Giysiler İçin Naftalin Yerine Ne Kullanılabilir?
Giysiler için naftalin yerine ne kullanılabilir?Doktorların naftalinin zararları üzerine uyarılarda bulunması sebebiyle kışlık giysiler kaldırılırken naftalin yerine kullanılabilecek alternatifler önem kazandı.
Genellikle kıyafetleri güve ve diğer zararlı böceklerden korunmak için kullanılan naftalinin; solunum, deri ve oral yolla alındığında, kanser oluşumu, katarakt, retinal kanama ve hemoliz gibi birçok hastalığa davetiye çıkardığı bildirildi.
Yrd. Doç. Dr. Burak Cem Soner, naftalinin genellikle farmakoloji biliminde vekimyasal olarak kullanımları dışında, sıklıkla kıyafetlerin güvelerden korunmasıyla lavabolarda koku giderici olarak kullanıldığını söyledi.
Naftalinin toprakta 1 – 3 ay, göl ve nehirlerde ise iki hafta süreyle varlığını koruduğunu dile getiren Soner, “Naftalinin solunum, deri ve ya oral yolla emilimi yüksektir. Kıyafetlerden arındırılması oldukça zordur. Bu nedenle maruz kalan kıyafetler mutlaka yıkanmalı ve uzun süre açık havada bırakılmalıdır” dedi.
Naftaline bırakılmış kıyafetler giyildiğinde kişi eğer yağlı krem de kullanmışsa emilimleri artarak zehirlenmelere neden olabileceğine dikkati çeken Soner, solunum yoluyla emilimin çok hızlı gerçekleştiğini kaydetti.
Naftalin nerelerde kullanılır?
- Tuvaletlerde kötü kokuları gidermek için kullanılır.
- Elbise dolaplarında zararlı böcekleri uzak tutması ve ferah bir koku vermesi için dolap içlerine yerleştirilir.
- Bazı böcek ilaçlarının yapımında kullanılır.
- Naftalin kokusundan hoşlanmıyorsanız, dolabın içine limon kabuğu ve karanfil taneleri koyabilirsiniz. Limon kabuğu ve karanfil, dolap içinin güzel kokmasını sağlayacağı gibi, güve oluşumunu da engeller.
- Dolaba sinen naftalin kokusunu yok etmek için bir miktar alkolü, limonlu su ile karıştırın. Bir sünger yardımı ile bu karışımı dolabın duvarlarına sürün.
Giysiler İçin Naftalin Yerine Ne Kullanılabilir?
Naftalinin zararlı olması sebebiyle giysileri güvelerden ve nemden korumak için bitkilere ve yağlara yönelebilirsiniz. İşte alternatifler: kafuru, lavanta, defne, ökaliptüs kullanılabilir. Şu yağlar da tercih edilebilir: biberiye, misk, paçuli, potakal, gül.
Kolay gelsin.