Halı Nasıl Temizlenir?

Kışın hantallığını ve etkisini evlerden uzaklaştırmak içi yaz temizliği vakti yaklaşıyor. Odaları dolduran kalın halılar yerlerini kilimlere bırakacak. Halı temizliğine hazırlanın.

Evlerin büyük bölümünde oldukça fazla yer kaplayan halılar tüm kışı tozunu da içlerinde barındırırlar. Yaz temizliği sırasında halılar yeniden serilecek de olsa güzelce yıkanırlar.

Halılarınızı ister elinizle, ister makineyle yıkayın, yapmanız gereken ilk şey, öncelikle elektrikli süpürge ile halınızdaki toz ve kırıntıları temizlemektir. İçinde toz ve yiyecek kırıntıları bulunan halılar, direkt su ile temasa ettiğinde kötü koku yayabilirler.

Halılarınızı süpürdükten sonra, doğru temizlik maddesi seçin. Yün ve el yapımı gibi özel üretim halılar için, hassas temizleyicileri tercih etmelisiniz. Makine halıları için, sert olmayan ve aşındırmayan temizleyici seçiminiz yeterli olacaktır.

Halılarınızı makine ile yıkarken, halıdaki tüm tüylerin ayrılıp, içlerinin temizlendiğinden emin olun. Daha önceden oluşmuş lekeler, zamanla kuruyup, halının tüylerinin birbirine yapışmasına neden olabilir.

Halınızın uç kısımlarındaki saçakları, makine ile temizlemek yerine fırça yardımıyla temizleyin. Saçaklar ince ve cılız oldukları için, deterjanı ve suyu tam olarak ememezler.

Halınızın üst yüzeyini yıkadıktan sonra, alt yüzeyini de yıkamanız gerekir. Sıvı maddelerin dökülmesiyle oluşmuş olan lekeler, halınızın alt kısmına da geçmiş olabileceği için, koku ve bakteri üretirler.

Kuru temizleme

Halı bezle silinerek, halı yıkama makinesiyle ya da kuru olarak temizlenebilir.

Kuru temizleme yönteminde halı deterjan, çözücü ve çok az miktarda su içeren emici temizleme tozu kullanılarak yıkanır. Emici toz, halının üzerine serpilir ve makineler yardımıyla yayılır. 15 dakika kadar bekledikten sonra toz, elektrikli süpürge ile çekilir. Bu işlem ile tozun emdiği kirler temizlenir.

Halıyı yüzeysel olarak temizleyecekseniz, halıyı ıslatmadan bu yöntem yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Halı seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Anti-bakteriyel malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin.

  • Renk seçerken, evin genel dekorasyonuna ve mobilyalarınızın rengine göre karar vermelisiniz.
  • Halı satın alırken, halıyı sereceğiniz odanın ve zeminin büyüklüğünü de göz önünde bulundurun.
  • Renk seçiminde, canlı renkler kullanarak hareketli mekanlar yaratabilirsiniz.
  • Halı alışverişi için, bir mağaza gezmek yeterli değildir. Her mağazada, farklı modellerle karşılaşırsınız.
  • Çok kullanılan odalar için makinede yıkanabilen halıları tercih etmelisiniz.
  • Halının malzemesi de çok önemlidir. Pamuk, yün, akrilik, deri ve bitki lifi, halı yapımında kullanılan malzemelerdendir.

Doğru malzemeleri ve uygun yöntemi seçerek halılarınızda hijyen sağlayabilirsiniz. Kolay gelsin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu