Evdeki Rutubeti Önleme Yolları

Evde rutubet sorunu, kötü bir kokuya neden olduğu gibi, duvarların da kirli ve eski görünmesine neden olur. Sağlığa da zarar verebilen rutubeti azaltmanın ya da önlemenin birçok yolu bulunuyor.

Rutubeti yok etmek için en etkili yöntem, dış cephe yalıtımı yapılmasıdır. Ancak yalıtım yaptıramıyorsanız, alacağınız önlemlerle de rutubeti önleyebilirsiniz.

Rutubeti Önleme Yolları

  1. Banyo ve mutfaktaki havalandırmaları kapatmayın. Yemek yaparken ya da duş alırken oluşan buharlanmayı engellemek için mutfak ve banyo havalandırmasına dikkat edin.
  2. Özellikle kış aylarında evinizi sıcak tutmaya çalışın. Isı kaybını en aza indirerek, evinizi sıcak tutmanız, rutubet oluşmasını engeller.
  3. Evinizi her gün iyi bir şekilde havalandırın. Hava sirkülasyonu buğulanmayı önlemede oldukça etkilidir.
  4. Çamaşırlarınızı evin içinde kurutmayın. Balkonunuz yoksa, bir odayı çamaşır kurutmaya ayırın ve kurutma sırasında odanın iyi havalanmasını sağlayın.
  5. Evinizde çok fazla bitki varsa, nem oranı artar. Nemin artması rutubetin oluşmasına yol açacağından, bitkilerinizi balkona ya da camların önüne koyun.

Evde oluşan rutubeti engellemek için havalandırmaya ve ısı kayıplarına dikkat etmeniz gerektiği gibi, rutubet için geliştirilmiş ve küflenmeyi geciktiren anti küf boya, sıva ve harç malzemelerini de deneyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

28 Yorum

  1. benım evım zemıne yakın gırıs kat bır tarafta dere var dısarıdan mondalama yaptırtıgım halde rutubet kokusunu engelleyemedım ne yepmam gerekır

    1. Merhaba Yılmaz Bey,

      Öncelikle evi düzenli olarak havalandırıyor olmalısınız. Bunun haricinde bir miktar kahve telvesiyle bir miktar toz hardalı karıştırarak oluşturduğunuz karışımı bir kaseye alın ve kaseyi rutubet kokusunun olduğu yere koyun. Kokuyu giderecektir. İyi günler dileriz.

  2. yatak odasında pencerenin olduğu kısmın duvarının yere yakın kısımları duvar diplerinde nemlenme oluyor.fakat parkede hiçbir nemlilik yok.yatağın baza ve içindeki eşyalarada nem koku veriyor.küflenme oluyor.oda küçük ve doğalgazlı.diğer köşe diplerinde oluşmuyor nem.banyo girişide o odanın içinde fakat banyonun havalandırması hep açık.ev birinci kat ama yerden yüksekliği var altında biraz boşluğu var. yerle birebir başlamıyor.nemliliğ nasıl önleyecez.

    1. Merhaba Volkan Bey,

      Muhtemelen duvar dışarıdan nem alıyor. Dışarıdaki soğuk havayla içerideki sıcak hava birleşince duvarda terleme yapıyordur. Dış cepheden yalıtım yaptırmalısınız. Ardından duvardaki nemi kazıdıktan sonra, tekrar boyamalısınız. Kolaylıklar dileriz.

  3. Merhaba,
    Dublex bir evde oturuyorum. İkinci katındaki kaldığım odada rutubet var. Odadan alt kattaki şöminenin bacası geçiyor ve çatlaklar var. Odada nefes almakta zorlanıyorum. Kokuyu ve rutubeti engellemek işin çatlakları kapatmaktan ve havalandırmaktan başka yapabileceğim bir şey var mı?

    1. Merhaba Asena Hanım,

      Bacanın etrafında yeterli yalıtım yapılmadığından rutubet yapıyor olabilir. Öncelikle rutubetin kaynağını bulun. Sonrasında çatlakların kapatılması ve havalandırma yaparsınız. Kolaylıklar dileriz.

  4. Merhaba
    Evin dışı yalıtım oldugu halde yatak odamizda rutubet var duvarlarda kararmalar mevcut vede su akiyor hergun havalandirildigi halde boyle ve evde kucuk bebek var gardolabimin arkasida ayni sekilde ne yapmamizi önerirsiniz

    1. Merhaba Tuğba Hanım,

      Eğer bahsettiğiniz su duvarın terlemesi şeklinde değil de direkt su akması ise bu, duvarın bir yerden su aldığı anlamına gelir. Öncelikle nereden su aldığını tespit edip bunu önlemelisiniz. Ardından duvarı tamamen küften, rutubetten arındırmalısınız. Son olarak da duvarı yeniden boyamalısınız. Suyun nereden sızdığı bulunup duvar tamamen temizlenip yeniden boyandıktan sonra oda düzenli olarak havalandırıldığı müddetçe sorun olmayacaktır.

  5. Benim evimin catisi yok tavanimdan su akiyor bide kararmalar oluyor ozellikle kisin evide havalandiriyorum ama genede oluyo bunlardan kurtulmam icin neyapmaliyim bebegimde var surekli hasta oluyor

    1. Merhaba Tuna Hanım,

      Tavanda yalıtım yapılmalıdır. İçeriden bir müdahaleyle çözülemez. Öncelikle tavana yalıtım yapılmalı, ardından içeriden tavan kısmı rutubetten arındırılarak boyanmalıdır. Bebek için sağlıklı bir ortam oluşturulmalıdır. Kolaylıklar dileriz, bebeğinize sevgiler.

  6. Merhaba benim evim elektrik ile çalışan kombi ileısınıyor odaların dış cephe duvarlarında ve duvarlara yakın yerlerdekiözellikle köşelerde parkeler de terleme var bazı köşelerde de noktanokta kararmadan var elbise dolaşımını arkasında yapmış ne yapabilirim acaba müstakil bir evde oturuyorum

    1. Merhaba Serkan Bey,

      Öncelikle terlemenin kaynağını bulmalısınız. Duvarlar dış cepheden bir yerden su/nem alıyor olmalı. Nem alan yerin yalıtımı yapılmalı. Evin de düzenli olarak havalandırılması gerekir. İyi günler dileriz.

  7. Merhaba evim en üst katta odaların camlarında ve duvarlarında her sabah uyandıgımızda buğulanma oluyor ve 2 gun havalandırmazsak hemen kararma başlıyor.bu şikayet evin benden önceki sahibindede varmıs.pencere kenarlarında kararmalar da yavaş yavaş başladı.evim kombili.Bu sorunla ilgili ne yapılabilir .?

    1. Merhaba Murat Bey,

      Pencerelerin bir yerinden hava giriyor olmalı. Havanın nereden girdiğini tespit edip yalıtımını yapmalısınız. Her durumda da evi havalandırmayı ihmal etmeyin. Çatıyla ilgili bir yalıtım sorunu olup olmadığını da kontrol edin. Kolaylıklar dileriz.

  8. Merhaba ben esen evim birici kat bir odasında mediven boşluk kısmında yerden adeta su kuzluyo boncuk boncuk ve camlarımın etrafı rutubet ve dökülmeye başladıevim doğalgaz petekli bu sorunu nasıl şözebilirim teşekkürler

    1. Merhaba Esen Hanım,

      Alttan nereden aldığını kontrol ettirip bu sorunu çözmelisiniz. Ardından evin tabanında yalıtım yapılmış olması gerekir. Su sorununun çözülüp yalıtım yapılması şart. Kolaylıklar dileriz.

  9. Merhaba bizim evin en aşşağısında bir oda var hiç bir türlü güneş girmiyor ve şuanda gereksiz eşyaların koyuldugu oda ben orayı normal bir oda haline getirmek istiyorum rutubeti nasıl önlerim odanın kokusu bile bi farklı en ucuz ve işlevi iyi olan bir tavsiyeniz varmı duvar boyası mı yalıtım mı yada havalandırma mı hangisini yapmalıyınm

    1. Merhaba Gürkan Bey,

      Odada rutubet olabilir. Duvarda rutubet varsa boyalar dökülmeye başlar. Böyle bir durumda dökülen boyayı kazıyın ve yerine sıva sürün. Ardından duvarı yeniden boyayın. Rutubetin önlenmesine en etkili yöntem ortamın sık sık havalandırılması ve temizlenmesidir. Güneş almıyorsa bile sürekli havalandırılarak içerideki hava tazelenmelidir. Bu şekilde kullanabilirsiniz.

  10. Merhaba

    Yorumları okudum az çok fikir sahibi oldum. Benim öğrenmek istediğim nokta şu. Rutubetli, duvar yüzeyinde bulunan sıva ve boyalar kalkarak dökülür. Duvarı izole etmek için yüzey temizlendikten sonra alçı sıva mı yapılmalı yoksa normal çimento karışımlı sıvamı yapılmalı? Rutubet boyaları bir çözüm müdür? Rutubet boyası uygulandıktan sonra üzerine sıva yapılır mı?

    1. Merhaba Erol Bey,

      Alçı sıva uygulamak gerekir. Alçı sıvanın üstüne dilerseniz rutubet boyası sürebilirsiniz. Önce alçı, sonra boya uygulamak gerekir. Kolay gelsin.

  11. Bahçe katı dairede oturuyorum eve daha yeni taşındık ikihafta oldu hemen parkenin süpürgelik kısımlarında küflenme ve koku olmaya başladı dış yalıtım var küçük çocuğum var ne yapmamız gerekiyor

    1. Merhaba Serpil Hanım,

      Muhtemelen süpürgelik kısmı içten çürümeye başlamıştır. Süpürgelikleri değiştirmeniz gerekir. Değiştirirken de oldukları yeri iyice temizlemeli ve kuruduğundan emin olmalısınız. Kolay gelsin.

  12. Merhabalar,
    Bir binanın giriş katına yeni taşındım ve daire ters dubleks. Giriş katında yer alan oda da problem yok fakat,bir alt kattaki oda da banyo ve oda arasında kalan duvarda kararma ve dökülme var. Ayrıca alt kattaki oda sürekli soğuk.Gardrop ve bazaları duvardan birkaç cm uzakta konumlandırdık. Çalıştığımız için işe giderken her yeri kapatıyorum. Geldiğimde uyuyana kadar havalandırıyorum.O zaman koku oluşmuyor. Bir de alt kattaki oda güneş görmemekle birlikte penceresi bina boşluğuna bakıyor ve yağmur yağdığında su birikintisi oluşuyor. Su birikintisi tam odamızın pencere tarafında. Yazın pek problem olmasa da henüz bu daire de kış ayını geçirmediğimiz için ne olacağını bilemiyoruz. dışardan bir yalıtım yapılsa ve odanın tamamı antiküf boya ile boyansa çözüm olur mu?

    1. Merhaba, yalıtım yoksa muhakkak yalıtım işe yarayacaktır. Ayrıca boyanın da faydası olur. Alt katın güneş görmüyor olması sorun. Fakat havalandırarak bu sorunu bir nebze aşabilirsiniz. Kolaylıklar.

  13. Merhabalar ben bahçe katında oturuyorum ve güneş gören ama zemine gömülü bir odamız var devamlı kuf ve koku var.
    Hergün devamlı pencereleri açık tutuyorum fakat sadece bir saat bile kapalı kalsa hemen koku hakim oluyor. Ne yapmalıyım acaba ?

    1. Merhaba,

      Muhtemelen odanın yalıtım sorunu vardır. Yalıtım yaptırmalısınız.

  14. merhabalar apartmanın en üs katında oturuyorum. yatak odası ile oturma odasının diplerinde boncuk boncuk su kolona yığılıyor.evin duvarları ve üst kısmı mantolamalıolduğu halde, hatta diplere de taş yünü sıkıştırdığımız halde yine de kurtulamıyorum

    1. Merhaba,

      Farkında olmadığınız bir yerden çatı su alıyor olmalı. Mantolama olduğu halde rutubet yapması normal değil. Mantolamanın sağlam olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu