Gübre ve Tarım İlaçlarının Doğru Kullanımı
Tarım ilaçları, haşerelerden ve bitki hastalıklarından korunmak için kullanılan kimyasallardır. Doğru kullanıldığı takdirde, bitkilerin korunmasına yardımcı olur.
Ancak, yanlış kullanımı; hem bitkilerinize, hem size, hem de çevreye zarar verir. Gübre ise, bitkilerin ek besinidir ve yine kullanımının doğru uygulanması durumunda bitkilere faydalıdır. Aşağıdaki noktalara dikkat ederek, gübre ve tarım ilaçlarını doğru kullanabilirsiniz:
Tarım ilaçları, organik ve inorganik olmak üzere ikiye ayrılır. Organik olanlar, yaprakların üstüne püskürtülen sabunlu su içerir. Organik tarım ilacınız varsa, yaprakları vıcık vıcık olana kadar, sıvı tarım ilacıyla sulayın. Bu durumda, böcekler ve zararlılar yapraklardan düşecektir.
İnorganik tarım ilaçları, böcekleri doğrudan öldüren kimyasal sıvı karışımlar şeklinde olabilir. Bunların kullanımında, çok dikkatli olmak gerekir. Fazla miktarlarda kullanıldığında, bitkiyi öldürür, toprakta birikir ve çevreye zarar verir. Uygulama kılavuzunda yazdığı miktarlarda uygulayın ve uygulama esnasında muhakkak eldiven ile koruyucu gözlük takın. Cildinize ve gözünüze temas etmemesine özen gösterin. Bu sıvıyı solumamaya da dikkat edin. İnorganik tarım ilacı kullandığınız bahçeye, uzunca bir müddet, çocuk ve evcil hayvanlarınızı yaklaştırmayın.
Gübre, toprağa ek besin sağlar ve bitkilerin daha sağlıklı gelişmesini destekler. Bitki toprağına uygulanır ve kökler tarafından besin emilimi sağlanır.
Gübre de, organik ve inorganik olarak ikiye ayrılır. Organik gübre, tamamen doğal malzemelerden elde edilir ve doğaya zarar vermez.
İdeal organik gübre; inek gübresi, odun külü ve kemik gibi organik maddelerin karışımından oluşur. İnorganik gübreler, kimyasallarla karıştırılarak elde edilir, bitkiye faydalıdır, ancak fazla miktarlarda kullanıldığı zaman, hem bitkiye, hem de doğaya zarar verebilir. Gübrenin toprağa doğru şekilde yayılması için, yeterli miktarda su verilmelidir.