Hangi Tohum Nasıl Ekilir?
Sebzeler bahçeye cinsine göre tohum veya fide olarak ekilir. Peki hangi tohum nasıl ekilir?
Minik bir bahçeniz varsa ya da balkonda bahçecilik yapmaya niyetlendiyseniz tohumları nasıl ekmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Mısır, fasulye, bezelye, bakla, bamya, Maydanoz, roka, tere, dereotu, Kuzu kulağı,semizotu gibi yenecek otların çoğu ve havuç, turp,gibi bazı kökleri yenen sebzeler direkt tohum halinde ekilir. Bu sebzeler fidelenmeye gelemezler.
Direkt toprağa ekilecek küçük tohumların homojen olarak belirli aralıklarla serpme ekilmesi için tohumlar kuru kum veya elenmiş kuru toprakla karıştırılıp serpilirse daha homojen dağılır. Böylelikle birbirinin güneşini engellemez ve besinine ortak olmayarak daha sağlıklı yetişir.
Patates ve yer elması yumruları, soğan ve sarımsak tohum veya arpacıkları direkt toprağa ekilerek yetişir.
Karpuz, kavun,hıyar ve kabak türleri de tohum halinde ekilir. Ancak bu sebzelerin önce küçük saksılarda veya viyoller de (fideleme kabı) yetiştirildikten sonra bahçedeki nihai yerine dikilmesi çok daha iyi netice verir ve erkencilik sağlar.
Domates, biber ve patlıcanın direkt tohum olarak bahçeye ekilmesi pratik değildir. Bu sebzeler önce fide yapılır. Ve 1-2 kere şaşırtıldıkları (yerleri değiştirildiği) takdirde daha erken meyve verir ve daha kuvvetli olurlar.
Kereviz, lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, marul ve pırasa gibi sebzeler de fide olarak ekilmelidir.
Fideleri yastık denilen bol gübreli ve iyi hazırlanmış yataklara tohum ekerek kendimiz yetiştirebiliriz.
Kolay gelsin.