Gölgede Yetiştirilebilecek Sebzeler
Kışın gelmesiyle birlikte güneşli günlerin geride kalması balkon bahçeciliğinde güneşli alan arayışını da beraberinde getiriyor.
Eğer balkonunuzda ya da bahçeciliğinizde kendi gıdanızı yetiştiriyorsanız güneşli bitkileri dikmek için güneşli alanları tercih edebilirsiniz. Fakat özellikle kış aylarında güneşli gün sayısının azalması bitkileri de etkileyebilmektedir. Bu durum sadece kış aylarına özgü değildir. Yaz aylarında da güneş görmeyen alanlarda bitki yetiştirebilirsiniz.
Gölgede kalan alanları değerlendirmek istiyorsanız gölge seven bitkiler tam da size göre.
Gölge Seven Bitkiler
Brokoli, lahanagiller familyasından küçük yeşil yumrular hâlinde bir sebzedir.
Brüksel lahanası: Brüksel lahanasını dikeceğiniz toprak, sert ve yoğun olmalıdır. Bu sebeple, bahçenizi dikime hazırlamak için ağır kil kullanabilirsiniz. Tohumları ekmek için en uygun zaman, Şubat ortasından Mart başına kadardır. Eğer bu zaman diliminde ekimi yaparsanız, Mayıs’ta sebzeleri toplayabilirsiniz.
Karnabahar: Turpgillerden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.
Bezelye: Bezeleyenin ilkbahar ve sonbaharda ekimi yapılır. Ancak ekim, aşırı soğuklarda yapılmamalıdır. Ayrıca bezelye, rutubetin fazla olduğu yerlerde sağlıklı gelişim gösterir.
Pancar: Güney İsveç ve Britanya Adaları’ndan başlayarak Avrupa’nın batı ve oradan da tüm Akdeniz kıyılarınca uzanan bir bölgeye has olan pancar, ıspanakgiller familyasından bir bitkidir. Pancar, yumrulu köklü ve yapraklı bir bitkidir. Nem ihtiyacı fazla olan kırmızı pancar, pek çok toprak türünde yetiştirilebilir.
Kırmızı turp: Turp, turpgiller familyasından sebze olarak tüketilen bir bitkidir. Turplar kazık köklü bitkilerdir. Çimlenme döneminde bazı çeşitleri 10-15 cm, bazı çeşitlerde ise 30-50 cm derinliğe kadar inebilir. Kök gelişimi belli bir düzeye gelinceye kadar yumru gelişmesi olmaz.
Pazı: Pazı, beslenme değeri yüksek olan bir sebzedir. Saksıda yetiştirilebilir. Pazı yaprakları toplandıkça tekrar yapraklanır ve uzun süre ürün vermeye devam eder.
Ispanak: Ispanak, Amaranthaceae familyasından çiçekli tek yıllık otsu bir bitkidir.
Fasulye: Fazla taşlı ve çakıllı toprak dışında her tür toprakta yetişebilir. Daha verimli sonuç için, organik maddece zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek toprakları tercih edilmelidir. Fasulye, ılık iklimlerde yetişir ve soğuğa duyarlıdır.
Salataya konan yeşillikler: Maydanoz, kıvırcık gibi.
Cok az gunes alan topragi oldukca kumlu minik bir bahcem var.Havuc yetistirmek icin uygunmudur? Ya da nasil bitkiler yetistirebilirim acaba,tesekkurler.
Merhaba Yasemin Hanım,
Havuç için hafif bünyeli toprağı olan, güneşli taban suyuvseviyesi yüksek olmayan, drenajı iyi olan yerler tercih edilmelidir. Toprak organik maddece iyi olmalıdır. Serin ortamlar sever. Bahçenizde yetiştirebilirsiniz.
Bunun haricinde yazıda yer alan tüm bitkileri de bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Ayrıca şu yazımızı da okuyabilirsiniz: https://evhayat.com/balkon-bahceciligi
Afyon da sebze yetistirmek istiyorum
Hava sartlari malum oneriniz nedir
Merhaba İsmail Bey,
Afyon’da haşhaş, şekerpancarı, patates, ayçiçeği yetiştirebilirsiniz. Bunların haricinde domates, biber gibi hemen her iklime uyum sağlayabilen sebzeler de yetiştirebilirsiniz. Kolaylıklar dileriz.
Afyon da sebze yetistirmek istiyorum
Hava sartlari malum oneriniz nedir
Afyon da sebze yetistirmek istiyorum
Hava sartlari malum oneriniz nedir
Artvin’de çok az güneş alan 50 metrekare bahçem var. Acaba hangi sebzeleri yetiştirebilirim?
Artvin in her yerinde sebze yetistirebilirsin ilıman olduğu için iklim
Golge bahcem var bombos hicbirsey yetismiyor bisey ektigim zaman sülukler mahfediyorne yapabilirim .ne ekebilirim.
Merhaba,
Yazıda bahsedilen sebzeleri ya da https://evhayat.com/bahcelerdeki-golge-alanlari-renklendiren-bitkiler/ linkteki çiçekleri dikebilirsiniz. İyi günler.
Merhaba,
Mustakil evimizin balkon altinda kalan alani sebze yetistirmek icin kullanmak istiyorum. Hemen hemen hic gunes almayan bu alanin yuksekligi yaklasik 130 cm, Ankara sartlarinda ne yetistirebilirim? Ayrica uzum gibi sarilici meyvelerden olan kivi ekilse donlara dayanikli midir?
Merhaba,
Yazıdaki tüm sebzeler o alan için uygun. Fakat toprağın durumu bilinmeden de net bir şey söylemek mümkün olmaz. Size az bir sebzeyle deneme yapmanızı öneririz. Kivi yetişmeyebilir. Güneş ve yağış ister.