Gülibrişim Ağacı Yetiştirilmesi ve Bakımı

Gülibrişim ağacı baklagiller familyasından küçük bir ağaçtır. Çok sayıda küçük yaprağı vardır. Çiçekleri genellikle pembe renktir ve yaz ortasında açar.

Gülibrişim ağacının yeryüzünde 50 kadar türü vardır. Asya, Afrika ve Avustralya’da tropik ve subtropik bölgelerde doğal olarak yaşarlar. Çalı, ağaççık ve ağaç durumunda bulunurlar.

Gülibrişim dalları, ağacın gövdesinden yatay olarak çıkar. Bitkinin çok sayıda yaprakçıkları bulunur. Bitkinin tüysü formdaki yaprakları, kışın dökülür. Gülibrişim yapraklarının farklı bir özelliği bulunur. Yapraklar ışığı görünce açılır, alacakaranlıkta ise kapanır. Gülibrişim çiçekleri uçuk pembe renktedir. Yaz aylarında açan bu çiçekler kokuludur.

Gülibrişim ağacının diğer adıyla albizzia bitkisinin sürgünü yazın yeşil olup, yaprakları bileşik tüysü yaprak durumundadır. Yaprakçıklar küçük ve çok sayıdadır. Çiçekleri saplı başçık veya başak durumundadır. Meyve 10 – 20 cm uzunluğunda ve bakla biçimindedir. Çabuk büyür.

Gülibrişim Ağacı

Gülibrişim Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Üretimi Tohum ve kök çeliği ile üretilir. Gülibrişim, güneş alan alanlara dikilirse, sağlıklı gelişim gösterir. Genel olarak susuzluğa dayanıklıdır. Ancak, düzenli sulama yapılması önerilir. Sıcak ve ılıman iklimler bitki için idealdir. 10-15 metreye kadar boylanabilir.

Gülibrişim, bahçelere her mevsim dikilebilen bir ağaçtır. Yıllar geçtikçe daha az bakım isteyen bir ağaçtır. Gülibrişim kış bahçesinde ya da saksıda kolayca yetiştirebilir.

Ekolojik İstekleri: Sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilmesi uygundur. Güneşli yerleri, taze serin ve derin toprakları sever. Ağır topraklarda da yetişebilir. Kurak ve kumsal yerlerde yetişebilirler. Kumulların durdurulmasında kullanılır.

Peyzajda Kullanımı: Ön bahçelerde, bina yakınlarında tek, parklarda grup halinde kullanılır. Dar bahçelerde pek kullanılmamalıdır. Rüzgara kuytu yerlerde dikilmelidir.

Gülibrişim Ağacı

İpek Ağacı Çeşitleri

Albizzia julibrissin: Gülibrişim, ipek ağacı Asya’nın tropikal bölgelerinde, özellikle İran’da yetişir. Ülkemizde de yetiştirilir. İnce ve hafif dokulu bir ağaçtır. 10 -12 m boy, yayvan ve dağınık tepe oluşturan bir ağaçtır. Yaprakları bileşik tüysü yapraklı, 11 – 25 adet birinci kat tüysü yaprak olup, bunların her birinde 40 – 60 adet yaprakçık bulunur. Yaprakçıklar 1 cm kadar uzunlukta ve tırpan biçimindedir. Gece yukarı doğru kalkarlar ve uçları birbirine değer.

Haziran- temmuzda açan çiçekleri açık pembe renkli güzel kokuludur. Baklaları 10 – 15 cm uzundur. Üretimi daha çok tohumla olur. Tohumlar sonbaharda toplanır. Tohumların kabuğu su geçirmez, bunun için kısa bir süre sülfirik asitle muamele yapılır ve erken ilkbaharda ekilir. Eğer bitkiler tüplere dikilecekse, kışın soğuklardan zarar görebilir. Bunun için bu aylarda serada tutulmalıdır. Diğer bir yöntem ise, 8 – 10 cm uzunluğunda, 1 cm çapında hazırlanan kök çelikleri, ilkbaharda dikilerek kolayca köklenir.

Siz de bu bilgiler ile bahçenizi bu güzel görünümlü ağaç ile renklendirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu