Gömlek Yaka Kiri Nasıl Çıkar?

Gömlek yaka kiri nasıl çıkar? Yakalar ve kol kısımları gömleklerin en fazla kirlenen bölümleridir. Peki gömlek nasıl yıkanır? Gömlekteki lekeler nasıl çıkarılır?

Günlük hayatta çok sık kullanılan giysilerden olan gömleğin temizliği doğru yöntemler ile mümkündür. Gömlek yaka ve kol kirleri için uygulayabileceğiniz temizlik yöntemlerini bir araya getirdik.

Evde Gömlek Yaka Kiri Nasıl Çıkar?

Beyaz ve Renkli Poplin Gömlek Nasıl Yıkanır?

Poplin gömlekler beyaz ve renkli çamaşırlar gibi yıkanırlar. Islatılmadan evvel ceplerinin boşaltılıp fırçalanmaması unutulmamalıdır. Renklerinin güzel olması için iyi cins sabunla ya da deterjanla yıkanması gerekir. Bir defa sabunla, ikinci defa deterjanla yıkamak renkleri bozar. Daima aynı malzeme kullanılarak yıkanmalıdır.

Kolalı ve Kirli Yaka Nasıl Temizlenir?

Gömlek yaka kiri nasıl çıkar sorusunun cevabı için, gömlek diastaslı su içinde (1 litre su, 2 gr. diastas) ıslatılır. Diastas kolayı eritir. Kirler de kola ile birlikte çıkar. Gömlek sıcak sabunlu su içinde yumuşak bir fırça (naylonlar için sünger kullanılır) ile fırçalanarak 1-2 su yıkanır. Çivitlenir. Ters tarafından askıya geçirilerek açık havada kurutulur.

Makinede gömlek yaka kiri nasıl çıkar?
Makinede gömlek yaka kiri nasıl çıkar?

Beyaz Gömlek Nasıl Yıkanır?

Gömlek vücutla fazla temas ettiğinden çabucak kirlenir. Bu sebeple ılık sabunlu suda 1-2 saat bekletilerek kirleri kabartmak gerekir. Bundan sonra isterseniz elde 2-3 su, isterseniz de makinede yıkanır. Nemli iken ütülenir. Gömlek ipek ise kireçsiz su kullanmak, fazla çitilememek gerekir.

Ev temizliğinde sıkça kullanılan saf sirke, çamaşır beyazlatmada da kullanılabilmektedir. 1 bardak sirke ruhunu çamaşır makinesinin deterjanın üstüne deterjan gözüne koyun. Makineyi beyazların yıkama derecesinde çalıştırın. Koku, çamaşırlar kuruduktan sonra gidecektir.

Çamaşırları saf sirke – su karışımına koyun ve bir gece bekletin. Arından çamaşırları normal şekilde yıkayın.

Temizliğin kurtarıcılarından karbonat, çamaşır beyazlatmada da fayda sağlamaktadır. Yarım bardak karbonatı, çamaşır deterjanının üzerine çamaşır gözüne koyun. Arından çamaşırları normal şekilde yıkayın.

Limon suyu da doğal bir temizleyicidir. Çamaşır miktarına göre yarım ya da çeyrek bardak limon suyu çamaşır makinesinin deterjan gözüne deterjanın üzerine koyun ve normal şekilde yıkayın.

Koltuk Altı Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

Gömlek yaka kiri nasıl çıkar sorusunun cevabı koltuk altı lekeleri için de geçerlidir. Günlük kullandığınız ter önleyici deodorantlar zamanla koltuk altında sarı leke oluşmasına sebep olur. Bu lekeler çamaşır makinesinde de geçmez. Bu lekeleri çıkarmak için bir karışım hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 bardak beyaz sirke
  •  Yarım bardak karbonat
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı oksijenli su

Bir kovada yarım litre ılık su ile 1 bardak beyaz sirkeyi karıştırın. Koltukaltı lekeli çamaşırı bu karışımda 20 dakika bekletin. Başka bir kapta karbonatı, oksijenli suyu ve tuzu karıştırın. Lekelei çamaşırı sirkeli sudan alın ve suyunu sıkın. Karbonat, oksijenli su ve tuz ile elde ettiğiniz karışımı çamaşırın koltukaltlarına bastırarak sürün ve 20 dakika bekleyin. Ardından çamaşırı soğuk su ile durulayın ve makinede yıkayın. Kuruduğunda lekeler çıkmış olacak.

İpek Gömlek Nasıl Yıkanır?

Hem şık hem de zarif görünüşleriyle özelikle yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan ipek gömleklerin mevsimi yaklaşıyor.

İpek, oldukça narin bir kumaştır. Bu sebeple hem kullanırken hem de temizlerken dikkatli olmak gerekiyor. İpek gömleğinizi makine yerine elinizde yıkayarak kulanım ömrünü uzatabilirsiniz.

  • Ilık suyla yıkamalısınız.
  • Granül sabun ya da bebek şampuanı kullanmalısınız.
  • Hafif hareketlerle yıkamalısınız.
  • Yıkama işleminden sonra durulama suyuna birkaç damla damıtılmış beyaz sirke koyarsanız gömlek sabun artıklarından arınacaktır.
  • İpeksiliğini korumak için suya birkaç damla saç kremi damlatabilirsiniz.
  • Ardından duru ılık suyla durulayın.
  • Çamaşır suyu, sert deterjanlar ya da beyazlatıcılar kullanılmamalıdır.
  • Direkt güneş ışığında kurutulmamalıdır.
  • Gömleği henüz kurumadan buharsız orta ısıdaki ütüyle ütüleyebilirsiniz.

Parfüm ya da deodorantı gömleğinizi giymeden önce kullanın ve vücudunuzun kuru olduğundan emin olun. Böylece gömleğinizde leke oluşmayacaktır. Elde yıkamak istemezseniz kuru temizlemeyi tercih edebilirsiniz.

Gömlek nasıl yıkanır?
Gömlek nasıl yıkanır?

Gömlek Yıkama Püf Noktaları

Gömlek yaka kiri nasıl çıkar sorusunun cevabı için gömlek yıkamayı bilmek gerekiyor. Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için,  gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürülür.  Sabun sürdükten sonra 15 dakika beklenir ve çamaşır makinesinde yıkanır. Bu sayede,  yaka kirleri giderilir.

Renkli gömleklerin renklerinin daha canlı olması için, gömlekler yıkanmadan önce sirkeli suda 2 saat bekletilir. Daha sonra çamaşır makinesine koyularak temizlik tamamlanır. Böylece gömleklerin renkleri daha canlı olur.

Gömlek üzerindeki pas lekesini gidermek için, lekenin üzerine limon damlatılır ve gömlek daha sonra ütülenir. Bu şekilde leke temizlenir.

Kolanın Hazırlanması

Malzemeler

  • 75 gr kola
  • 20 gr boraks
  • 1 litre su
  • 1 tutam rendelenmiş sabun

Kola ağzı geniş bir kap içinde hazırlanır. Gömleğin manşeti sol ele alınır. Kolaya bastırılır. Sağ elle beraber çitileyerek kolanın ipliklerin arasına geçmesi sağlanır. Sıkılır. Tekrar batırılıp çitilenir. İşlem üç defaa tekrarlandıktan sonra gömlek iyice sıkılır. İkinci manşet ve yaka da aynı yöntemle kolalanır. İnce bir bez arasında suyu alınır.

Nemlendirme

Gömleğin arka tarafı üstte olmak üzere masaya yatırılır. Üzerine su serpilir. Gömlek çevrilir, aynı şekilde ön tarafı ıslatılır. Kollar önde çapraz olarak birleştirilip ıslatılır. Yaka ve etek ucu ortaya doğru getirilerek su serpilir, sonra rulo şeklinde sıkıca sarılır. Çabuk nemlenmesi için plastik bir örtü, yoksa kalın bir bez içine konulur. 10-20 dakika bekletilir. Çiğ kola ütülenmeden evvel bir müddet bekletilirse daha iyi olur.

Renkli gömleklere daha hafif kola yapıldığından beyazlar için hazırlanan kola arzuya göre 2-3 misli sulandırılır.

Gömlek Nasıl Ütülenir?

Gömleklerinizi istediğiniz gibi pürüzsüz ütülemek mümkün. Peki nasıl? Gömleğinizin ütüsünde iyi bir sonuç elde etmek için gömleğinizi parça parça ütüleyin. Gömleğinizi yaka, omuz, kol, manşet ve beden kısımlarına ayırabilirsiniz. Bu püf noktaları ve aşağıda gömleğin bölümlerine göre kategorize edilimiş bilgiler ile ‘Gömlek Ütüsü Nasıl Yapılmalıdır?’ sorusunun yanıtını edinebilirsiniz.

Yaka: Eğer üzerinizde ceket varsa, gömlek yakası göze ilk çarpan yer olacaktır. Yakayı açarak ütü masasına yerleştirin. Daha sonra yakanın alt bölümünden başlayıp uçlarına doğru ütüleyin. Gömleğin ütüsü bittikten sonra, son olarak tekrar yakayı ütüleyin.

Kol: Gömleğin kollarını manşetten başlayıp, yukarı doğru ütüleyin. Daha sonra arka tarafını çevirip aynı işlemi uygulayın.

Manşet: Gömleğin kollarını ütüledikten sonra, manşet kısmının önce iç, sonra dış bölümünü ütüleyin.

Beden: Beden kısmı gömleğin en çok buruşan yeridir. Gömleğin bedenini iç kısmından başlayarak ütüleyebilirsiniz. Daha sonra arka kısmına da ütü vurmanız gerekir.

Omuz: Gömleğin en zor ütülenen yeridir. Kolaylaştırmak için gömleğin omuz kısmını ütü masasının dar yerine geçirin ve öyle ütüleyin. Böylece düzleşen omuz kısmını kolaylıkla ütüleyebilirsiniz.

Gömlek Ütüleme Püf Noktaları

  • Gömleğinizdeki kırışıklıkları yok etmek için en önemli nokta ütünün ısısıdır. Ütü ısısını gömleğinizin kumaşını göz önünde bulundurarak ayarlayın. Doğru ayarlanmış ısı ile ütülediğiniz gömleğinizi hemen asın.
  • Gömlek ütülerken ütü masası kullanmaya özen gösterin.

Yıpranmış Gömlek Nasıl Onarılır?

Bir gömlekte en çok yıpranan ve yıprandığı göze çarpan kısımlar yaka ve kol kapaklarıdır. Bu kısımları tamir için, öncelikle yaka ve kolluklar (makine dikişli yerlerinden dikkatle sökülerek) çıkarılır, aşınan kısımlar varsa buralar onarılır ve aşınmayan kısım hangi tarafsa o taraf yüz kısmı yapılarak yeniden dikilir. Kol kullanılamayacak haldeyse, çıkarılan parça atılır. Onun yerine başka bir kol dikilir. Peki nasıl dikilir?

Yeniden dikilecek olan kol kapağı, kol kenarı kapağın içe gelen alt kemeriyle sırt sırta tutularak öncelikle düzünce teyellenir, sonra oyulgama dikilir. Bundan sonra yüz taraf, yani üst kapak kenarları eski hizasından kıvrılır ve toplu iğne ile birkaç yerinden sabitlenir veya daha iyisi teyellenerek makine ile dikilir.

Kaynak:

“Gömlek yaka ve kol kirleri nasıl çıkarılır” yazısında Süheyla Arel’in Kız Enstitüleri için hazırladığı Ev İdaresi III, Süheyla Arel’in Ev İdaresi V ve Leman Subaşı’nın Ev İdaresi adlı kitaplarından faydalanılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu