Gazlı Ocak Bakımı Nasıl Yapılır?

Gazlı ocak bakımı önemlidir. Evlerde en çk tercih edilen ocak modellerinden biri olan gazlı ocakların temizliği ve bakımı nasıl yapılır?

Gazlı ocak, doğal gaz veya likit gazla (tüp gazla) çalıştırılır. Çalışma sistemi bir veya daha çok beki bulunan ve beklere gelen gazın yanmasıyla çalışan bir araçtır.

Gazlı Ocak Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ocağın ısısı, pişirilecek yiyeceğin çeşidine göre ayarlamalıdır. Tencere kaynadığında ocak kısılarak ısısı azaltılmalı, beklerden çıkan gazın mavi bir alevle yanmasına dikkat edilmelidir. Kırmızı alev hava-gaz karışımının yetersiz olduğunu gösterir ve is yapar. Pişirmede kullanılan kapların çok geniş tabanlı olmamasına özen gösterilmelidir. Aksi hâlde beklerin etrafına yeterli hava gelmesini ve gazın tam olarak yanmasını önler. Ocak ve fırın yere paralel olarak yerleştirilmeli, bir tarafa eğimli olmamalıdır.

Gazlı ocak

Gazlı Ocak Bakımı ve Temizliği

Döküntü tablası beklerin bulunduğu yüzeydir. Yemeğin taşması, dökülmesi nedeniyle en çok kirlenen kısım olduğundan sabunlu bezle sık sık silinerek temizlenmelidir. Pişirme kaplarının üzerine konulduğu ocak ayakları ve bekler ılık deterjanlı su ile yıkanarak durulanmalıdır. Çok kirli ve yağlı ise önce ılık sodalı suda bekletilip sonra yıkanabilir. Ovucu tozlar ve tellerle çizileceği için ovulmamalıdır. Piyasada bulunan krem ovucular ve yağ çözücüler temizliklerinde kullanılabilir.

Güvenlik Önlemleri

Ocak ve fırınlar, mutfakta perdelerden uzak ve hava akımı bulunmayan bir bölüme yerleştirilmelidir. Aksi hâlde rüzgâr beklerdeki alevi söndürerek tehlike yaratabilir. Gazın odaya yayılması zehirlenmelere yol açar. Yanmış gazların ve yemek kokularının dışarı atılması için davlumbaz altına yerleştirilmeli veya üst kısmına aspiratör taktırılmalıdır.

Ocak üstünde pişirme yaparken yemeğin taşıp beklerdeki alevi söndürmemesine dikkat edilmelidir. İs nedeniyle tıkanmış olan brülörler ve bek gövdesi gaz kaçağına neden olacağı için yetkili kişilere temizlettirilmelidir. Tencere, tava vb. kaplar, kulpları tehlike yaratacak şekilde ocağın dışına dönük olarak yerleştirilmemelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu