Yalıtımı
Özellikle dış cephe mantolaması yoksa iç cephe mantoloması yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Yalıtımı dışa bakan duvarlara, kolon ve kirişlere yaptırın. Yalıtım malzemesini kontrol edin. Strafor üzerine çekilen yapıştırıcı ve astarın nispeten kalın ve pürüzsüz olması önemlidir.
Duvar Kağıdı
Sahip oldukları teknolojiler, malzeme ve desen çeşitleriyle duvar kağıtları son yılların trendlerinden. Odanın tümümü duvar kağıdı kaplatabileceğiniz gibi, sadece bir kısmında da duvar kağıdı kullanabilirsiniz. Uygulama için en doğru zaman bahar aylarıdır. Uygulamadan sonra ilk 24 saat camları kapalı tutun.
Pencereler
Isı yalıtımı sağlayamayan eski doğramalarınızı da değiştirmek isteyebilirsiniz. PVC modeller ısı yalıtımı sebebiyle tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra daha sağlıklı olabilecek ahşap ve alüminyum doğramaları da tercih edebilirsiniz.
Dolu bir evde tadilat yaptırmak, boş eve oranla her zaman daha zordur. Ancak zamanı, malzemeyi ve ne istediğiniz iyi bilerek işleri kolaylaştırabilirsiniz. Siz de, bu öneriler ışığında, evinizin tadilatı için doğru zamanı belirleyebilir ve en iyi sonuca ulaşabilirsiniz.