Hünnap Meyvesi

Hünnap, cehrigiller ailesinden hoş kokulu, sarı renkli çiçekler açan, dikenli bir ağaç türüdür.

Hünnap

Tarihi milattan öncesine kadar dayanan hünnap meyvesi, yeni yeni tanınmaya başlamıştır. Bakımı kolay olan hünnaba, bahar aylarında tezgahlarda rastlayabilirsiniz. Pazarlarda rastlanıldığı halde pek bilinmediğinden dikkat çekmeyen hünnap, oldukça lezzetli ve kullanım alanı geniş olan bir meyvedir.

Kullanım alanları nelerdir?

Ünnap, hünnap, innabi veya çiğde adıyla da anılan bu bitki, mutfakta yemek ve tatlılarda kullanılabildiği gibi, birçok kozmetik ürünün içinde de bulunmaktadır.  Hünnap, taze meyve ve kurutulmuş yemiş olarak tüketilebilir. Kurutulmuş hali de oldukça lezzetlidir. Yapraklarından çay yapılabilmektedir. Reçeli de yapılmaktadır.

Hünnap

Nasıl bir meyvedir?

Kırmızı kabuklu, sert çekirdekli olan, iri zeytin biçimindeki hünnap 4-5 metreye kadar uzayabilen ağaçlarda yetişir. Nisan-Mayıs aylarında olgunlaşır. Sarı renkli çiçeklenir ve hoş kokuludur. En dış kısmı derimsi, yumuşak kısmı sarı renkli ve tatlıdır. Doğada yabani olarak yetişebildiği gibi bahçelerde de yetiştirilmektedir. C vitamini açısından zengin olan hünnap A vitamini de içerir.

Hünnap

Hünnap yetiştiriciliği

Fazla toprak seçiciliği yoktur. Hafif kumlu, humusça zengin topraklar için hünnap için uygun olacaktır. Bol ışık alan yerleri seven hünnapın üretimi tohum ve fide ile yapılabilir. Gübreleme ve sulama iklim özelliklerine ve toprak yapısına göre değerlendirilmelidir. Sağlam bir kök yapısına sahip bir bitki olduğu için susuzluğa dayanıklıdır. Budama gerektirmez. Şekil vermek ve kuru dalları uzaklaştırmak için budama yapabilirsiniz. Rutin olarak ilaçlama gerektirmez.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu