Guzmanya Çiçeği

Bromeliaceae familyasından egzotik ve gösterişli bir bitki olan guzmanya çiçeği uzun süre bozulmadan kalabilir.

Anavatanı Kuzey Amerika kıtasının güney kesimlerindeki dağlar ve Güney Amerika kıtasının kuzey ve batı dağlık kesimleridir. 120’yi aşkın türü vardır. Uzun süre bozulmadan kalabilmesi sebebiyle süs bitkisi sektöründe kullanılır.

Guzmanya Bakımı

Guzmanya diğer çiçekler gibi değildir, çiçek açtığı zaman yok olma süreci de başlar. Bu dönemde dipten yeni fideler üretmeye başlar. Eğer uygun koşullar sağlanamazsa yeni fideler üretemez.

Guzmanya Evde Nasıl Bakılır?

Guzmanya gece karanlık saatler boyunca biraz serin ve çok havadar ortam ister. Afrika menekşesi ve orkide çiçeğinin sağlıklı geliştiği ortamda guzmanya da sağlıklı gelişir.

Güneş ve Hava İsteği

Kış boyunca direkt güneş ister. Nisan – kasım arasında filtrelenmiş güneş olması gerekir. Bu aylarda tül perdeden gelen güneş ışığı yapraklarını hafifçe ısıtabilmeli. Fakat doğrudan güneş almamalı. Gece ortam havadar olmalıdır. Sık sık açık pencere karışısında havalandırılması şarttır.

Su ve Besin İsteği

Toprak nemliliği kaybedince biraz bekleyip sulayın. Sulamada önemli olan yaprak aralarına su doldurmaktır. Çiçek kısmınına değil, yaprak aralarına su doldurun. Su mutlaka oda ısısında veya bir iki derece daha ılık olmalıdır. Yapraklara sabah erken saatlerde su fısfıslayın. Ayda bir defa suya besin karıştırıp verin.

Sıcaklık İsteği

Sağlıklı gelişebilmesi için 10 dereceden daha yüksek sıcaklık gerekir. Gece ısısı 9 dereceden aşağı düşmemelidir. Kışın bulunduğu yer soğuk oluyorsa sulama sıklığını daha seyrek tutun. Su fısfıslamayın.

Guzmanya Çiçeği Bozulursa Ne Yapılmalı?

Guzmanyanın çiçeği bozulunca dipten kesip atın. Yeni fideler vererek gelişmeye devam edecektir.

Toprak, Saksı İsteği

Guzmanyaları büyüklüklerine göre yarım litrelik küçük saksılara, saksı hacminin 2/3si kadar toprak doldurarak dikebilirsiniz. Gereğinden büyük saksılarda köklerin havasız kalması ve çürüme riski vardır. Saksı ağır olmalıdır. Bulabiliyorsanız çömlek saksı kullanın. Bulamıyorsanız saksının dibine çakıl koyun

İdeal toprak karışım: 3 ölçü eleyip ince tozundan arındırdığınız lifli poşet toprak + 1 ölçü orkide çam kabukları + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü kuvars kumu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu