Gıdanın Çöpe Gitmemesi İçin Öneriler

Dünyada üretilen gıdanın üçte biri ziyan oluyor. Bunun önüne geçebilmek için evde alınması gereken bazı önlemler var. Gıdaların ziyan olmasını önlemenin en iyi yolu atık gıda çıkarmamaktır. Fakat dikkatli ve bilinçli davranılsa bile bozulma, çürüme gibi sebeplerle oluşan atık gıdalar değerlendirilerek de çevre korunabilir.

Öncelikle yapılması gereken gıdaların çöpe gitmesini engellemek. Bunun için de Buğday Derneği çeşitli önerilerde bulunuyor:

1. Bazı meyve ve sebzeler etilen denen bir gaz üretir. Bu kokusuz ve zararsız bir gazdır ancak diğer gıdaların yumuşamasına, erken bozulmasına yol açar. Etilen üreten gıdalarla etilenden etkilenen gıdaları ayrı saklamak gerekir. Etilen üreten gıdalar şunlardır: Kayısı, avokado, muz, kavun, kivi, nektarin, şeftali, armut, erik ve domates. Etilenden etkilenen gıdalarsa şunlar: Elma, brokoli, havuç, hıyar, patlıcan, yeşil yapraklı sebzeler ve karpuz.

2. Buzdolabında saklamayın: Patates, soğan ve domatesi buzdolabı yerine serin bir yerde ancak birbirlerinden ayrı tutun. Olgunlaşmamış meyve ve sebzeleri buzdolabına koymayın, olgunlaşana kadar tezgâhın üzerine, olgunlaştığında buzdolabına koyun.

3. Çilek, frambuaz gibi meyveleri yıkayarak saklamayın.

4. Turunçgiller serin, kuru bir yerde bir hafta saklanabilir. Ancak daha uzun süre dayanmalarını istiyorsanız bir file veya hava alan çanta içerisinde buzdolabında saklayın.

5. Nem çürümeye sebep olduğundan tüm sebzelerin kuru olmasına dikkat edin.

6. Yeşillikleri, altına kağıt mendil koyduğunuz cam kapta saklayın.

7. Buzdolabınızdaki bir gıda bozulmaya başladığında hemen çıkartıp komposta atın yoksa diğer gıdanın çürümesini hızlandırır.

8. Buzdolabınızın içini sık sık temizleyin.

9. Buzluğa koyduğunuz etlerin dış kısmının kararıp sertleşmesini önlemek için sıkıca paketleyin

10. Yemeklerinizi önceden plânlamaya çalışın. (Demesi kolay, biliyoruz. Mümkün olduğu kadar)

Atık gıdalarınızın toprak için muhteşem bir gübre haline gelebileceğini unutmayın; kompost yapın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu