Mayalı Hamur Nasıl Saklanır?

Mayalı hamur nasıl saklanır sorusunun birden çok cevabı var. Mayalı hamur buzlukta saklanır mı? Mayalı hamur ne kadar beklemeli? Kuru mayalı hamur ne kadar bekler? İşte mayalı hamur saklama koşulları hakkında her şey.

Türk mutfağının olmazsa olmazlarının başında şüphesiz hamur işleri geliyor. Pastasından böreğine, kekinden kurabiyesine kadar envai çeşit lezzet sofralardaki yerini alıyor. Hamur yapmak ise bir sanattır diyebiliriz. Hamuru yapmak kadar saklamak da önemli.

Mayalı hamuru geceden yaptınız. Hamuru ne kadar bekletmelisiniz? İşte bu soruların cevapları:

Hamur Saklama Koşulları

Mayalı hamur buzlukta saklanır mı?
Mayalı hamur buzlukta saklanır mı?

Mayalı Hamur Buzlukta Saklanır mı?

Hamur yaparken eğer süt ve yumurta kullandıysanız hamuru buzdolabında ağzı kapalı şekilde iki gün saklayın. Daha fazla bekletmeden kullanın. Eğer sadece tuz, un, maya ve su ile hazırladıysanız hamuru buzdolabında ağzı kapalı şekilde üç gün saklayın. Mayasız hamuru ise buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Mayalı Hamur Akşamdan Sabaha Bekler mi?

Hamurun dışarıda bekleme süresi buzdolabında saklanmasından farklıdır. Dışarıda bekleme süresi de hangi malzemelerle yapıldığında göre değişiyor. Mayalı hamur ne kadar beklemeli? Eğer hamurda yumurta kullandıysanız hamuru mayalandıktan sonra en fazla iki saat içinde kullanın. Yumurtasız yaptıysanız hamuru üç saat içinde kulanın. Kuru mayayla yapılan hamuru ise 4-5 saat bekletebilirsiniz.

Dolayısıyla hamur akşamdan sabaha dışarıda beklemez. Akşamdan hazırlamak istediğiniz hamuru buzdolabında bekletin. Buzdolabında bekletme koşullarından yukarıda bahsettik.

Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Nasıl Saklanır?

Mayalı hamur saklama için derin dondurucu iyi bir yöntem. Mayalı hamuru hazırlayın. İstediğiniz ölçülere ayırın ve buzdolabı poşetine yerleştirin. Poşetlerin ağzını sıkıca kapatın. Elinizde hamuru yassılaştırın. Böylece daha az yer kaplar. Poşetin üzerine o günün tarihini yazın. Böylece ne zaman kullanmanız gerektiğini anlarsınız. Hamurları bekletmeden dondurucuya koyun.

Dondurucudan çıkardığınız hamuru kullanmadan önce oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Bunun için hamuru akşamdan çıkarın Sabaha kadar dışarıda bekletin.

Mayalı hamur ne kadar beklemeli?
Mayalı hamur ne kadar beklemeli?

Mayalı Hamur Ne Kadar Sürede Kabarır?

Hazırladığınız hamuru temiz bir kaba koyun. Üzerini de temiz bir bezle ya da streçle sarın. Hamuru bu şekilde bekletin. Hamuru sürekli açmayın. Hamura dokunmayın. Bırakın beklesin. Hamur nasıl kabarır? Ortalama 40 dakika – 1 saat arasında mayalanıyor, kabarıyor. Soğuk havalarda hamurun kabarması uzun sürebiliyor. Bunun için bir önerimiz var: 40 derecede ısıttığınız fırının içine bir kap su koyun. Suyu 10 dakika ısıtın. Ardından fırını kapatın. Hamuru fırına ağzı kapalı olacak şekilde yerleştirin. Hamur burada bekleyerek mayalansın.

Bozuk Hamur Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda bahsettik. Hamurun bekleme süresi önemli. Bekleme süresi geçince hamur ekşimeye başlıyor. Bunu hamurun kokusundan anlarsınız. Hamur ekşi kokar. Bu koku geçmez. Ekşiyen hamur ile hamur işi yapmayın. Onun yerine ekşiyen hamuru hamur mayası olarak kullanın. Hamurun ekşimemesi için bekleme süresini dikkate alın.

Hamur İşleri İçin Pratik Öneriler

Ekmeksiz bir sofrayı düşünemeyiz. Her özel günün sofrasında muhakkak en az bir hamur işi olur. Peki bunca hamur işi ile çevrilmişken biraz da bunun nasıl kolay yapılacağından bahsedelim.

Daha lezzetli, daha güzel hamur işleri için bazı püf noktalarınız bilmeniz gerek. Pratiğine hakim olacağınız bir konuda enfes lezzetler yapabilirsiniz. İşte şimdi her şey daha kolay.

  • Daha kolay açılmasını istediğiniz hamuru dinlendirme aşamasındayken üzerine nemli bez koyarak buzdolabına kaldırın. Bir süre buzdolabında tutacağınız hamur tam da istediğiniz gibi kolayca açılacaktır.
  • Tavada kızartılan hamur işleri size ürkütücü görünebiliyor. Bir miktar toz şeker ile her şey kolaylaştırın.. Kullandığınız kabartma tozunun içine bir miktar toz şeker atarsanız hamur işi daha lezzetli olacaktır.
  • Evde ekmek yapmaya karar verdiniz. Ama havalar da sıcak. Onca emek vererek yaptığınız ekmeğin çabucak bayatlamasını istemiyorsanız, içine haşlayıp ezdiğiniz bir miktar patates koyabilirsiniz.
  • Ertesi güne kalan gözleme gibi hamur işlerini tekrar ısıtmak istediğinizde yağsız (ya da çok az yağlı tavaya) üstlerini alüminyum folyo ile örterek koyun, böyle ısıtın.
  • Taze meyve ya da kuru yemiş katacağınız hamurun malzemesinin pişerken çökmemesi için malzemeleri hamur katmadan önce un ya da nişastaya bulayın.
  • Taze meyve kullanacağınız pastalarda çiğ bir tatla karşılaşmamak için meyveleri biraz toz şeker serperek kullanabilirsiniz.
  • Kurabiye ya da böreklerinizin ağızda dağılmasını istiyorsanız, hamurlarına bir miktar sirke ekleyebilirsiniz.
  • Kekinizin kabarmamasından şikayet ettiğinizi biliyoruz. Ama çözümü var. Hamuru kalıba koyduktan sonra 30 dakika dinlendirin, ardından fırına atın.
  • Hamur işinde erimiş çikolata kullanacaksanız, daha yumuşak olabilmesi için çikolatanın içine biraz tereyağı ekleyin.
  • Pandispanyalarınız dümdüz olsun istiyorsanız, fırına vermeden öce tepsinin üzerine nemli bir bez koyun.
  • Kurabiyelerinizin sertleşmesini istemiyorsanız, saklama kabının içine bir iki dilim elma koyabilirsiniz.

Hamur Nasıl Yoğrulur?

  • Hamur yoğururken su, azar azar ekleyin. Birden çok su eklemeyin.
  • Mayalı hamurun daha kolay yoğrulması için, mayaya bir miktar ayçiçeği yağı katın. Ayrıca hamurun daha gevrek olması için hamura iki adet haşlanmış patates ilave edin.  Ancak, patateslerin sıcak olarak ilave edilmemesine özen gösterilmesi gerekir.
  • Yoğrulan hamurun daha rahat açılabilmesi için, hamur yarım saat ila iki saat arasında dinlendirin. Dinlendirme sırasında hamurun yapışmaması ve kabuk tutmaması için, hamur dinlendirilen kabı unlayın.  Sonra da, hamurun üzeri nemli bir bez ile örtülerek dinlendirilmeye bırakın.
  • Poğaça ve böreklerin daha iyi kızarması için üstüne sürülen yumurta sarısının içine az bir miktar şeker katın.

Hamurun Yapışmaması İçin Ne Yapılır?

Bir hamur işi fırçası ile hamur işlerinin kalıba yapışmasını engelleyebilirsiniz. Hamur işi hazırlarken kalıpları iyi yağlamak, sonucu direkt olarak etkiler. İyi yağlanmamış bir kalıba hamur işi yapışır ve çıkartırken hamurun şekli bozuluyor. Bunu önlemenin en pratik yolu is,  bir hamur işi fırçası edinmektir.

Hamur işi fırçası ile eritilmiş yağı veya bitkisel yağı kolaylıkla kalıbınıza köşe bucak sürün. Yumuşak ve esnek fırçalar, en zor noktalara bile kolayca ulaşacak ve kalıbı tamamen yağlamanıza olanak verecektir.

Bu önerler ile enfes hamur işleri hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu