Halıdaki Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?
Hem yetişkinlerin dikkatsizlikleri hem de çocukların yaramazlıkları sonucu oluşan kalem lekelerini çıkarmak için birkaç püf noktayı bilmeniz yeterli.
Evin en görünür ve en çok etkiye maruz kalan tekstil ürünlerinden olan halıların sürekli lekelenmesi bizi çoğu zaman tüm halının temizlenmesini gerektiren bir sonuçla karşı karşıya bırakır. Kalemlerden kaynaklı mürekkep lekeleri de böyle lekelerdendir. Fakat onlarla başa çıkma yollarını bilerek temizliği kolaylaştırabilirsiniz.
Tükenmez Kalem Lekesi
Islakken müdahale edilmesi durumunda tükenmez kalem lekesi o kadar da zor bir leke değildir. Eğer tükenmez kalemin mürekkebi yoğun bir şekilde akmışsa, öncelikle bir kağıt yardımıyla fazla mürekkebi almak gerekir.
Lekeyi çıkarmak için bulaşık deterjanı ile su karışımını kullanabilirsiniz. Fakat deterjanın ağartıcı etkisi olmamalıdır. Aksi durumda halınızın rengi değişebilir. Lekeyi sildikten sonra temiz bir bezle o alanı durulamak gerekir.
Dolma Kalem, Keçeli Kalem, Jel Kalem Lekesi
Dolma kalemi keçeli kalem ve jel kalem gibi kalemler yoğun mürekkepli kalemlerdir. Dolayısıyla daha zor çıkan lekeler sınıfındadırlar. Jel kalem ile boyanan bir halının temizlenmesinin neredeyse imkansız olduğu bile söylenebilir. Dolayısıyla bu lekelenmelerde anında müdahale çok önemlidir.
Tıpkı tükenmez kalem lekesinde olduğu gibi, öncelikle bir kağıt yardımıyla fazla mürekkebi almak gerekir. Ardından bulaşık deterjanı ile su karışımını kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, deterjanın ağartıcı etkisi olmadığında dikkat edilmelidir.
Uygun renklerde olduğunu halınızdaki mürekkep lekeleri için amonyak, tiner ya da aseton da kullanabilirsiniz. Ancak bu malzemeleri çok dikkatli uygulamak gerekir. Aksi durumda halının rengi değişir.
Hiçbir şekilde çıkaramadığınız lekeler için profesyonel bir yardım almanız gerekir. Halı yıkamacılar bu konuda size yardımcı olacaktır.
Güzel bir anlatım olmuş. En güzeli çocuklarımızın eline o kalemi vermemekle olmaktadır.