Güllaç Yapımının Püf Noktaları

Güllaç yapımı kolay, incecik nişastalı yufkanın arasına konulan cevizle, üzerine serpilen gül suyuyla, nar taneleriyle Ramazan’ın en güzel tatlılarındandır.

Güllaç yapımı oldukça basit bir tatlıdır. Fakat püf noktalarına dikkat etmek gerekir. İncecik yufka yapraklarını ılık şekerli sütle ıslat, arasına ceviz serp, üstünü narla süsleyerek enfes bir tatlı yapabilirsiniz.

Güllacın 15. yüzyıldan itibaren yapıldığı bilinmektedir. Günümüze kadar da ulaşmış hafif bir tatlıdır. Özellikle Ramazan aylarında yapılır.

Osmanlı’da Güllaç Çeşitleri

Güllaç baklavası:  Kat kat hazırlanan güllaç yaprakları gülsuyu, su veya süt ile ıslatılır. Ortasına kaymak, dövülmüş fındık veya badem konur. Üzerine sıcak şerbet dökülür, misk de eklenerek servis edilir.

Güllaç pâludesi: Güllaç yapraklarının şeker şerbetinde eritilmesiyle hazırlanır. Üzerine gülsuyu, misk, badem ya da Şam fıstığı konur.

Yumurta güllacı: Çırpılmış yumurtayla yapılan ince omletlerle hazırlanır. Omletlerin ortasına şeker ve çekilmiş badem karışımı yayılıp sarılır, dörder parçaya kesilen tatlının üzerine şekerli bademle gülsuyu serpilir.

Güllaç Yapımı Püf Noktaları

Ramazan’da genelde hafif tatlılar tercih edilir. Bu sebeple güllaç, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır.

Tatlıcı Nejat Güllü, “Güllaç yaprağı çok ince olmalı ve gevrek olmalıdır. Güllaç yaprağı, ılık süt içinde ıslatılır ve tepsiye döşenir. Çok süt koyulmalı, süte doymalıdır. 1 kilogram süte 200 gram şeker koyulur. Süt ocakta kaynatıldıktan sonra içine yavaş yavaş karıştırılarak şeker koyulur. Bu biraz bekletilir. Parmağımızın ucuyla kontrol ederiz ve sütü güllaç yaprağıyla buluşturmaya başlarsınız.

Tepsi içine önce süt koyulur. Ardından üzerine ıslatılan güllaç yaprağını yavaş yavaş bol süt ile ıslatıp dizilir. Arasına fındık, fıstık ne istiyorsanız onu atarsınız. Üzerine tekrar ıslanmış vaziyette güllaç yaprağı koyarsınız. Ardından süslemeye geçilir. Süslemesi kiraz, böğürtlen, fındık, fıstık ile süslenir” diyor.

Eğer güllacı dışarıdan alacaksanız sütü iyi emip emmemiş olmadığına dikkat etmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu