Hangi ayda hangi balık yenmeli?
Besin değeri oldukça yüksek olan balık etinde; A, B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve potasyum mineralleri bulunur. Uzmanların ısrarla tüketilmesi gerektiğini söylediği balığın faydaları ise, saymakla bitmez.
Balık ve balık yağı, bünyesinde bulundurduğu omega-3 yağ asidi sayesinde, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Haftada en az iki defa tüketilmesi halinde, kalbi koruyarak kriz riskini azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller. Metabolizmayı güçlü tutmasının yanı sıra, cildi güzelleştirir, diş ve diş etlerinin ve gözlerin kuvvetlenmesini sağlar. Balığın faydası sadece bedene değildir; depresyon ve şizofreni ihtimalini düşürerek zihni de olumlu yönde etkiler.
Balık, kalsiyum bakımından zengin olması özelliği ile çocuk gelişiminde oldukça önemli bir konumdadır. Küçüklükten itibaren düzenli olarak balık tüketen bir çocuğun, kemik gelişimi daha kuvvetli olur.
Vücut için bu kadar sağlıklı olan balığın, aylara göre tüketilmesinde fayda vardır, çünkü balığın tadı sadece türüne göre değil; tüketildiği aya göre de farklılıklar gösterir.
Hangi ayda, hangi balık?
Ocak
Tekir, kırlangıç, mezgit, kofana ve çinakop bol miktarda bulunur. Kefal ve hamsi, tam yağlı durumdadır. Lüfer, uskumru, palamut ve istavrit lezzetini korur. Barbunya, kılıç ve mercan ise az tutulur.
Şubat
Kalkan mevsimi, Şubat ayı ile birlikte başlar ve Mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar. Gümüşbalığı ve kefal, lezzetle yenir. Lüfer, palamut ve uskumru ise, yağını kaybetmeye başlar.
Mart
Kalkan, kefal ve levrek için en lezzetli zamandır. Gümüşbalığı bollaşmaya başlar. Uskumru çiroz olmaya yüz tuttuğundan, lüfer ve palamut da yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ızgarası yapılır, tekir ise lezzetlidir.
Nisan
Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür. Kılıç ise, çok lezzetli değildir.
Mayıs
Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, iskorpit ve kefal lezzetle yenir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit, yağlarını kaybetmişlerdir.
Haziran
Haziran ayı balıkçılık açısından verimsiz bir aydır. Dip balıkları, yumurtalarını dökmüş oldukları için dağınık gezerler. Bu dönemde sadece barbunya, mercan, levrek ve eşkina bulunur.
Temmuz
Sardalya mevsimi Temmuz ayında başlar ve Ekim ortasına kadar sürer. Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise, lezzetsizdir. İstavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir.
Ağustos
Ağustos ayında çingene palamudu mevsimi açılır. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez.
Eylül
Sardalya ve kılıç lezzetlidir. İstavrit ve kırlangıç bolca çıkar. Palamut irileşir, her türlü pişirmeye elverişlidir.
Ekim
Ekim ayı geçici balıkların, yazın Karadeniz’de beslenip, Marmara’ya göçe başladıkları dönemdir. Bu nedenle bol miktarda balık çıkar. Uskumru turfanda olarak kendini gösterir. İstavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit gibi balıkları ucuza almak mümkündür. T ekir, karagöz ve lüfer ise Ekim ayının en çok tercih edilen balıklarıdır.
Kasım
Kasım ayının en lezzetli tuzlu su balıkları palamut, kofana, kalkan yavrusu, hamsi, iskorpit ve karagöz, tatlı suların en lezzetli balıkları ise sazan, turna, alabalık, kefal ve yayındır. Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en lezzetli olduğu aydır. Ekim ayında bol bulunan ve lezzetii olan balıklar Kasım ayında da bulunabilir.
Aralık
Hamsi lezzetlidir. Tekir bol bulunur. Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler.
Hangi balığın, hangi ayda tüketilmesi gerektiğini bilirseniz; hem ekonominize katkı sağlar, hem de balıktan en yüksek seviyedeki lezzeti alırsınız.