Evinizi Çocuğunuz İçin Güvenli Hale Getirin
Uzmanlar, ebeveynleri sık sık ev kazaları konusunda uyarmaktadır. Evler, özellikle de küçük yaşlardaki çocuklar için çeşitli tehlikeler barındırabilir.
Dikkatsizlik, ihmalkarlık gibi nedenlerden dolayı evinizde bir çok ev kazasıyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenler bazen küçük, bazen de büyük problemler oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle evde güvenliği sağlamak son derece önemlidir. Hele ki, çocuklu evlerde güvenlik daha da büyük önem taşır.
Düşme, yabancı madde yutma, yanma, zehirlenme ev kazaları arasında en sık rastlanılanlarıdır. Böyle bir durumda çocuğunuza hemen müdahale etmeli, uzmanlardan yardım talep etmeli ve çocuğunuzun hastaneye güvenli şekilde ulaştırılmasını sağlamalısınız. Elbette böyle bir durumla karşılaşmanızı istemeyiz. Bu sebeple evinizde bazı önlemler almanız gerekir.
Evler nasıl güvenli hale getirilir?
Çocuklar henüz küçük olduklarından vakitlerinin çoğunu odalarından çok evin salonunda geçirmektedirler. Bu sebeple salonunuzda bulunan orta sehpanın ve TV ünitesinin üstünde çok fazla eşya bulundurmamaya çalışın. Bu eşyaları çocukların ulaşabileceği alanlardan yükseğe koyun.
Mobilyaların sivri köşeleri de çocuklar için zararlıdır. Bu sivri köşeler, özellikle emekleme dönemindeki bebekler ve yürümeye yeni başlayan çocuklar için tehlike arz eder. Bu alanlar için özel üretilmiş sünger kaplamalar vardır. Yapı marketlerden bu araçları temin edebilirsiniz.
Dolap, fırın ya da büfe gibi çocukların açabileceği kapaklara güvenlik kilitleri takmalısınız. Böylece hem içlerini açıp karıştıramazlar, hem de olası tehlikelere karşı korunmuş olurlar.
Çocuğun oyun alanındaki halı, paspas gibi engel oluşturan eşyaları da ortadan kaldırmanız gerekebilir. Aksi durumda çocuklar bunlara takılarak düşebilir.
Özellikle yeni yürümeye başlayan ve evi yeni keşfetmeye başlayan çocuğunuzu elektrik prizlerinden uzak tutmalısınız. Olası bir elektrik çarpmasını önlemek için, elektrik prizlerini özel plastik koruyucularla kapatabilirsiniz.
Çocuklarınızı pencere ve camlardan uzak durması için, mobilya, sandalye ve merdiven gibi eşyaları cam kenarlarından uzak tutmalısınız. Pencere ve kapılara kilit takabilirsiniz.
Çocuklu evlerde mümkün olduğunca cam sehpaları odanın ortasına koymayınız. Hatta mümkünse evinizde cam sehpa bulundurmayabilirsiniz.
Çocuğunuzun yatağında çarpmaları önlemek amacıyla karyolanın yanlarına koruyucu kullanabilirsiniz.
Aksesuar olarak kullandığınız küçük bibloları, boncukları çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere koyun. Ayrıca bıçak, makas gibi kesici aletleri çocuklardan uzak tutmaya çalışın.
Çocuğunuz odasında lambader, abajur gibi aydınlatıcılar kullanmayın. Bu aydınlatıcıların devrilme tehlikesi vardır. Bunun yerine çocuğunuz odasında genel aydınlatma kullanmalısınız.
Çocuğunuzun fırın ve ocak düğmeleriyle oynamasını engellemek için, açma – kapalı düğmelerinde koruyucu aparat kullanabilirsiniz.
İlaçların ve kimyasal maddelerin üstünde, “Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız.” uyarısı yer almaktadır. Bu uyarıyı muhakkak dikkate alın. Bu malzemeler çocukların erişemeyeceği, kilitli bir dolapta muhafaza edilmelidir.
Bebek yatağı, bebeğin hareketini zorlamayacak şekilde olmalıdır. Çok yumuşak olması durumunda bebek sağa sola dönmekte zorlanabilir. Aşağıya dönen bir bebek, rahat hareket edemediğinden yüz üstü döneceğinden, nefessiz kalabilir. Bu konuya dikkat etmelisiniz.
Çocuğunuzun tırmanabileceği alanlarda güvenliği sağlamalısınız. Merdiven, teras, balkon gibi alanlarda parmaklık, korkuluk gibi araçlarla güvenlik şeridi oluşturabilirsiniz. Çocuk güvenlik kapıları da işinize yarayabilir.
Prizler, kablolar ve elektrikli aletler çocukların erişemeyeceği yerlerde olmalıdır. Bunun için emniyet kapakları ve kilitleri kullanabilirsiniz.
Bu yöntemlerle evinizi çocuğunuz için güvenli bir mekana çevirebilirsiniz.