Gömlek Nasıl Ütülenir?

Ütülenecekler arasında, kişiyi belki de en çok zorlayan kıyafet gömlektir. Gömlek ütülerken kollardaki çizgilerin tek olması, manşet ve yakaların giyildikten sonra düzgün duracak şekilde ütülenmesi önemlidir.

Gömlek ütülemede dikkat edilmesi gereken ilk nokta, kırışıklıkların daha kolay açılması adına, gömleğin hafif nemliyken ütülenmesidir. Bu nedenle ütüleme için en doğru zaman, yıkamadan sonra olacaktır. Gömlek tamamen kuruduysa, ütünün su püskürtme düğmesinden faydalanılabilir. Ütü yapmada uygulanacak adımlar ise, sırasıyla şu şekildedir:

  • Ütü masanızı açın ve ütünüzü yeterli miktarda su ile doldurun. Gömleğin içerisinde yer alan etikette, kumaşın türü yazmaktadır. Bu etikete bakın ve ütünüzün ısısını, kumaşın türüne göre ayarlayın.
  • Gömlek ütülemeye kollardan başlayın. Kolun önce arka tarafını, manşetten yaka kısmına çıkacak şekilde ütüleyin. Aynı işlemi, ön taraf için de uygulayın. Kolları ütülerken, çizgilere dikkat edin; çizginin mümkün olduğunca tek olmasına özen gösterin.
  • Manşetlerin önce ters tarafını, ardından da düz tarafını ütüleyin.
  • Kolların ardından, gömleğin yan kısımlarını ütülemeye başlayın. Düğmelerin olduğu taraf genellikle hafif bir zorluk yaratır. Bu kısmı, ütüyü düğmelerin etrafından dolandırarak ütüleyin.
  • Yan dikişleri ütülerken, gömleği koltuk altından tutarak yukarıya doğru gerdirin ve bu kısımları, etekten başlayarak yine koltuk altına doğru ütüleyin.
  • Ütünün arka kısmını masaya yerleştirin ve hiçbir kırışıklık kalmayana dek ütüleyin. Pileler fazla ise, bunların elinizle düzeltin ve ütüyü üzerlerine basın.
  • Arka kısım da bittikten sonra omuz kısımlarını ütüleyin. Bunun için sağ omuz kısmını, masanın ön kısmına yerleştirin. Aynı işlemi, sol omuz için de yapın.
  • Yaka kısmını ütülerken dikkatli olun. Yakanın önce arka yüzünü, sonra da ön yüzünü ütüleyin. Ütülemeden sonra, kat çizgisine dikkat ederek yakayı katlayın ve son olarak üzerinden bir kere daha ütü geçin.

Gömlekteki kırışıklıklar fazla ise, ütü buharından faydalanabilirsiniz. Ütüleme işleminin ardından, gömleğe mümkün olduğunca el değdirmemeli; giyene dek bir kıyafet askısında asılı tutmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu