Her Daim Yemyeşil Kış Ağaçları
Yaz – kış yapraklarını dökmeyip hep yeşil kalabilen kış ağaçları, doğayı kış mevsiminde de yeşil renge boyuyorlar.
Soğuğa dayanıklı ve nemli ortamları seven kış ağaçları ile her mevsim yemyeşil. Siz de kış ağaçları dikerek bahçenizin hep yemyeşil olmasını sağlayabilirsiniz.
Ardıç
Servigiller ailesinden olan ardıç, iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Ardıç yetiştirilmesi kolay bir ağaçtır. Soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Ardıç, her türlü toprakta yetiştirilebilir. Nemi yüksek ve geçirgen topraklar, ardıç için idealdir. Kontrollü sulama yapmak, bitkinin sağlıklı gelişimi için önemlidir.
Ağaç, çalı ve yer örtücü olmak üzere ardıç çeşitleri bulunur. Ağaç ve çalılar 1 ila 9 metre arası boylanırken, bodur türler 30 santimetreye kadar boylanır. Gençlik döneminde, ardıç dalları üzerinde iğne yaprakları oluşur. Bu yapraklar, olgunluk döneminde de ağaç üzerinde kalmaya devam eder.
Servi
Türkiye’de, ‘ehrami’ ya da ‘piramidal’ servi ve ‘Akdeniz’ servisi olmak üzere iki tür servi bulunur. Servilerin gövdeleri düzgündür ve kabukları boyuna, ince şeritler halinde çatlaklıdır. Yaprakları ise pul şeklindedir.
Servinin, ocak – şubat aylarında açan ve güzel kokan çiçekleri bulunur. Servinin kozalakları 6-14 parçadan meydana gelir ve iki yılda olgulaştıktan sonra açılır.
Servi ağacı, hemen hemen her türlü toprakta yetişir. Nemli ve kumlu topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Servi hızlı büyüyen bir bitkidir. Ayrıca, derine giden kuvvetli bir kök yapısı bulunur. Servilerin odunları dayanıklı, hoş kokuludur.
Batı ladini
Batı ladini, Avrupa ladini ya da Adi ladin olarak da bilinen bir ladin, yeşilin tonları ile dikkat çekmektedir. Batı ladini, derin, gevşek, nemli ve az asitli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Kanaatkâr olan bu ağaç, mineral madde isteği bakımından zahmetsizdir.
Bitki için, serin ve rutubetli yerler gelişimi adına ideal ortamlardır. 40 metreye kadar boylanabilen Batı ladini, gençliğinde yavaş, sonraları ise hızlı bir büyüme gösterir.
İğne yapraklı olan bu ağaç, tohum ve çelik alma yöntemi ile üretilebilir. İlkbaharda tohumların, önce 24 saat ılık su içinde bekletilmesi, sonra ekiminin yapılması gerekir. İlkbaharda, bodur formlarda bulunan Batı ladininin başından son yıl sürgünü ile de çelikleme yapılması gerekir. Bu uygulamalar ile başarılı bir şekilde köklenme elde edilir.
Göknar
Göknar 30 – 40 metreye kadar boylanabilir. Kendine özgü iğne yaprakları ve kokusu vardır. Nemli ortamları sever. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır. Sonbaharda olgunlaşan kozalakları pullarını döker. Kozalakları üst dallarda bulunur. Ağaçları yaz – kış yeşil rengini korur. Kökleri kazık köktür ve kuvvetlidir.
Nemli, kumlu ve killi topraklara dikilmesi gerekir. Sağlıklı gelişim gösterebilmesi için, kesinlikle kireçli topraklardan uzak tutulması gerekir.
İlkbahar ve sonbahar aylarında gübre yapılması gerekir. Üç ayda bir verilen gübre, ağacınıza güç verir. Saksıda yetiştiriyorsanız, yine ilkbahar ve sonbahar aylarında göknar ağacının saksısını değiştirebilirsiniz.
Işığı pek sevmez. Gölge alanlarda sağlıklı gelişim gösterir. Sulanmaktan pek fazla hoşlanmaz. Bu yüzden, göknar ağacını sık sık sulamanıza gerek yoktur.
Çam
Çamgiller familyasından pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere çam adı verilmektedir.
Türkiye’de beş çam türü bulunmaktadır: sarıçam, karaçam, Halep çamı, kızılçam ve fıstık çamı. Çamlar kışın yapraklarını dökmezler.