Evde yetiştirebileceğiniz bitkiler
Saksılarda yetiştireceğiniz çiçeklerle, sağlıklı ve doğayla iç içe bir ev ortamında yaşamak mümkün.
Doğadan uzakta yaşamak durumunda kaldığınızda ev bitkileri imdadınıza yetişir. Renkleri, özellikleri, kokuları ve görüntüleriyle birbirinden farklı onlarca ev bitkisi, evinizi güzelleştirdiği gibi doğayı da yaşam alanınıza taşır. Saksılarda kolayca yetiştirilebilen bitkiler, basit bakım önerileriyle aylarca evinizin parçası olabilirler.
Orkide
Aydınlık yerlerde, direkt gün ışığı almayacak şekilde tutulmalıdır. Isı farklılıkları olmayacak yerlere konmalıdır. Çok büyük olmayan bir saksıda, düzenli olarak uygun gübre verilerek büyütülmelidir. Bitkinin bulunduğu ortam nemli tutulmalıdır. Bulunduğu ortamdaki ısının en düşük olduğu saatlerde su verilmelidir. Bulunduğu kap, hafif nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Mümkünse yağmur suyu kullanılmalıdır. Fazla sulama çürümesine neden olur.
Ortanca
Balkon ya da bahçe bitkisidir. Tomurcuklanma başladığı zaman gübresi düzenli olarak verilmelidir. Geniş bir saksıda yetiştirilmelidir. Kışın dondan korumak gerekir. Çok su isteyen bir bitkidir. Toprağı daima nemli kalmalıdır. Kesinlikle kireçli su verilmemelidir.
Küpe çiçeği
Ev içinde kolaylıkla yetiştirilebilen küpe çiçeği, yarı karanlık, yarı aydınlık ister. Sık sık havalandırılmalıdır. Kışın, 5 – 10 derece arası, yazın 15 – 23 derece arası sıcaklık, küpe çiçeği için idealdir. Ocak ve şubat aylarında saksı değiştirilebilir. Toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalı, kışın çok az su verilmeli ancak tamamen kurumamasına da dikkat edilmelidir.
Dua çiçeği
Direkt gün ışığı almaması, yarı gölge yerlerde yetiştirilmesi gerekir. Düzenli olarak gübre veilmelidir. Nemi seven bir bitkidir. Düzenli sulama yapılması gerekir.
Peygamber kılıcı
Gölgede de , güneş ışığında da büyüyebilir. Çok sağlam ve güçlü bir bitkidir. Kuru havadan etkilenmez. Uzun süre su vermeseniz bile yaşamını sürdürebilir. Kış aylarında fazla sulanması çürümesine neden olabilir.
Menekşe
Işığı sever, fakat direkt güneş ışığından korunmalıdır. Kış aylarında 15 derecenin altına düşmemelidir. Ani ısı değişikliklerinden korunmalıdır. Toprağı daima ılık tutulmalıdır. Yapraklarına su değdirilmemelidir. Saksısı büyük olmalı ve sık değiştirilmemelidir.
Açelya
Kış aylarında aydınlık, yazları da gölgede bulundurulmalıdır. Serin mekânları severler. Derin bir saksıya ihtiyaç duymaz, ama geniş bir saksıda bulunması gerekir. Toprağı sürekli ıslak olmalıdır. Çiçek zamanında yaprakları her gün nemlendirilmelidir.
Saksılarda yetiştirdiğiniz bitkiler evinizi güzelleştirdiği gibi, kapalı yerlerdeki kirli hava sorununa da çözüm olabilir.