Frezya Çiçeği

Süsengiller familyasından frezya çiçeği ülkemizde Arpa çiçeği olarak da bilinir. Katmerli ve katmersiz türleri ile hoş kokulu bir çiçektir.

Frezya sonbaharda canlanır. Yaz aylarında dinlenme dönemine girer. İnce kılıç yaprakları gelişmeye başlar. Yaprak boyu 15-30 santim civarındadır. Frezya çiçeği soğanlı bir çiçektir. Kış sonunda ya da ilkbaharda yılda bir defa çiçek açar.

Frezyanın anavatanı Afrika’dır. Ülkemizde de yetiştirilir. Beyaz frezya gelin buketi yapımında kullanılır. Ayrıca bahçe balkon, bitkisi olarak da yetiştirilir.

Frezya Çiçeği Kışa Dayanıklı mı?

Türlerine göre -6°C ile -12°C derece arasında soğuğa dayanır. Frezya soğanları sonbaharda ekilerek bahçede yetiştirilebilir. Kışın sert geçtiği yerlerde soğanlar 10 cm derine gömülmelidir. Daha yüksek kesimlerde toprağın yüzeyi kuru yaprakla örtülmelidir.

Don olayları olan yerlerde  frezyalar bahçelere ilkbaharda ekilmelidir. Ya da sonbaharda büyük ve derin toprak saksılara dikilerek kış boyu limonluklarda, soğuk seralarda veya soğuk camekan balkonlarda tutulmalıdır.

Frezya Bakımı

Bahçeye dikilecekse önce toprak çapanlanmalıdır. Toprak yumuşak yapıda olmalıdır. Soğanlar 15 cm mesafe ile 5 cm derine gömülmelidir. Toprakta doğal gübre kullanılmalıdır. Toprak iyi değilse toprağa bitkisel çürüntü, kum ve yanmış koyun gübresi karıştırılmalıdır.

Frezya Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

Soğanları küçük bir saksıya 12 cm derinliğe ekilmelidir. Saksının kenarlarına da 5 cm mesafe bırakılmalıdır. Soğanları ilkbaharda ekecekseniz seramik ya da toprak saksı kullanın. Saksı önce kuzey cephede, güneşsiz bir yerde tutulmalı. Yapraklar görününce saksı çok iyi güneş alan bir yere alınmalıdır.

Frezya Nasıl Sulanır?

Çiçek sapları görünene kadar toprak biraz kurudukça sulanmalıdır. Çiçek sapları çıktıktan sonra toprak hafifçe kuruyunca sulanmalıdır. Yapraklar yemyeşil olduğu müddetçe sulamayı sürdürün. Yapraklar sararmaya başlayınca sulamayı bırakın. Yapraklar kupkuru olana kadar çiçeğin soğanı yeni yıla hazırlanır. Kumlu ve suyu hemen süzdüren toprak sağlıklıdır.

Frezya Hastalıkları

İlkbaharda frezya tohumu ekimi için zaman çok önemlidir. Geç kalırsanız çiçeğin şekli bozuk olur. Bu sebeple geç kalınmada, ilkbahar başında ekilmelidir.

Don olayı yaşanan günlerde üzerlerini önce gazete, sonra muşambayla örtebilirsiniz. Soğanda çürüme meydana gelebilir. Bunu önlemek için kumlu toprak kullanılmalı, uzun süre güneş alan ve esintili bir yerde tutulmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu