Aşure Nasıl Saklanır?

Aşure nasıl saklanır? Aşure/aşura pişirme vakti geldi. Aşure; Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Museviler tarafından kutsal sayılıp ibadet ve dualarla geçirilen bugünün sembolüdür. Pişirdiniz, peki nasıl saklayacaksınız? İşte tüyolar.

Aşura/aşure, Arapça’da 10 anlamına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir. Türkçe’ye Arapça’dan geçmiş bir kelimedir. Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Museviler tarafından kutsal sayılıp ibadet ve dualarla geçirilen bugünün sembolü aşuredir.

Aşure, hicri takvime göre muharrem ayının onuncu günü yapılır. İslam inancına göre muharrem ayının onuncu günü, Nuh, Büyük Tufan’dan sonra karaya çıktığında kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşurenin sabit bir tarifi yoktur. Çeşitli bölgelerde farklı tarifler uygulanmaktadır. 7 temel malzeme kullanılarak yapılır, bazı yörelerde ise 10 malzeme kullanılır. Aleviler ise 12 malzeme kullanarak yaparlar.

Hayvansal besin içermemesi dolayısıyla vegan ve vejetaryen beslenmeye de uygun bir tatlıdır. Aşure; Hıristiyan, Yahudi, Ermeni ve Rum kültürlerinin de bir parçasıdır. Ermeniler 6 Ocak’ta “anuş-abur”, Rumlar ise buğday, kuru üzüm ve baş ile koliva yaparlar. Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı’nda Hüseyin’in öldürüldüğü gün aşure pişirilir. Aşurenin hayvansal gıda içermemesi ile şiddetin reddedilmesi arasında bir bağ kurulur.

Köklü bir geçmişe sahip olan aşure, hemen tüketilebileceği gibi bir süre muhafaza edilip daha sonra da yenebilir. İçeriğinden çeşitli besinler olan aşureyi muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olacak.

Aşurenin Tarihçesi

İlk olarak Nuh tufanının onuncu günü yapıldığı rivayet edilir. Aşureyi Asurlulardan günümüze her topluluk kendi inanışına göre yapmıştır. İlk dönemler rafine şeker bulunmaması sebebiyle, şeker yerine meyve kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Aşure Nasıl Yapılır?

Aşure Malzemeleri

Temel malzeme buğdaydır. Bunun yanı sıra yapımında su, nohut, toz şeker, fasulye ve pirincin yanı sıra ceviz, çam fıstığı badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemişler, meyveler ve baharatlar kullanılır.

Aşurenin Kıvamı

Aşure, ne sulu ne de katı olmalıdır. Bu sebeple su ve buğday oranı önemlidir. Her bakliyatın suyu emme oranı farklı olduğundan yaparken dikkatli olmak gerekir. Aşureyi ocaktan alırken içindeki bakliyatın suyu biraz da çekeceğini hesaba katmalısınız. Malzemeler iyi pişirilmelidir. Aşure tam berrak olmaz. Buğday, aşureye koyu krem tonlarında bir renk verir.

Aşurenin Sunumu

Aşure meyvelerle renklendirilir. Üzerine pembe nar taneleri, turuncu kayısı parçaları, yeşil fıstık taneleri konular aşure süslenir. Derin kaselerde servis edilir.

Aşure Pişirmenin İncelikleri

Yapılışı her yöreye göre değişen ve genel olarak buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi 10’a yakın baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyeceklerin katılmasıyla özenle hazırlanan aşure, protein ve vitamin deposu olarak adlandırılır.

  • Kişi sayısına göre malzeme miktarı değişir. Aşure yaparken, buğdayın akşamdan pişirilmesi, nohut, fasulye, kuru üzümün de akşamdan ıslatılması önerilir.
  • Ertesi gün bu malzemeler ayrı ayrı haşlanıp suyu süzüldükten sonra, bütün malzeme bir tencerede kaynatılır ve aşurenin kıvamına göre de su ilave edilir.
  • Aşurenin kaynamaya başlamasıyla da incir, kayısı ve şeker katılıp bal rengine gelinceye kadar pişirilmesi gerekir.
  • Piştikten sonra kaselere konan aşurenin üzeri ceviz, fındık, fıstık ve tarçınla süslenerek servis edilir.
  • Aşurelik buğday, nohut ve kuru fasulye ayrı kaplarda ıslatılıp en az altı – sekiz saat suda bekletilir. Tozşeker miktarını arzunuza göre ilave edilip, eksiltilebilinir. Tozşeker doğrudan tencereye eklenebileceği gibi suda eriterek de konulabilir. Şeker yerine tatlandırıcı ile de aşure yapabilirsiniz. Kuru incir aşurenin rengini koyulaştırabileceğinden, doğrayıp birkaç dakika haşlanabilir.

Aşure Nasıl Saklanır?

Aşureyi ocaktan aldıktan sonra bir süre soğumasını beklemelisiniz. Sıcak halde dolaba koyarsanız, aşure ekşir. Dolaba almadan önce aşureyi küçük kaselere bölüştürebilirsiniz. Kaselerin üzerini de örtmenizde fayda var. Bütün halde saklayacaksanız, ağzı kapalı bir saklama kabı kullanmalısınız.

Eğer derin dondurucuda saklayacaksanız, kap seçimine dikkat etmelisiniz. Bunun için ağzı kapalı bir saklama kabı ya da yeriniz yoksa buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz. Buzdolabı poşeti kullanacaksanız, poşetin ağzının iyice kapandığından ve hava almadığından emin olmalısınız.

Derin dondurucudan çıkardığınız aşureyi yemeden önce 6 saat beklemelisiniz.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu