Havuz Bakımında Hangi Kimyasallar Kullanılır?
Havuz kimyasalları havuzun temizliği için kullanılan çeşitli kimyasal ürünlerdir. Havuz suyunun sık sık tahlilleri yapılarak tahlillerin sonuçlarına göre havuz kimyasalları kullanılır.
Havuzun hijyenik olabilmesi için rutin bakımı önemlidir. pH’ı dengede tutun, 7,20-7,40 aralığında olmalıdır. Klor seviyesini koruyun, açık havuzlarda 1,00-3,00 ppm kapalı havuzlarda 1,00-1,50 ppm olmalı. Yosun önleyici, çöktürücü ve berraklaştırıcı gibi yardımcı ürünler kullanın. Haftalık fırçalama, dip süpürgesi, ters yıkama işlemlerini ihmal etmeyin. Her yüzücü için havuza günlük 50 litre taze su alın.
pH Nasıl Ölçülür?
Havuz suyu dengesinin en önemli faktörlerinden biri pH’dır. Klor kullanmadan önce mutlaka pH değeri dengeye getirilmelidir. İdeal değer 7.2-7.4 arasında olmalıdır. pH ölçümü için piyasada yaygın bulunan iki çeşit test kit vardır; sıvı solüsyon kullanan veya tabletli kitler. Tablette bulunan “klor yok edici” kimyasal daha net bir sonucu verir, sıvı solüsyonlar klordan etkilenir.
Klor Nasıl Ölçülür?
Klor havuzdaki dezenfeksiyon ve oksidasyonu sağlar. Piyasada en yaygın bulunan ve en ucuz olan test kitler sıvı solüsyonlu test kitleridir. Bunlardan uzak durmanız tavsiye ederiz. Tabletli test kitlerin kullanımı hem kolaydır, hemde tam sonucu verir. Bir ölçüm, bir tablet ile yapıldığı için, yanılma payı yoktur ve miktarı şaşırılmaz.
Yosun Önleyici, Yosun Çötürücü
Havuz bakımında en sık yaşanan sorun yosundur. Normal bakım programlarında klor seviyesi düştüğünde, birkaç saat içinde bile, yosunun üremesi başlayabilir. Yosunla mücadele için birkaç çeşit kimyasal bulunur. Bu kimyasallar haftalık olarak havuza ilave edilir ve yosunun üremesine engel olmaya yardım eder. Havuzu yosun tuttuktan sonra, yosunu öldürmek amacıyla yosun öldürücü kullanılır. Bunlar yine klor ile birlikte etkili olup, tek başlarına yosunun üremesini yavaşlatır.
Çöktürücü, Topaklayıcı, Berraklaştırıcı
Kum filtreleri, 20-40 mikronun altındaki partikülleri tutamaz. Bu partiküller havuzun berraklığını bozar. Havuza belirli zamanlarda çöktürücü veya berraklaştırıcı atarak bu küçük partikülleri bir araya toplayabilirisiniz. Dibe çöken partiküller de kolayca temizlenebilir. Çöktürücü attıktan sonra, 4-5 saat çalıştırıp motorları kapatmanız en mantıklısıdır. Parlatıcılar da denilen berraklaştırıcılar, çöktürücünün çöktüremediği mikron seviyesindeki partikülleri filtreye taşıyarak havuzun temizliğine katkıda bulunurlar. Sadece fiziksel temizlik değil, yosun sporlarını da toplayıp filtreye taşıdıklarından dezenfeksiyona doğrudan katkıları vardır.
Havuz bakımı için gerekli olan havuz kimyasal ürünleri yaratlı bir içerik olmuş teşekkürler
Havuz temizligi için kullanılması gereken havuz suyu kimyasalları için yararlı bir içerik olmuş emeginize saglık