Glayöl Çiçeği
Süsengiller familyasından glayöl çiçeği kuvvetli güneş alan yerlerde, iyi gübrelenmiş yumuşak ve geçirgen toprakta yetişir.
Glayöl soğanlı bir çiçektir. Tüm glayöller soğukta uyku halinde olur, sıcakta aktifleşirler. Sıcaklarla birlikte aktifleşen glayöller yapraklanırken soğanının üstünde yeni soğanlar oluşur. Çiçek veren eski soğanlar da kurur.
Glayöl Çiçeği Bakımı
Glayöl ilkbaharda toprağa dikilir. Toprağa dikilmesiyle başlayan bakımı sonbaharda sulamayı kesmekle sona erer. Gerektiği şekilde bakarsanız glayöl soğanları yıldan yıla artar. Her yıl daha fazla çiçek açar. Glayölün yapraklanıp çiçeklenmesi üç ay sürer.
Glayöl Çiçeği Toprak ve Su İsteği
Glayölün toprağı ince ponza tazı kullanılmış, kompost ile su tutuculuğu artırılmış, bolca gübrelenmiş, doğal humuslu toprak olmalıdır. İlkbaharda toprağı çok kurumuyorsa sulamaya gerek yoktur. Yaprakları iyice güçlendikten sonra sulaması toprağı kurudukça yapılmalıdır.
Glayöl Çiçeği Dikimi
Soğanları çok havadar, daima esintili ve kuvvetli güneş alan bir yere dikilmelidir. Soğanlar don tehlikesi geçtikten sonra, ilkbaharda, mart – nisan aylarında dikilmelidir. Toprağı 20 santim derinden çapalayın. Toprağa bolca kompost ve eski sığır gübresi karıştırın. Soğanları dikeceğiniz yeri kazıp dip kısma eski sığır gübresi yayın, soğanları buraya yerleştirin. Soğanları 15 cm derinde kalacak şekilde gömün. Toprağı iyice sulayın. Soğanların arasındaki mesafe en az 15 cm olmalı.
Çiçeklenene Kadar Bakımı
Çiçek açmaya birkaç hafta kala başlayarak 15 günde bir sıvı potasyum gübresi verin. Sadece sabahları sulayın.
Çiçekler Solunca Bakımı
Çiçekler solmaya başlayınca gübre şerbeti verin. Bu, yavru soğanları güçlü çıkmasını sağlar. Bir ay boyunca sulayın, ardından sulamayı kesin. Sonra kendi haline bırakın.
Zararlıları
Glayöl yetiştirilecek yer devamlı esintili ve kuvvetli güneşli olmalıdır. Gece ıslaklığını önlemek için sadece sabahları sulayın.