Gardroplarda Kış Temizliği Vakti
Havalar soğudu. İnce giysilerin yerini kalınları, sandaletlerin yerini botlar alıyor. Mont ve kabanlar da dolaplardan çıkarıldı.
Her geçen gün bahar kendini daha da hissettiriyor. Dolaplar çoktan karıştı bile. Yazlık ve kışlıkların birbirine girdiği dolapları düzenlemenin vakti geldi.
Kışlık giysiler dolaplardaki yerlerini alırken yazlık giysiler de bir sonraki yaza kadar rafa kaldırılıyor. Dolayısıyla dolaplarda kış temizliği vakti. Kışlıkları uzun süre kullanmamak üzere kaldırırken, yazlıklarınızı dolaplara yerleştirmenin vakti geldi. Adım adım ilerleyerek kışlıklarınızı kaldırabilirsiniz.
Kaldıracağınız kışlık giysilerinizi dolaptan çıkarın. Tek tek kontrol edin. Üzerinde lekesi olan kıyafetlerinizi yıkadıktan sonra kaldırın. Özellikle parfüm lekesi gibi çok önemsenmeyen lekeler, temizlenmeden kaldırıldığında daha sonra lekeyi çıkarmak daha da zorlaşacaktır. Çıkmayan lekeleri, ya da kumaşa zarar vereceğini düşündüğünüz kıyafetlerinizi kuru temizlemeye gönderebilirsiniz.
Giysilerinizi maksimum 21°C sıcaklıkta, az ışık alan ve düşük nemli bir ortamda saklayın. Kuru temizleme torbaları giysilerinizin zaman içerisinde sararmasına ve nem tutmasına sebep olurken, giysileri kolalayarak kaldırmak da böceklenmesine yol açacağından bunları kullanmaktan kaçının.
Yazlık giysilerinizi dolaptan çıkarın. Tek tek kontrol edin. Üzerinde lekesi olan kıyafetlerinizi yıkayın. Özellikle parfüm lekesi gibi çok önemsenmeyen lekeler, temizlenmeden kaldırıldığında daha sonra lekeyi çıkarmak daha da zorlaşacaktır.
Çıkmayan lekeleri ya da kumaşa zarar vereceğini düşündüğünüz kıyafetlerinizi kuru temizlemeye gönderebilirsiniz.
Giysilerinizin temizliğinden emin olduktan sonra, giysilerinizi kumaşına göre ayırın. Giysilerinizi ipek, yün, süet, deri, pamuk, keten ve sentetik ipek gibi gruplara ayırabilirsiniz. Özellikle yünlü ve ipekli kumaşlar tahtakuruları için iyi bir besin kaynağı olduğundan diğer kıyafetlerin zarar görmemesi için, diğer kıyafetlerden ayrı bir yere kaldırılmalıdır.
Yün ve yün esaslı kıyafetlerin hava alması önemlidir. Bu yüzden bu kıyafetlerinizi kanvas ya da müslin kumaş kutularda saklayabilirsiniz. Bu kutular kıyafetleriniz için yeterli hava sirkülasyonunu gerçekleştirirler.
Hava alması gereken kumaştan üretilmiş giysileri plastik torbalarda değil de kanvas ya da müslin kumaş kutularda saklayabilirsiniz. Bu kutular kıyafetleriniz için yeterli hava sirkülasyonunu gerçekleştirirler.
Kutu yerine askıda kaldırılması gereken kıyafetleri, nem ve koku oluşumunu engellemek için giysi torbaları içinde saklayabilirsiniz. Giysi torbanızın kumaş olmasına özne gösterin. Eğer kumaş torbanız yoksa, onun yerine kıyafetlerinizin üzerine çarşafta serebilirsiniz.
Dolap ve çekmecelerde güve oluşumunu önlemek için, sedir ağacı kokulu oda parfümü kullanabilirsiniz. Sedir ağacı kokusu güveleri çekmecelerden uzak tutar.
Giysilerinizi saklarken, kolalı olarak kaldırmayın. Kola özellikle keten ve sentetik kumaşlara zamanla zarar verir. Ayrıca böcek oluşumunu da hızlandırır.
Mevsim geçişlerinde giysileri saklama kaplarına almadan önce temizleyerek daha uzun süre kullanabilirsiniz.