Gül Nasıl Yetiştirilir?

Gülgiller familyasından bir çiçek olan gül; Anadolu, İran ve Çin’de yetişmektedir. Gül mevsimi yaklaşırken siz de bahçenizi güllerle renklendirebilirsiniz.

Güller, güneşi sever. Günde en az 6 saat doğrudan güneş altında kalmaları gerekir. Dolayısıyla, kuru toprakta yetişirler. Kuru topraktaki minerallerle beslenirler.

Gül, hava aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olmadığı takdirde solmayacaktır. Sulamadaki ya da gübrelemedeki küçük eksikliklerden hemen etkilenmez. Yetersiz sulanırsa tomurcuklarını açmaz, kendisini korur. Yetersiz sulama devam ederse genç fideler solabilir.

gül (5)

Saksıda hazır halde aldığınız gülleri geniş aralıklarla, sıkışık olmayacak şekilde dikmelisiniz. Ardından hemen sulayın ve ihtiyacınıza göre saksıya toprak ekleyin.

Bahçenize ektiğiniz güllerin, ilk hafta kuru toprakta olmasını sağlayın. Gülleri diktikten 1 hafta sonra sulamaya başlayın.

Toprak İsteği

Güller killi, kumlu toprağı sever. Drenajı iyi olan bir toprakta, bitkinin altına sulama çanağı oluşturarak dikilmelidir. Böylece bitkiye sulama yaptıktan sonra suyun köklere tam olarak işlemesi sağlanır.

Ekimi

Gül ekimine en uygun yer, çok güneş alan yerlerdir. Güller günde en az 4 saat güneş görmelidir. Hafif esintili yerleri de sever.

Gül fideleri bitişik ekilmemelidir. Hava akımını sağlamak adına en az 1 metre mesafe bulunarak dikilmelidir. Ağaçların yakınlarında veya ağaç diplerinde kesinlikle ekim yapılmamalıdır.

gül (2)

Gübre İsteği

Gübreleme ile ilgili olarak, özellikle bitkinin tomurcuklandığı dönemde temmuz ayına kadar 3 kez suda eritilmiş gül şerbeti bitki toprağına dökülmelidir. Bu işlem güneşin yavaş yavaş yok olduğu zaman diliminde yapılmalıdır.

Bakımı

Güllerin sürgün vermeye başladığı bahar döneminde, gülün diplerinden çıkan koyu kırmızı dallar çıktığında temizlenerek bitkinin daha verimli çiçek açması sağlanmalıdır.

Dona karşı bitkiyi korumak amacıyla, mart sonu nisan başı topraktan 30-40 cm bazen de 60 cm olacak şekilde budama yapmak, gülün daha zengin yapraklanmasını sağlayacaktır.

Sulanması

Gül sulanırken her defasında aynı kap ve aynı miktarda su kullanılmalıdır. Sulama periyodik ve düzenli olmalıdır. Kışın sulama yapılırken musluk suyu kullanılmamalıdır, bu su güle soğuk gelebilir. Oda sıcaklığında bir su kullanılmalıdır.

Çoğaltılması

Tohum ile çoğaltma: Tohumları sağlıklı ve hastalıksız olan güllerden seçmelisiniz.  Gül tohumu ekildiği yıl çimlenmez. Çimlenmeye en uygun zaman sonbahardır. Tohumla çimlendirme için çoğaltılacak gül tohumunun +4ºC sıcaklığa ihtiyacı vardır. Tohumun 4-6 ay kadar nemli bir yosun içerisinde bekletilmesi gerekir. Daha sonra tohumlanan gül kasalara 10 cm aralıklarla dikilir.

gül (3)

Çelik yöntemi: Çelikle çoğaltılma en uygun zaman kasım-mart ayları arasıdır. Sağlıklı bir gülden bir parça çelik alının. Aldığınız parçayı köklendirme hormonuna batırın. Batırdıktan sonra köklendirme masalarına dikin. Dikme aralığı 3-7 cm olmalıdır. Köklenme 5-6 haftada tamamlanır.

Aşılama yöntemi: Öncelikle anaç ve damızlık fidan alın. Anaç fidan üzerine aşı yapılacak olandır. Damızlık fidan ise kendisinden aşı kalem alınandır. Anaç aşı bıçağı kullanılarak T şeklinde çizin. Ardından kabuğu hafifçe kaldırın. Kalemden aşı bıçağı ile göz çıkarın. Çıkardığınız gözü T şeklinde çizilen yere oturtun. Daha sonra aşı yeri düzgün bir aşı ile bağlanarak çoğaltma işlemi uygulanır.

Bitki Besini

Bir bahçenin olmazsa olmazı; güllerinize bakım yaparak, güllerinizin ömrünü uzatın. Önce güllerinizin dip kısımlarını iyice kazın. Kazdığınız toprağa muz kabukları döşeyin. Güller, magnezyum kaynağı muzları çok sevdikleri için, muz kabuklarından faydalanacaklardır. Bunun yanı sıra, elenmiş odun külünü de güllerinizin dibine serperek, beslenmelerine katkıda bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu