Fasulye Nasıl Yetiştirilir?

Fasulye nasıl yetiştirilir? Baklagiller ailesinden olan çalı fasulyesi, otsu bir bitki türüdür. Bahçenizde sofranız için fasulye yetiştirin.

Fasulye, kurusuyla tazesiyle sağlık için yararlı bir baklagildir.

Fasulye Nasıl Bir Baklagil? 

Fasulye protein açısından oldukça zengindir. İçinde A, B5, B9 ve C vitamini, demir, kalsiyum ve magnezyum mineralleri mevcuttur. Sırık ve bodur fasulye olmak üzere iki gruba ayrılır. Sırık fasulyenin çalı, ayşekadın, şeker ve barbunya gibi türleri vardır. Boyları üç metreye kadar uzayabilir. Soya ve börülce bodur fasulye türlerindendir. Türlerine göre rengi yeşil ve tonlarında değişir. Soğuğa duyarlıdır ve hemen hemen her toprakta yetişebilir.

Fasulyenin Yararları

Fasulye vücudun gelişim ve onarımını destekler. Aynı zamanda iyi bir enerji kaynağıdır. Vücudun ve zihnin yorgunluğunu giderir. Böbrek rahatsızlıklarında etkilidir. Kalp çarpıntısını giderir. Fasulye şeker hastaları için yararlı bir baklagildir. Kandaki şeker oranını düşürür.

Fasulye Nerelerde Kullanılır?

Kuru ve tazesi yemek yapımında kullanılır. Kimi yerlerde fasulyeden turşu da yapılır. Kuru fasulyenin, kullanılmadan bir gün önce suda bekletilmesi gaz yapıcı özelliğini giderilir.

fasulye

Bahçede Fasulye Yetiştirme

Fasulye, fazla taşlı ve çakıllı toprak dışında her tür toprakta yetişebilir. Daha verimli sonuç için, organik maddece zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek toprakları tercih edin. Fasulye, ılık iklimlerde yetişir ve soğuğa duyarlıdır. Çalı biçiminde ve sarılıcı olmak üzere iki türü vardır. Çimlenme için yüksek sıcaklık ister. Sıcaklığın -2 derece ve altına düştüğü zamanlarda, bitki büyük zarar görür. Aynı şekilde, kuraklık ve yüksek sıcaklık da bitkiye zarar verir ve verim düşer.

Fasulye yetiştirirken, iklimin uygunluğuna ve toprağın zenginliğine dikkat edin.

Bahçede Fasulye Nasıl Yetiştirilir?

Çalı fasulyesi, çakıllı ve taşlı topraklar dışında her türlü toprakta yetiştirilebilir. Bir yılda yetişen bitki, yumuşak ve organik maddece zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Ayrıca çalı fasulyesi, ılık iklim bitkisi olduğundan, soğuğa karşı duyarlıdır.

Fasulye tohumdan yetiştirilir. Fasulyenin çeşidine göre de, tohumlar farklılık gösterir. Tohumlar; sarı, kahverengi, pembe, yeşil, kırmızı, mor ya da siyah renkte olabilir. Bitkinin sarılıcı ve dik çalı biçiminde iki formu bulunur. Yaklaşık 80 çeşidi bulunan fasulyenin Türkiye’de de birçok çeşidi bulunur. Bu nedenle, Türkiye’de en çok tüketilen sebzeler arasında yer alır. Çalı fasulyesi ile Ayşe kadın fasulyesi yeşil halde bulunan türlerdendir. Kurutulmuş olarak da; barbunya, boncuk, horoz, göbekli, dermason, şeker, Dombay fasulyesi ve börülce adı verilen çeşitleri bulunur.

Çalı fasulyesinin, çimlenmesi için yüksek sıcaklık gerekir. Sıcaklığın 2-3 dereceye kadar düşmesi, bitkiye zarar verir. Ancak çiçeklenme ve meyve bağlama dönemlerinde de, yüksek sıcaklık bitkiye zarar verir. Bitkinin veriminin, kalitesinin azalmaması ve sağlıklı gelişimi için tüm bu bilgilere dikkat etmek gerekir.

Siz de bu bilgiler ışığında bahçenizde çalı fasulyesi yetiştirebilir ve bu besleyici yiyeceği sofralarınıza taşıyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu