Gelin Buketi ve Gelin Buketi Yapımı
Gelin buketi gelinlerin zarif bir tamamlayıcısı, en mutlu günde gelinin en güzel aksesuarıdır. Gelin buketi nasıl yapılır?
Gelin çiçeği mevsime uygun canlı çiçeklerden oluşabileceği gibi, yapay çiçeklerden de yapılabilir. Tül, boncuk, sim, renkli kağıtlar gibi çeşitli aksesuarlarla süslenen gelin çiçeği düğün günün yıldızlarındandır.
Gelin Çiçeği Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Gelin çiçeği gelinin rahat taşıyabileceği ağırlıkta ve büyüklükte tasarlanmalıdır.
- Gelin çiçeği gelinin gövdesini tamamen kapatmayacak şekilde olmalıdır.
- Yapılan gelin çiçeğinin tutulacağı yer gelinin avucunun içerisinden büyük olmamalıdır.
- Gelin çiçeği gelinin, gelinliği ile benzer kombinede olmalıdır. Gelin, buketini çok yumuşak ve natürel bir şekilde elbisenin özelliklerini örtmeden taşınması gerekir.
- Seçilen çiçek mevsim şartlarına uygun ve taze olmalıdır.
- Gelin buketi, düğün konseptine uygun olmalıdır.
- Çabuk solan çiçeklerle gelin buketi hazırlamak doğru bir karar olmamaktadır.
- Kısa boylu gelinler için daha yuvarlak, küçük ve derli toplu buketler, uzun boylu gelinler için ise; yere doğru sarkan, daha dökümlü buketler tasarlanmalıdır.
- Saç aksesuarı olarak veya duvakta çiçek tercih edilecekse, gelin buketinde yer alan çiçeklerden biri daha uyumlu ve çekici bir görüntü oluşturabilir.
- Gelin buketinde kullanılan çiçeklerin içinden uygun olanları damatlar smokinlerine de yaka çiçeği olarak kullanabilirler. Böylece mükemmel uyumu sağlanabilir.
Gelin Buketinde Kullanılan Çiçekler
- İlkbahar Gelinleri: Anemon çiçeği, nergis, leylak, lale, sümbül, nilüfer, iris süsen çiçeği.
- Yaz Gelinleri: Misk çiçeği, gün çiçeği, hazeran, peony, beyaz tomurcuk güller, yıldız sümbülü (scilla) ve gelincik.
- Sonbahar Gelinleri: Kasımpatı, dalya, aslanağzı, kala, papatya, gül ve lisyantus.
- Kış Gelinleri: Nergis zambağı, frezya, orkide, gül, lilyum ve krizantem.
Gelin Çiçeği Yapımında Kullanılan Malzemeler
Çeşitli kumaşlar (saten,ipek..vb), çeşitli aksesuarlar(inci, swarovski taşları, kristaller mücevher, broş, iğne..vb.), tel, grafon kağıdı, iplik, iğne, leton tel, alüminyum folyo, ambalaj ipi, yeşillikler, çiçek çeşitleri, kurdele çeşitleri, krepon, parlatıcı, rafya, çeşitli tüller, yeşillik,…vb. dir.
Gelin Buketi Yapımı
Kullanacağınız çiçeğin saplarını keskin bir bıçakla mümkün oldukça çapraz bir şekilde kesin ve dalın damarlarına zarar vermemek için titiz çalışın. Varsa dikenler temizlenmeli ve kurdele..vb malzemelerle sarılacak yerde yaprak bırakılmamalıdır. Çiçekler aynı hizaya getirilerek sıkıca ip veya rafya ile bağlanır.
Bukette kullanacağımız ara malzemeler(yeşillik..vb) kullanacağımız çiçek türüyle uyum halinde olmalıdır. İstenirse bu canlı çiçekler inci, nazar boncuğu, kristal taşlar,inci başlı iğne,broş..vb gibi dekorasyon ürünleri kullanılarak çeşitli malzemelerle süslenir. Bu da gelin buketine ayrı bir hava katar.
Gelin buketi gelinlikle şık, çekici ve muhteşem bir uyum sağlaması için gelin buketi tül, saten kumaş, ipek kumaş, kurdele..vb malzemelerde kullanılarak sap kısmı dekore edilebilir. Meydana gelen görünüm diğer buketlerden gelin buketini ayıran en önemli özelliktir. Gelin buketinin gelinlikle daha iyi uyum sağlaması için el buketinin kurdelesi için gelinden gelinlik kumaşı istenebilir. Hazırlanan buketi gelin tarafından kolaylıkla taşınması için el buketimiz ağır ve kaba olmamalıdır.