Gelin Duvağı Çiçeği – Begonvil
Gelin duvağı çiçeği genelde Akdeniz Bölgesi’nde sık yetiştirilen dış mekân süs bitkilerindendir. Sarmaşık formunda olan çok yıllık bir bitkidir. Ilıman iklimlerde çok yıllık, kışları soğuk geçen karasal iklimlerde tek yıllık veya iç mekân bitkisi olarak yetiştirilir.
Boyları 15 metreye kadar uzayabilir. Bitkinin gövde yapısı dikenlidir. Gösterişli, salkımlar şeklinde çiçekleri vardır. Çiçeklerinin rengi genelde pembedir ancak mor, eflatun, sarı ve beyaz renklerde de olabilir.
Çiçeklenme dönemi genelde ilkbaharda başlayıp kışı ılık geçen bölgelerde kış sonlarına kadar devam edebilir. Çiçeklenmesi bitse bile dekoratif yapraklarını dökmez. Yapraklar 3-4 cm veya türe göre biraz daha büyük olabilir. Yaprak kenarları düz olup kış soğuklarında yaprak uçlarında bronzlaşma görülür. Begonvilin rengi aslında “bract” denilen rengini değiştirme kabiliyetine sahip bir grup yaprak tarafından verilmektedir yani aslında renkli görünen parçalar çiçek değil, kendi rengini değiştiren bir grup yapraktır. Braktelerin altında küçük sarı renkte görülen asıl çiçekler kokusuzdur. Begonviller sarılıcı bitkilerdir, bu hâlleriyle binaların ya da peyzaj elemanlarının boyu uzunluğunca büyüyebilir.
Gelin Duvağı Çiçeği Bakımı
Sıcaklık İsteği
Soğuğa ve dona duyarlı bitkilerdir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege sahil kesimlerinde ve İstanbul’da Adalar gibi ılıman yerlerde, dışarıda yetişebilir. Diğer bölgelerimizde kapta yetiştirilip kışın içeri alınmalıdır. Kış aylarında derinden budanırlarsa muhtemel don tehlikesine karşı önlem alınmış olur. Bol güneş alabilen yerlerde kolaylıkla yetişebilir ancak rüzgârdan korunmalıdır. Gölge yerlerde bitki az çiçeklenir. Bu yüzden gölge yerler tercih edilmemelidir.
Toprak İsteği
Gelin duvağı bitkisi toprak isteği bakımından drenajı iyi yapılmış, humus ve organik madde bakımından zengin bahçe toprağını sever. Ayrıca toprağının nemli karakterde olması gerekmektedir. Bahçe toprağında az miktarda gübre olması, bitki gelişimi açısından iyidir. Bitkiler bir dereceye kadar tuza dayanıklıdır.
Nasıl Yetiştirilir?
Üretimi çelikle olur. Çelikler bütün bir yıl boyu serada köklendirilebilir fakat şubatmartta daha iyi netice alınır. Çelikler yarı odunsu dallardan 3-4 göz ihtiva edecek şekilde hazırlanır. Çeliklerin alt tarafı yaralanır ve köklendirme kasalarına dikilir. Kasaların üzeri camla kapatılır ve 28-30 °C’de muhafaza edilir. 5-6 haftada köklenen çelikler, saksılara şaşırtılır ve gölge bir yerde yavaş yavaş dış şartlara alıştırılır. Daha sonra iyice köklenmiş olan bitkiler güneşli bir alana çıkarılır. Çelik yapımından 8 ay sonra iyice köklenmiş, satılabilecek boyda olan bitkiler güneşli bir alana çıkarılır.
Gelin duvağı çiçeği yaz kuraklıklarına ve susuzluğa karşı çok hassas bir bitkidir. Bu yüzden su isteğine çok dikkat edilmelidir. Kesinlikle susuz bırakılmamalıdır. Özellikle yazın çok sıcak havalarda yeterli miktarda sulanmalıdır. Çiçeklenme dönemlerinde su miktarı biraz azaltılmalıdır. Sonbahara girildikten sonra bitkinin su isteği yaza oranla daha da azaldığından bu dönemde su azaltılmalıdır. Fazla sulama, köklerin çürümesine ve yaprakların sararmasına neden olabilir. Bol sulama, çiçeklerini aniden bırakmasına neden olur.