Hava Temizleyici Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hava temizleyici alırken nelere dikkat etmelisiniz? Hava temizleme cihazı hangi özelliklere sahiptir? İhtiyacınız olan model hangisi?
İç mekandaki hava dışarıdaki havadan daha kirli olabilir. Zamanımızın çoğunu kapalı alanda geçirdiğimizden, düşük iç mekan hava kalitesine maruz kalmamız bizi bir dizi rahatsızlık için risk oluşturuyor.
Cihaz evinizde veya ofisinizde daha temiz, daha sağlıklı hava oluşturmanıza yardımcı olur. Böylece daha iyi iç mekan hava kalitesinin keyfini çıkarabilirsiniz. Satın almadan önce ihtiyaçlarınız belirlemelisiniz.
Neden Hava Temizleyici Almalısınız?
İç mekandaki hava kirlenir ve polen, toz gibi tetikleyici parçacıklarla dolar. Hava temizleme cihazı bunların yanı sıra evcil hayvan tüylerini, küfü ortadan kaldırarak havanın temizlenmesini sağlar. İşte ihtiyaca göre hava temizleme cihazları:
Alerjiler: Alerjiniz varsa, alerjiyi gidermek için tasarlanmış bir hava temizleyici seçin. İç mekan alerjenlerini gidermek için genellikle HEPA filtreleri dahil olmak üzere birden fazla filtreye sahiptirler.
Astım: Astım hastasıysanız veya semptomlarınız koku ve kimyasal kirleticiler tarafından tetikleniyorsa bu modeli alın. Astım için bir hava temizleyici veya bir koku, kimyasal hava temizleyici düşünün. Bu hava temizleyiciler, ilave koku ve kimyasal filtrasyonun yanı sıra alerjen partikül giderimi için HEPA filtreleri içerir.
Duman: Duman havasını temizleyiciler, mevcut solunum koşullarını kötüleştirebilecek veya ortamınızda hoş olmayan kokulara neden olabilecek dumanı, şömine kurumunu ve diğer dumanları çıkarmak için özel olarak tasarlanmış.
Evcil Hayvanlar: Belirli hava temizleyicileri, özellikle evcil hayvanların tüylerinin temizlenmesi için tasarlanmıştır. Evcil hayvan tüylerini, kokuları giderirler.
Kimyasal Hassasiyetler: Kimyasallara aşırı derecede duyarlıysanız, çoklu kimyasal hassasiyetler (MCS) için bir hava temizleyici düşünebilirsiniz. Bu modeller daha da fazla koku ve kimyasal filtreleme içerir. Genellikle kimyasalları havaya bırakmayan ve semptomlarınızı tetiklemeyen malzemelerle üretilir.
Hangi Boyutta Hava Temizleme Cihazı Almalısınız?
İhtiyaçlarınız için doğru boyutta hava temizleyiciyi seçmek için, arındırmak istediğiniz odanın metrekaresini düşünün.
Alerjiniz, astımınız varsa ve semptomlarınızı yönetmeye yardımcı olacak bir hava temizleyici arıyorsanız, ayrıca bir hava temizleyicinin saatlik hava değişim (ACH) oranını da göz önünde bulundurmalısınız. ACH, bir hava temizleyicinin her saat bulunduğu alandaki tüm hava hacmini kaç kez filtreleyebileceğini belirtir.
Bir alandaki havayı saatte en az dört kez temizleyebilen hava temizleyicileri, alerji ve astım hastaları için en iyisidir. Saatte dört hava değişimi oranı, hava temizleyicinin havayı iyice temizlemesini ve nefes almanızı kolaylaştırmak için olabildiğince çok mikroskobik semptom tetikleyici alerjeni filtrelemesini sağlar.
Hava temizleyiciler saatte dört hava değişimine göre boyutlandırılmıştır. İşte mini bir kılavuz:
- Küçük: Bu hava temizleyicileri kişisel alan veya 25 metrekareye kadar odalar için tasarlanmıştır.
- Orta: 25-50 metrekare alanlar için tasarlanmıştır.
- Büyük: Bu hava temizleyicileri 50 ila 175 metrekare arasındaki odalarda kullanın.
- Tüm Ev: Tüm evin havasını temizler.
Hava Temizleme Cihazının Özellikleri
İhtiyacınız olan hava temizleyicinin türünü ve boyutunu seçin. Ardından herhangi bir özel özellik isteyip istemediğinizi düşünün.
Özellikler şunları içerir:
- Paradan ve enerjiden tasarruf etmek için EPA tarafından Energy Star derecelendirmesine sahip hava temizleyicileri arayın.
- Telefonunuzdan kontrol edebileceğiniz wi-fi hava temizleyicileri de bulabilirsiniz.
- Hava kalitesi göstergeleri, havanızın kalitesi hakkında gerçek zamanlı güncellemeler sağlar.
- Diğer özellikler şunlardır: Tekerlekli modeller, kolay hareket için tutamaklar, uzaktan kumandalılar, çoklu fan hızları ve filtre değiştirme göstergeleri.
Hava Temizleyici Çeşitleri
İç mekan kirliliğiyle mücadele için hava temizleyicilerin kullandığı birkaç teknoloji vardır. Bazıları diğerlerinden daha iyi çalışıyor. Bazıları aslında sağlığınız için kötüdür. İşte çeşitler:
Mekanik Filtreler: Kıvrımlı filtreli hava temizleyicileri, havayı parçacıkları tutan yoğun bir ince elyaf ağından geçirmeye zorlamak için fanlar kullanır. Çok ince gözenekli filtreler, HEPA filtreleridir. HEPA filtreleri, havada asılı haldeyken toz, polen ve bazı küf sporları gibi daha büyük parçacıkları da temizliyor.
Mekanik filtreler gazlara veya kokulara yardımcı olmaz. Ve bakımı pahalı olabilir. Mekanik filtrelerin her altı ila 12 ayda bir değiştirilmesi gerekir.
Aktif Karbon Filtreleri: Sorbent filtreler, mekanik filtreler gibi parçacıkları yakalamak yerine, havadan kokuya neden olan bazı molekülleri absorbe edebilen aktif karbon kullanıyor. Ayrıca bazı gazlarla da mücadele edebilirler. Ancak formaldehit, amonyak veya nitrojen okside karşı özellikle etkili değildirler. Parçacıklarla savaşmadıkları için birçok hava temizleyici, parçacıkları yakalamak için hem aktif karbon filtre hem de kıvrımlı bir filtre içerir. Aktif karbon, kıvrımlı bir filtreden daha hızlı dolar. Dolayısıyla 3 ayda bir filtre değiştirmek gerekir.
Ozon Jeneratörleri: Bu makineler, kimyasal bileşimlerini değiştirmek için belirli kirleticilerle reaksiyona girebilen bir molekül olan ozon üretir. Bu, tehlikeli iç mekan hava kalitesine neden olur ve dolayısıyla bu modeli tavsiye etmiyoruz. Ozon jeneratörü üreticileri genellikle cihazların güvenli seviyelerde ozon yaydığını iddia ediyorlar. Ancak emin olamayız. Ozon astımı, amfizemi ve bronşiti kötüleştirir.
Elektronik Hava Temizleyicileri: Elektrostatik çökelticiler ve iyonlaştırıcılar havadaki parçacıkları tutar. Böylece manyetik benzeri bir çekimle makinedeki plakalara veya yakındaki yüzeylere yapışırlar. Bu modeli de tavsiye etmiyoruz.
Ultraviyole mikrop öldürücü ışınlama (UVGI): Bazı üreticiler, hava temizleyicilerinin havadaki virüsleri, bakterileri ve mantar sporlarını UV lambaları ile öldürdüğünü iddia ediyor. Ancak bazı bakteri ve küf sporları UV ışınlarına dayanıklıdır. Çalışmak için, UV ışığının yeterince güçlü olması ve etkili olması için maruz kalmanın yeterince uzun sürmesi gerekir. Pek işlevsel bir model değildir.
Hava Temizleyicisini Nereye Koymalısınız?
Hava temizleyicinizi yatak odanıza yerleştirmenizi tavsiye ederiz, çünkü burası zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz yerdir.
Portatif hava temizleyicilerin öncelikle sadece bir odadaki havayı temizlemek için tasarlandığını unutmayın. Ayrıca bu nedenle diğer odalar için ek ünitelere yatırım yapmanız gerekebileceğini unutmayın.
Odadan odaya taşımayı kolaylaştırmak için tekerlekli modelleri, tutacakları olanlaı ve diğer taşınabilirlik özelliklerini içeren bir ünite seçebilirsiniz.
Tüm ev hava temizleyicileri, evinizin her odasında temiz hava için popüler seçenekler haline geliyor. Bu üniteler, evinizi ısıtırken, soğuturken veya havalandırırken iç mekanınızı arındırmak için evinizin mevcut HVAC sistemine bağlanır.
Hava Temizleyici Ne Kadar Bakım Gerektirir?
Hava temizleyicileri için gereken ana bakım türü, hava filtrelerinin değiştirilmesidir. Bunları ne sıklıkla değiştirmeniz gerekiyor?
HEPA Filtreleri: HEPA filtreleri, kullanıma bağlı olarak yaklaşık bir yıl dayanır.
Karbon Filtreler: Aktif karbon filtreler tipik olarak 6 ay dayanır.
Ön Filtreler: Ön filtreler genellikle 3 ay dayanır. Ancak bazı filtreler uzun süreli filtreleme için yıkanabilir.
AirFree hava sterilizatörler gibi diğer hava temizleyici türleri, havanızı temizlemek ve mikropları ve alerjenleri öldürmek için ısı veya ultraviyole ışık kullanır. Bu modeller, rahatınız için asla filtre değişimine ihtiyaç duymaz.