Fayans Arası Küf Nasıl Temizlenir?
Fayans arası küf banyodaki en önemli sorunlardan biridir. Banyodaki küflerden nasıl kurtulabiliriz?
Fayans arası küf sorununa çözüm bulmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Öncelikle küften bahsederek başlayalım. Küf nemli ortamları sever. Küf genellikle yeşil, beyaz ve siyah renkte olur. Nemli yüzeyde 24 ile 48 saat arasında oluşur.
Küfler kötü görüntünün yanı sıra sağlık açısından da tehlike oluşturur. Özellikle alerjik kişilerde kötü etkiler görülebilir. Bu sebeple küf tüm banyoya yayılmadan müdahale edilmelidir.
Fayans Arası Küf Sorunu İçin 2 Yöntem
Birinci Yöntem: Beyaz Sirke
Banyonuzda doğal taş yoksa eğer beyaz sirke ile temizlik yapabilirsiniz. Seyreltilmiş beyaz sirkeyi bir sprey şişesine dökün ve yüzeye püskürtün; 30 dakika bekletin. Sert bir fırça ile sert bir şekilde fırçalayın, sonra durulayın, kurutun ve sirke ile tekrar püskürtün ve kurumaya bırakın. Bu, yüzeyin arıtılmasına ve yeniden büyümenin önlenmesine yardımcı olacaktır.
İkinci Yöntem: Oksijenli Ağartıcı veya Hidrojen Peroksit
Bir sprey şişesinde yarı yarıya su ve oksijenli ağartıcı veya hidrojen peroksit karışımı oluşturun. Karışımı küflü bölgeye uygulayın, 10 dakika bekleyin ve iyice fırçalayın. Daha sonra bölgeyi durulayın ve tekrar püskürtün ve kurumaya bırakın.
Küf Nasıl Önlenir?
- Önlemenin anahtar olduğu ve küfle başa çıkmanın en kolay yolunun ilk başta oluşmasını engellemek olduğunu unutmayın. Küf için nem gerekir, bu nedenle evinizdeki nemi kontrol edebiliyorsanız küf hakkında endişelenmenize gerek kalmaz.
- Banyonuzda fan kullanın. Fan özellikle duştan sonra banyonuzdaki aşırı nemi gidermeye yardımcı olur. Duşunuz sırasında ve sonrasında en az 1 saat çalıştırın. Sizde fan yoksa, kapıyı ya da banyo penceresini açık tutun.
- Duş perdenizi düzenli olarak temizleyin. Bu, küfün beslendiği sabun artığını azaltmaya yardımcı olur.
- Bu alanlarda nem birikmemesi için havanın geçmesine izin veren delikli saklama sepetleri kullanın.
- Nemli havluları tamamen kuruması için asın. Ekşi nemli havlu kokusunu önlemek için içinden hava geçmesine izin verecek şekilde katlayın. Aynısı süngerler için de geçerlidir. Onlarla işiniz bittiğinde, iyice sıkın ve tamamen kuruyabilecekleri bir yere koyun.
- Fayansı banyo yaptıktan sonra silecek yardımıyla silin. Fayanslarda, derzlerde ve küflenebilecek diğer alanlarda su birikmesini önlemenin en iyi yolu budur.
- 1 çay kaşığı çay ağacı yağı ile 1 bardak su içeren günlük bir duş spreyi kullanın. Her duştan sonra duvarlara, perdelere ve duş kapısına bu karışımdan sıkın.
Unutmayın, nem yoksa küf oluşmaz, bu sebeple evinizde küfü yenmenin anahtarı budur.
Fayans temizliği sırasında elinize eldiven takmayı unutmayın. Kimyasal ürünlerle temastan kaçının.