Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkar?
Halıdaki lekeler birkaç püf nokta bilinerek kolayca temizlenebilir. Lekeler nasıl çıkarılır? Halıdaki lekeler için hangi yöntemler kullanılır?
Ne kadar dikkatli davranılsa da, küçük sakarlıklar nedeniyle halılar kirlenebilir. Halıdaki lekeleri çıkarmak için neler yapabilirsiniz? Halınızda meydana gelen lekelere doğru müdahale de bulunarak, lekelerin kalıcı olmasını engelleyebilirsiniz.
Halıdaki Lekeler
Halıdaki Yanık Lekesi: Halı temizliği için Zımparayla yanık lekesi olan bölgeyi zımparalayın. Kalan siyah parçaları da ince uçlu makas yardımıyla kesin. Bu işlemlerin ardından o bölgeyi geniş dişli tarakla tarayın.
Halıdaki Çamur Lekesi: Çamur lekesini çıkarmak için kurumasını bekleyin. Kuruyan lekeyi elektrikli süpürge iyi süpürdükten sonra, bir bez yardımıyla silin.
Halıdaki Çay Lekesi: Halıdaki çay lekesini çıkarmak oldukça zordur. Çay lekesini çıkarmak için suya beyaz ispirto ya da yüzde 10 oranında amonyak ilave ederek, lekeyi silin. Eğer kurumuş ya da çıkmayan bir çay lekesi varsa başka bir yöntem uygulamalısınız. Su bardağına beşte bir oranında sirke koyun ve bardağın kalanına su koyun. Hazırladığınız karışımı temiz ve beyaz bir kağıt havlu ile çay lekesine tampon yapın. Daha sonra temiz ve ılık su ile halıyı durulayın. Sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla nemi alın. Son olarak da kurumaya bırakın.
- Halıya çay döküldüğünde hemen bir kağıt havlı ile çayın fazlasını alın. Çayın üzerine bir parça kağıt havlu koyun. Kağıt havluyu çok bastırmadan çayın fazlasını emdirin.
- Çayın fazlasını alırken kesinlikle lekeye baskı uygulamayın. Bu, lekenin daha da işlemesine sebep olur. Mümkün olduğunca hızlı ve yumuşak hareketlerle çayın fazlasını alın.
- Ağartıcı içermeyen toz deterjan ile biraz ılık suyu karıştırın. Deterjanın ağartıcı içermediğinden emi olun, aksi durumda halıya zarar verirsiniz.
- Hazırladığınız karışımı bir kağıt havlu yardımıyla çay lekesine tampon yapın. Fakat lekeyi ovalamayın. Çay lekesinin bez tarafından emilmesini bekleyin.
- Ardından temiz ve ılık su ile halıyı durulayın. Bu işlem için çok az su kullanın. Sadece lekeli bölgeye müdahale edin. Sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla nemi alın. Son olarak da kurumaya bırakın.
Halıdaki zorlu çay lekesi: Eğer kurumuş ya da çıkmayan bir çay lekesi varsa başka bir yöntem uygulamalısınız. Su bardağına beşte bir oranında sirke koyun ve bardağın kalanına su koyun. Hazırladığınız karışımı temiz ve beyaz bir kağıt havlu ile çay lekesine tampon yapın. Daha sonra temiz ve ılık su ile halıyı durulayın. Sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla nemi alın. Son olarak da kurumaya bırakın.
Halıdaki Çikolata Lekesi: Çikolata şampuan ve sabunla çıkmayan lekeler arasında yer alır. Çikolata lekesini çıkarmak için suya yüzde beş oranında amonyak ilave edin ve tampon yapın.
Halıdaki Kahve Lekesi: Kahve lekesini çıkarmak için şampuanlı ya da sabunlu suyla silin. Eğer leke çıkmazsa, yüzde 10 oranında amonyak ilave ettiğiniz su ile halıya tampon uygulayın.
Halıdaki Kan Lekesi: Soğuk su kan lekesini çıkarmak için oldukça etkilidir. Lekeye soğuk su ile tampon yapın ve arkasından şampuanlayın.
Halıdaki İs Lekesi: İsin halın içine sinmeden temizlenmesi önemlidir. Leke oluşur oluşmaz müdahale etmek gerekir. İsli bölgeyi cam silme spreyinden biraz sıkıp ovalayarak silebilirsiniz.
Halıdaki Mürekkep Lekesi: Lekeyi çıkarmak için bulaşık deterjanı ile su karışımını kullanabilirsiniz. Fakat deterjanın ağartıcı etkisi olmamalıdır. Aksi durumda halınızın rengi değişebilir. Lekeyi sildikten sonra temiz bir bezle o alanı durulamak gerekir.
Halıdaki Şarap Lekesi: Halıya dökülen şarabın üzerine traş kremi sürün. Soğuk suyla ıslatılmış bir bez ile lekeli bölgeyi silin. Bir başka yöntemde ise tuz ve karbonat kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine bolca tuz ve karbonat dökün. Tuz ve karbonatı lekeye parmaklarınızla hafif hafif yedirin. Son olarak da elektrikli süpürge ile çekin. Bir başka yöntemde ise halıdaki leke soda ile silinebilir.
Halıdaki Pas Lekesi: Halıdaki pas lekesi bıçak, spatula gibi bir malzemeyle kazınır. Fakat kazıma sırasında halıya zarar vermemelisiniz. Ardından temiz bir beze bulaşık deterjanı dökün ve bezi on dakika boyunca lekeye bastırın. Bez pas lekesini yavaş yavaş emecektir. Ardından lekenin üzerine limon suyu sıkın ve birkaç dakika bekleyin. Son olarak da halıyı silin. Bu şekilde halıdaki pas lekesi çıkacaktır.
Halıdaki Yağ Lekesi: Yağ lekesini emdirmek için beyaz bir kağıt havlu ya da sünger kullanın. Bu işlem sırasında kullanılacak malzeme renk vermemesi için nötr ya da beyaz olmalıdır. İri taneli mısır unu, bebek pudrası ile de yağ emdirilebilir. Eğer yağ lekesi katıysa küt bit bıçak yardımıyla hafifçe kazıyın. Ardından bir bardak ılık suyla ağartıcı içermeyen deterjanı karıştırın. Hazırladığınız karışımı sünger ya da kağıt havluya emdirin. Bu kağıt havlu ya da süngeri lekeli yeri ovmadan bastırın. Son olarak da temiz ve ılık suyla halıyı durulayın.
Halı temizliği ile ilgili diğer yazılarımıza da göz gezdirebilirsiniz. Evde halı nasıl yıkanır? Kolay gelsin.