Gölgeye dayanıklı bitki önerileri
Her bahçe, günün her saati güneş almayabilir. Bazı bahçeler, günün büyük bir bölümü gölgede kalırken, bazıları ise günün belli saatlerini gölgeli geçirir. Bu tip bahçelerde, yetişmek için güneş ışığına ihtiyaç duyan bitkilerden ziyade, gölgeye dayanıklı bitkiler tercih edilmelidir.
Gölgede yetişebilen bitkiler genellikle geniş yapraklı olmaları ile bilinir. Geniş yaprakları sayesinde daha rahat fotosentez yapabilirler. Gölgede yetişebilen bitkilerde genellikle rengarenk çiçeklere rastlanmaz. Daha çok yeşil bitki formundadırlar.
Kış Ortancası: İlkbaharda canlanmaya başlayan kış ortancası, kış şartlarına dayanıklı bitki türlerinden biridir. Kalın bikri sapları, iri yaprak ve çiçekleriyle gölgeli zeminin neredeyse tamamını kaplayabilecek büyüklüktedir. Bergenia abenglut olarak bilinen ve ülkemizde kış ortancası olarak adlandırılan bu bitki suyu çok sever. Saksıda yetiştirilecekse mümkün olduğu kadar büyük saksı tercih edilmelidir. Sert geçen kış günlerinde yapraklarını tamamen döker. Tüm yapraklarını döktükten sonra en az 20 cm boyunda olacak şekilde budanmalı, solmuş çiçekleri temizlenmelidir.
Eğrelti Otu: Her mevsim yeşil kalabilen eğrelti otu bitkisi, parçalı ve kıvrımlı yapraklarıyla dikkat çeker. Sonbahardan ilkbahara kadar daha açık yeşil olan bitkileri, ilkbahar itibariyle daha koyu ve parlak yeşil rengindedir. Nemli toprakları seven bu bitkinin yaprakları, çok güneş aldığı zaman sararmaya başlar.
Sarı Boya Çalısı: Çalı formundaki bu bitki, parlak, sarı çiçeklere sahiptir. Sonbaharın gelmesiyle beraber mavi siyah renklerde yemişler çıkartır. Açık ve gölgelik alanlara karşı dirençli, yayılıcı bir bitkidir. Asidik ve drene edilmiş topraklar sarı boya çalısının yetişmesi için idealdir. Çok güneşten ve sert rüzgarlardan olumsuz etkilenir. Meyveleri ekşi olsa da reçel yapımında kullanılır ve son derece lezzetlidir.
Vadi Zambağı: Küçük ve narin çiçeklere sahip vadi zambağı, nemli ve gölgeli ortamları sever. İlkbahar aylarında canlanmaya başlamasıyla etrafına güzel kokular yayar. Tabanı otlara karşı oldukça hassastır. Bu yüzden bakım gerektirir. Düzenli olarak kök kısımlarına tekabül eden alanları otlardan temizlemek gerekir. Uzun yıllar yaşayabilen vadi zambağının yaprakları ilkbahar aylarında 15-20 cm’ye kadar uzar.
Alacalı Defne: İlkbahar aylarında çiçek veren bu bitki, her daim yeşil kalabilmektedir. Organik maddelerce zengin toprakları sever. Güneş ışığından olumsuz etkilenmemesine karşın bol güneş de istemez. Budama gerektiren ve yavaş büyüyen bir bitkidir.
Japon Dağ Lalesi: Drene edilmiş ve az nemli toprakları seven bu bitki son derece uzun ömürlüdür. Rüzgardan kolay etkilendiği için rüzgar almayan yerlerde yetiştirilmesi önerilir.
Çin Zambağı: Sonbaharın gelişiyle birlikte uzun saplarda, mor renkte çiçekler açar. Yaprakları her dem yeşil olan bu bitki, gölgelik alanlarda yetiştirilmek için son derece dayanıklıdır. Kireçli ve çok nemli toprakları sevmez. Kireçli topraklar, demir eksikliği yaşamasına ve hastalanmasına neden olur.
Ağaç Sütleğeni: Uzun ömürlü olan bu bitki, hem güneşte hem de gölgede yetişebilmektedir. Beyaz çiçekler açan ağaç sükseğeninin boyu 1,5 metreye ulaşır. Aynı zamanda zehirli bir bitkidir. Ciltte ve gözde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
Karaca Otu: Oldukça hızlı büyüyen bir bitkidir. Drene edilmiş, kumlu topraklarda yetişmeyi severler. Su tutma kapasitesine sahip olduğundan kuraklığa karşı dayanıklıdır. Zehirlidir ve alerjik durumlara yol açabilir.
Bahçe bitkileriniz, hangi şartlarda yetişmeyi severse sevsin, bakımlarını ihmal etmeyin. Bakımı ihmal edilmiş bitkiler, uygun şartlarda yetiştirilse bile uzun ömürlü olmayacaktır.